Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, ενώ η κακοκαιρία συνεχίζεται στην υπόλοιπη χώρα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους θα είναι ισχυρές αρχικά στα δυτικά και νότια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές
«Το κρύο έγινε αισθητό από σήμερα στα περισσότερα μέρη της χώρας, ενώ από αύριο η θερμοκρασία θα πέσει και στην υπόλοιπη Ελλάδα», αναφέρει ο διευθυντής του Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και προσθέτει πως «ο ελληνικός χειμώνας έκανε την εμφάνισή του».

Με κρύο ξημέρωσε η Θεσσαλονίκη
Η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και η συννεφιά, είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού στις πόλεις της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.
Η Φλώρινα «ξύπνησε» με 2 βαθμούς Κελσίου, όσο και η Πτολεμαΐδα Κοζάνης, ενώ στην Καστοριά το πρωί το θερμόμετρο έδειξε 3 βαθμούς. Στα πεδινά των νομών από το πρωί πέφτει ψιλόβροχο.
Στο μεταξύ, χιόνια έπεσαν και στον Όλυμπο, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.700 μέτρων.
Τα πρώτα χιόνια σε Ηπειρο – Μακεδονία
Χιονίζει από τα μεσάνυχτα στις κορυφογραμμές της Πίνδου και τα ορεινά χωριά της Ηπείρου, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1250 μέτρα, ντύθηκαν στα λευκά. Στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, το Δίστρατο τα χιονοδρομικά του Ανήλιου και της Βασιλίτσας και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του Ανατολικού Ζαγορίου το χιόνι φτάνει 5-10 εκατοστά, ενώ την νύχτα χιονόπτωση σημειώθηκε και μέσα στο Μέτσοβο.

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι αισθητή σε όλη την Ήπειρο. Στην πόλη των Ιωαννίνων ο υδράργυρος δείχνει 7 βαθμούς, ενώ στις περιοχές που χιονίζει η θερμοκρασία είναι υπό του μηδενός. Στο Μέτσοβο και την Κόνιτσα το θερμόμετρο δείχνει 2-3 βαθμούς.

Οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης, σε περιοχές με υψόμετρο 1450 μέτρα. Σημειώνεται ότι, πέρυσι τα πρώτα χιόνια στην Ήπειρο έπεσαν ένα μήνα αργότερα, δηλαδή στις 25 Νοεμβρίου.
Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, όπου στις πρωτεύουσες των νομών η θερμοκρασία, τις τελευταίες ώρες, έχει σημειώσει σημαντική πτώση.
Στα λευκά ντύθηκαν περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, όπως ο Γράμμος στην Καστοριά, το Πισοδέρι στη Φλώρινα, η Σαμαρίνα, η Σμίξη και η Βασιλίτσα (χωριά της Πίνδου) στα Γρεβενά.
Αναλυτική πρόγνωση
Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 13 βαθμούς κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: στη Μακεδονία νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία και από τα δυτικά καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Στη Θράκη αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και αργότερα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά αρχικά της Μακεδονίας οι οποίες πάνω από τα 1200 μετρά θα είναι πυκνές και από τη νύχτα στα ορεινά της Θράκης.
Ανεμοι: στα δυτικά αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 ενισχυόμενοι. Στις υπόλοιπες περιοχές από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασια: στη Μακεδονία από 8 έως 14 βαθμούς κελσίου.
Για αύριο Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι ισχυρές κ ατά τόπους στα βόρεια και τα ανατολικά. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και σταδιακά από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με τάση ενίσχυσης.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.
Την Κυριακή και Δευτέρα η εικόνα θα είναι καλύτερη στα βόρεια, το Ιόνιο και την Ήπειρο, αλλά στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν κατά τόπου βροχές.
Την Τρίτη, 28η Οκτωβρίου, συννεφιά, ψιλόβροχο και κρύο θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, ενώ στη βορειανατολική Αττική, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν καταιγίδες.