Άνοιξε το σύστημα υπαγωγής στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ και οι αιτήσεις υποβάλλονται κατά εκατοντάδες αποδεικνύοντας ότι το μέτρο αυτό άργησε να εφαρμοστεί.

Όσοι ενταχθούν στο νέο σύστημα μπορούν να επωφεληθούν και να μην πληρώσουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας αν πρώτα δεν έχουν εισπράξει το ποσό που αναγράφεται στο τιμολόγιο που έχει εκδοθεί.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι πρότινος έπρεπε, ανεξάρτητα αν έχουν εισπράξει ή όχι τα χρήματα από την πώληση κάποιου προϊόντος ή την παροχή μίας υπηρεσίας να αποδώσουν το ΦΠΑ που αναλογούσε στο κατά περίπτωση παραστατικό.

Οπως αναφέρουν στελέχη επιχειρήσεις με το νέο σύστημα θα κερδίσουν σημαντικό χρόνο και χρήμα ώστε να μπορούν να εξοφλήσουν υποχρεώσεις που έχουν προς προμηθευτές, προσωπικό, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία κτλ.

Ήδη, 24 ώρες από τη στιγμή που «άνοιξε» η ηλεκτρονική εφαρμογή έχουν υποβάλει αίτηση πάνω από 100 επιχειρήσεις. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου έως τις 20 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση επιστροφής ΦΠΑ δεν έχουν λάβει ούτε 1 ευρώ αν και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις έχουν περάσει πάνω από 880 ημέρες. Σύμφωνα με στοιχεία σε εκκρεμότητα βρίσκονται 4.767 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 3.020 αφορούν επιχειρήσεις που περιμένουν ήδη πάνω από 90 ημέρες για να εισπράξουν 454 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, με βάση τα ίδια στοιχεία 9 στις 10 αιτήσεις επιστροφής εγκρίνονται και 1 στις 10 απορρίπτεται.

Την προηγούμενη εβδομάδα έλαβαν επιστροφή ΦΠΑ περίπου 17.000 επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση ενώ είχαν απορριφθεί 1.469 αιτήσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι αιτήσεις αυτές απορρίφθηκαν διότι ενώ τους είχε ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προσέλθουν για έλεγχο αυτές δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εφορίας.

in.gr