«Ζω έναν εφιάλτη. Συγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων, δεν έφταιξα μόνο εγώ».

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και ξεσπώντας δύο φορές σε κλάματα ενώπιον της ανακρίτριας Βέροιας, ο 39χρονος Ρουμάνος οδηγός της φονικής νταλίκας που έσπειρε τον θάνατο την περασμένη Κυριακή στην Εγνατία Οδό, επιχείρησε χθες να δώσει τη δική του εκδοχή για τα αίτια της τραγωδίας που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους και τον τραυματισμό άλλων 30, δύο εκ των οποίων εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Επειτα από την απολογία του διατάχτηκε η προσωρινή του κράτηση για χρονικό διάστημα 6 μηνών (σ.σ. αυτό είναι το ανώτατο όριο γιατί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή που αντιμετωπίζει είναι πλημμέλημα), με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 3 μήνες. Σε περίπτωση που δεν έχει περατωθεί ως τότε η ανάκριση και δεν έχει παραπεμφθεί σε δίκη, ο 39χρονος θα αφεθεί ελεύθερος.

Ο Ρουμάνος οδηγός υποστήριξε στην απολογία του πως είδε την προειδοποιητική πινακίδα της Εγνατίας Οδού, που απέχει περίπου 7 χλμ από το σημείο της τραγωδίας, αλλά δεν αντιλήφθηκε πως ήταν κλειστός ο αυτοκινητόδρομος, καθώς η ένδειξη ήταν ασαφής, γράφοντας μόνο ότι γίνονταν έργα.

Λίγη ώρα μετά, αντιλήφθηκε, όπως είπε, πως είχε πρόβλημα στο σύστημα πέδησης της νταλίκας και μόλις 500 μέτρα πριν από τα τελευταία αυτοκίνητα της ουράς διαπίστωσε πως είχε «χάσει» εντελώς τα φρένα.Στα 300 μέτρα είδε τους σημαιοφόρους, αλλά ήταν ήδη αργά όπως είπε, αφού δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.

Για τα φρένα
Σύμφωνα με τον συνήγορό του, Δημ. Γιδόγιαννο, ο 39χρονος δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι δεν είχε φρένα επί 23 ολόκληρα χιλιόμετρα, δηλαδή από τα διόδια του Πολυμύλου, όπως φέρεται πως έχει δηλώσει στους αστυνομικούς στο πλαίσιο της προανάκρισης. Ο ίδιος απέδωσε το γεγονός σε παρανόηση, λόγω διαφορετικής γλώσσας. Ο κατηγορούμενος έχει οδηγική εμπειρία σε φορτηγά μόλις τριών ετών, ενώ η μοιραία νταλίκα ήταν καινούργια, του 2007.

Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή του συνηγόρου του, ο 39χρονος υποστηρίζει πως τα αίτια του δυστυχήματος είναι δύο: από τη μια η μηχανική βλάβη και από την άλλη οι παραλείψεις των αρμόδιων φορέων και αρχών (Εγνατία Οδός Α.Ε., Τροχαία), που όπως υποστήριξε πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες και να αποδοθούν.

Η απολογία του κράτησε περίπου 1,5 ώρα και έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ο κατηγορούμενος μεταφέρθηκε στο γραφείο της ανακρίτριας από το υπόγειο και αποχώρησε με τον ίδιο τρόπο, ενώ η αστυνομία είχε αποκλείσει την πρόσβαση οποιουδήποτε στον πρώτο όροφο του δικαστικού μεγάρου κατά τη διάρκεια της παρουσίας του εκεί.

Από τους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος, διασωληνωμένη εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ μια 18χρονη κοπέλα, ενώ στο νοσοκομείο της Βέροιας σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ένας 76χρονος.

ethnos.gr