«Ο θείος μου σε δεκαπέντε πενηντάφυλλα τετράδια εξιστορεί τις αναμνήσεις μιας άλλης εποχής -όχι τόσο μακρινής- με λεπτομέρεια, ζωντάνια και χιούμορ. Με φωτογραφική μνήμη περιγράφει την εποχή του μεσοπολέμου, της κατοχής, του εμφυλίου, έως τη δεκαετία του 1970, μέσα από γεγονότα που βίωσε ο ίδιος στην πόλη μας»
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων στο εισαγωγικό σημείωμα ο Γεράσιμος Καλλιγάς για το βιβλίο «Αναπολώντας στους δρόμους της παλαιάς Βέροιας» που έγραψε ο θείος του Νίκος Καλλιγάς και εξέδωσε το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Λέξις και οι εκδόσεις Super Course.
Αυτά είπαν, εν πολλοίς βέβαια, και οι προλογίσαντες το βιβλίο Θεόδωρος Πολυχρονιάδης και Ορέστης Σιδηρόπουλος. Φρόντισαν να το περιγράψουν όσο γλαφυρά γινόταν και δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και σε δικές τους παιδικές αναμνήσεις από τη ζωή τους στην τότε Βέροια.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Σημειώνεται ότι έχουν τυπωθεί 3.000 αντίτυπα τα οποία θα διανεμηθούν δωρεάν.
Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες που περιέχονται σ΄ αυτό το πόνημα είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουν σημαντικότατο βοήθημα σε όσους θα θελήσουν να μελετήσουν τη ζωή και τους ανθρώπους της παλαιάς Βέροιας, αλλά και σε όσους θα θελήσουν να πατήσουν πάνω σ΄ αυτό για να προσφέρουν κάτι ανάλογο.
Οι λεπτομέρειες από τους δρόμους που περιγράφει, τα ονόματα των ιδιοκτητών των σπιτιών και των αρχοντικών, των καταστημάτων αλλά και η καθημερινότητα των ανθρώπων όπως τη βίωναν σε σημαντικές ιστορικές στιγμές (χωρίς τότε να το γνωρίζουν) όπως η κατοχή και ο εμφύλιος είναι σημαντικότατες, ενώ η αφήγηση ρέει με καθαρότητα και απλότητα.
Περιγράφονται σκηνές της καθημερινότητας, αλλά και το πολιτικό και στρατιωτικό γίγνεσθαι της τότε εποχής με αδιάσειστα ντοκουμέντα τις πολλές φωτογραφίες εκείνου του καιρού και τις παιδικές αναμνήσεις του Νίκου Καλλιγά, όπως τις έζησε ο ίδιος και όπως προφανώς μπόρεσε και διασταύρωσε.

Νικολέττα Φλιάταρη