Tην απόλυτη αντίθεση του εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, στην απόφαση των ΕΛ.ΤΑ. να διακινεί φάρμακα προς τους πολίτες και μάλιστα με κόστος υπηρεσίας τριών ευρώ!
«Το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα για να διακινείται από εταιρίες delivery, η δε εκτέλεση της συνταγής δεν είναι τυπική πράξη» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κώστας Λουράντος.
«Ο φαρμακοποιός ενημερώνει τον ασθενή για τις ενδείξεις – αντενδείξεις του χορηγούμενου φαρμάκου, για την δοσολογία που έχει ορίσει ο γιατρός, τον ρωτά δε για το ιστορικό της υγείας του για να διαπιστωθεί αν το φάρμακο που χορηγείται είναι το σωστό. Ποιος θα έχει την ευθύνη αν γίνει λάθος; Ο ταχυδρόμος; »
Ο Π.Φ.Σ. επισημαίνει πως η πρακτική που θέλουν να εφαρμόσουν τα ΕΛ.ΤΑ. αντιβαίνει την φαρμακευτική νομοθεσία που ορίζει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού. Είναι απολύτως παράνομη η διακίνηση και η μεταφορά φαρμάκων εκτός φαρμακείου από τρίτους που δεν έχουν σχετική άδεια. Ο Π.Φ.Σ. επουδενί δεν πρόκειται να επιτρέψει να μετατραπεί το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, το οποίο θα διακινείται από άσχετους με σκοπό το κέρδος και με προφανή τον κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία. Άλλωστε, θυμίζουμε ότι, πολλοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν οργανώσει ή συνεργάζονται με κοινωνικά φαρμακεία στηρίζοντας τους κοινωνικά αδύναμους και τους ανασφάλιστους, τηρώντας σε κάθε περίπτωση όλες τις προϋποθέσεις, χορήγησης, αποθήκευσης και διανομής φαρμάκων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ