Στις 7-12-11 στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας ένα από τα μείζονα θέματα ήταν η συζήτηση και η λήψη απόφασης για το σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού. Και οι τρεις παρατάξεις Συμπολιτεία, Νέος Δήμος-Νέα Αρχή και Ενεργοί Πολίτες πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης υπερψήφισαν το σχέδιο που στην πραγματικότητα αποτελεί το όραμά τους για τον καλλικρατικό δήμο Βέροιας.

Και οι τρεις παρατάξεις μαζί επιταχύνουν τους ρυθμούς για την ακόμα πιο αντιδραστική εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων που σημαίνει: Γενίκευση της μερικής απασχόλησης, μισθοί και μεροκάματα πείνας, ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, ξεπούλημα δημόσιας αλλά και δημοτικής γης και περιουσίας, επιβολή βαριάς τοπικής φορολογίας, νέες αρμοδιότητες στους δήμους που θα απαλλάξουν το κράτος από στοιχειώδεις κοινωνικές υποχρεώσεις, έργα υποδομής που θα παραχωρούνται σε ιδιώτες μέσω ληστρικών συμβάσεων παραχώρησης ή Σ.Δ.Ι.Τ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έρχεται αυτό το σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού και αποδεικνύεται ότι οι υπόλοιπες παρατάξεις που στηρίχτηκαν από ΠΑ.ΣΟ.Κ, Ν.Δ, Σ.Υ.Ν/ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. είναι αποφασισμένες να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα όλες τις αντιλαϊκές επιλογές αφού οι διαφωνίες τους περιορίζονται σε τριτεύοντα διαχειριστικά ζητήματα, όσες αντιπολιτευτικές κορώνες και αν βγάζουν μόνο για λόγους αποπροσανατολισμού των δημοτών.

Όμως τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ξεγελιούνται. Δεν πρέπει να πιστεύουν ούτε κατ΄ελάχιστο ότι διάφορα σχέδια όπως το συγκεκριμένο θα δώσουν λύση στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν. Αντίθετα θα φορτωθούν με νέα πιο βαριά και πιο επώδυνα βάρη. Γιατί όταν ο σχεδιασμός αυτός μιλάει για τουρισμό εννοεί το ξεπούλημα ολόκληρων περιοχών σε επιχειρηματικούς ομίλους, όταν μιλάει για θέσεις εργασίας δεν εννοεί τίποτα άλλο παρά περιορισμένες θέσεις που θα αφορούν σε απασχόληση λίγων ωρών, ημερών, μηνών με μεροκάματα πείνας που θα περνούν μέσα από Μ.Κ.Ο. ή δουλεμπορικά γραφεία. Όταν μιλάει για περιβάλλον εννοεί ιδιωτικοποίηση του νερού, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ενέργειας. Όταν μιλάει για εθελοντισμό εννοεί την ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία. Αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός λοιπόν αποτελεί την επιτάχυνση της υλοποίησης της Νέας Διοικητικής Δομής

Ως Λαϊκή Συσπείρωση όμως, ο συνδυασμός που στηρίζεται από το Κ.Κ.Ε., επιμένουμε ότι καμία διοικητική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και τις αντιλαϊκές συνέπειές της εφόσον υπάρχει η εξουσία των μονοπωλίων.

Η αντίληψη της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Κ.Κ.Ε. για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζεται στη εργατική και λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο από τα πάνω προς τα κάτω, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας. Πάνω σε αυτή τη βάση διαμορφώνεται ένα ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας. Εξασφαλίζεται ο σχεδιασμός της ανάπτυξης ανά τομέα και ανά κλάδο σύμφωνα και με το φυσικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας.

Αυτή η πρόταση είναι η μόνη ρεαλιστική και συμφέρουσα για τα λαϊκά στρώματα. Η κατάκτησή της συνδέεται με: 1.την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής που συνδέεται με το σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού, 2. με την συμπόρευση με το εργατικό λαϊκό κίνημα, 3.με την πάλη για κατακτήσεις που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, 4.με την πάλη για ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού για λαϊκή εξουσία

 

                                                                 Οι δημοτικοί σύμβουλοι

με την Λαϊκή Συσπείρωση

                                                                     Ιωάννα Σοφρόνωφ-

Γιώργος Μελιόπουλος