Πιέσεις ώστε να εξασφαλίσουν κάποια αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και να μετριάσουν τη ζημιά, ύψους, μέχρι στιγμής, ίσως και 15 ευρώ τον τόνο, που έχουν υποστεί από τις συνεχείς βροχοπτώσεις και την επίδρασή τους στην ποιότητα του ζαχαρικού τίτλου στα τεύτλα, ασκούν οι τευτλοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας.

Υπό τις παρούσες συνθήκες η οικονομική ζημία για τους καλλιεργητές υπολογίζεται ότι φτάνει στα 8-10 ευρώ ο τόνος.
Αντιπροσωπεία των παραγωγών βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας 27 Οκτωβρίου στα γραφεία του ασφαλιστικού φορέα στην πόλη της Βέροιας κι έθεσε επισήμως το αίτημα των αγροτών να προβεί ο ΕΛΓΑ σε αναγγελία ζημιάς, προκειμένου οι πληγέντες να προβούν στις σχετικές ενέργειες για να διεκδικήσουν αποζημίωση.
«Είπαμε στην προϊσταμένη του φορέα ότι όπως έγινε με το βαμβάκι, για το οποίο ο ΕΛΓΑ προχώρησε ήδη σε αναγγελία ζημιών, το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τα τεύτλα, διότι το pol έχει καταποντιστεί στον Καιάδα από τις βροχές που μας κυνηγούν από το Σεπτέμβριο και δεν μας αφήνουν να σηκώσουμε κεφάλι», επισήμανε στο Agronews ο πρόεδρος του σωματείου τευτλοπαραγωγών της Κ. Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης.Σύμφωνα με τον παραγωγό ήδη και πριν τη βροχή του τελευταίου τριημέρου, που υπερέβη τα 70-80 χιλιοστά, τα παντζάρια είχαν υποστεί σημαντική υποβάθμιση, η οποία θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη τώρα. «Πριν τις τελευταίες βροχές το μέσο pol στην περιοχή ήταν κοντά στο 13, που σημαίνει ότι μετά και την κακοκαιρία του τριημέρου, όταν ξαναμπούμε στα χωράφια περιμένουμε να δούμε αποδόσεις κάτω από 12 pol γιατί οι βροχές ρίχνουν το ζαχαρικό τίτλο», τόνισε και εξήγησε ότι περίπου το 30% της παραγωγής παραμένει στη γη και αν δεν υπάρξει άλλη κακοκαιρία η καμπάνια θα συνεχιστεί έως τις 20 Νοεμβρίου.

Υπό τις παρούσες συνθήκες η οικονομική ζημία είναι σοβαρή για τους καλλιεργητές, αφού, όπως ανέφερε ο τευτλοκαλλιεργητής, η απώλεια μόνο από το ό,τι φέτος η ΕΒΖ ΑΕ δεν προτίθεται να επαναλάβει την περσινή της πολιτική να αποζημιώσει όλα τα τεύτλα με ζαχαρικό τίτλο κάτω από 12, με το τιμολόγιο της κατηγορίας των 12 pol, υπολογίζεται ότι φτάνει σε 8-10 ευρώ τον τόνο. Αν συνδυαστεί δε, και με το γεγονός ότι το μέσο pol από το 14,2 που ήταν το 2013, φέτος θα πέσει κάτω από το 13, τότε η συνολική ζημιά εκτιμάται ότι πλησιάζει τα 15 ευρώ τον τόνο.

Από το υπηρεσιακό στέλεχος του ΕΛΓΑ, όπως μας μεταφέρθηκε, υπήρξε θετική υποδοχή και δέσμευση πως το αίτημα θα διαβιβαστεί στα κεντρικά του ασφαλιστικού οργανισμού, ώστε να μελετηθεί αν και κατά πόσο υπάρχει τρόπος να δοθούν αποζημιώσεις, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Ζητήθηκε μάλιστα από τους παραγωγούς να συντάξουν και μια αιτιολογική έκθεση για το αίτημά τους, για τη σύνταξη της οποίας θα υπάρξει συνδρομή από τις γεωπονικές υπηρεσίες της ζαχαροβιομηχανίας.

Συνάντηση με τον Κουκουλόπουλο στο Μακροχώρι

Ανάλογες πιέσεις, ωστόσο, έχουν ασκηθεί και προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρι Κουκουλόπουλο, ο οποίος φέρεται να είπε σε παραγωγούς που του έθεσαν το αίτημα της ανάγκης αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, ότι θα επικοινωνήσει και ο ίδιος με τη διοίκηση του ασφαλιστικού οργανισμού για να δει τι μπορεί να γίνει. Επιπλέον, παρότρυνε τους συνομιλητές του να κανονιστεί μια συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγών από όλα τα παραγωγικά κέντρα τεύτλου της χώρας και με τη δική του συμμετοχή, κατά πάσα πιθανότητα στο Πλατύ της Ημαθίας, ώστε να εξετάσουν από κοινού διεξοδικά τις παραμέτρους γύρω από το μέλλον της καλλιέργειας στην Ελλάδα.

Η συζήτηση του κ. Κουκουλόπουλου με τους παραγωγούς, έγινε κατά την επίσκεψή του το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 25 Οκτωβρίου, στο Μακροχώρι Ημαθίας, όπου και συμμετείχε σε εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ, που οργάνωσαν τοπικοί αγροτικοί φορείς. Σε αυτή, όπως μας είπε ο κ. Μπογιαννίδης, ο αναπληρωτής υπουργός επανάλαβε ότι έως τις 10 Νοεμβρίου θα πληρωθεί στους δικαιούχους η ενιαία ενίσχυση και θα ακολουθήσουν τα αγροπεριβαλλοντικά, ο φόρος για το πετρέλαιο κα. «Μας είπε ακόμη ότι εντός των ημερών αναμένεται η απάντηση από την Ε. Ε. για το θέμα των ροδάκινων, ότι το ΟΣΔΕ θα ξεκινήσει το 2015 εντός Φεβρουαρίου, ενώ είχε λεκτική αντιπαράθεση και με νέους αγρότες για το θέμα των ιστορικών δικαιωμάτων, υπεραμυνόμενος της ομαλής σύγκλισης της αξίας τους σε βάθος χρόνου», υπογράμμισε ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κ. Μακεδονίας, προσθέτοντας πως «τάχθηκε επίσης υπέρ της συγκρότησης ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών, ως ενδεδειγμένης λύσης για τον αγροτικό τομέα –κάτι που πάντως δεν φάνηκε να άρεσε ιδιαίτερα στο ακροατήριο, με παρισταμένους να θυμούνται το κακό παρελθόν ειδικά των συνεταιρισμών- και ξέκοψε ότι εφεξής δεν μπορεί να δίδονται στους αγρότες ενισχύσεις τύπου «πακέτου» Χατζηγάκη».

agronews.gr