Ακαταμάχητο αποδεικνύεται για τους Tούρκους τουρίστες το «άρωμα της Θεσσαλονίκης» («Selanik kokusu»). Τον ιδιαίτερο αυτόν όρο, που έχει πλέον καθιερωθεί στη γείτονα, χρησιμοποιούν οι Τούρκοι προκειμένου να περιγράψουν -επιστρέφοντας στην πατρίδα τους- τον απροσδιόριστο παράγοντα γοητείας της πόλης, την ιδιαίτερη αύρα, τη μαγεία της.
«Αυτή η μαγεία της πόλης, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, εξακολουθεί να προσελκύει τους τούρκους τουρίστες, παρότι όταν έρχονται εδώ βρίσκουν σχεδόν όλα τα μνημεία που τους ενδιαφέρουν κλειστά και συχνά εκπλήσσονται αρνητικά από την έλλειψη καθαριότητας και ευταξίας, και το κυκλοφοριακό» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης Στέφανος Χατζημανώλης.

ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΡΓΙΩΝ
Γι’ αυτό άλλωστε, στις τρεις επίσημες αργίες στη γείτονα, που μεσολαβούν από το Μπαϊράμι (ήταν το Σάββατο 4 Οκτωβρίου) μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου (επέτειος θανάτου του Μουσταφά Κεμάλ), περίπου 10.000 Τούρκοι υπολογίζεται ότι θα επιλέξουν τη Θεσσαλονίκη ως προορισμό για τις ολιγοήμερες διακοπές τους. Ήδη, για το τρέχον τριήμερο, τα μεγάλα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτα, με περισσότερες από επτά στις δέκα κρατήσεις (ποσοστό άνω του 70%) να προέρχονται από την Τουρκία. Οι τούρκοι επισκέπτες καταφθάνουν στην πόλη κυρίως οδικώς, τόσο μεμονωμένα με επιβατικά αυτοκίνητα όσο και μαζικά, με τουριστικά λεωφορεία.
«Το φθινόπωρο υπάρχουν τρεις σημαντικές αργίες στην Τουρκία. Η πρώτη είναι το Κουρμπάν Μπαϊράμ, που εκτιμάται ότι θα φέρει στην πόλη περίπου 4.000 τούρκους επισκέπτες σε ένα τριήμερο. Η δεύτερη είναι τριήμερη και σχετίζεται με την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου και η τρίτη -στις 8, 9 και 10 Νοεμβρίου- αφορά τον θάνατο του Κεμάλ. Κατά τις τρεις αυτές αργίες αναμένεται να έρθουν συνολικά στη Θεσσαλονίκη περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες από την Τουρκία. Πολλοί τούρκοι τουρίστες αναμένονται και το καλοκαίρι στη διάρκεια του Ραμαζάν Μπαϊράμ. Συνολικά φέτος αναμένονται 45.000 – 50.000 τουρίστες από την Τουρκία στη Θεσσαλονίκη. Κάθε χρόνο έχουμε μια αύξηση της τάξης του 25% – 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά» σημειώνει ο κ. Χατζημανώλης, υπενθυμίζοντας τις μεγάλες ουρές, ακόμη και 50 τουριστικών λεωφορείων με τούρκους τουρίστες, που σχηματίζονται στη διάρκεια των αργιών έξω από το σπίτι και μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια εκθετική αύξηση στις διανυκτερεύσεις τούρκων τουριστών στην πόλη, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης: από 36.629 το 2011, έφτασαν σε 47.583 το 2012, 71.437 το 2013 και το α’ εξάμηνο του 2014 ήταν ήδη 34.753, σύνολο 193.402. Από το 2011 μέχρι και το α’ εξάμηνο του 2014 πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 200 χιλιάδες διανυκτερεύσεις Τούρκων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης. Κατά τον κ. Χατζημανώλη, η σημαντική αύξηση των τούρκων τουριστών που επισκέπτονται στη Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι διατηρήσιμη σε βάθος χρόνου αν λυθούν μια σειρά από προβλήματα. Αυτά αφορούν -κατά τον ίδιο- τις ουρές στο τελωνείο των Κήπων, οι οποίες κάνουν την είσοδο στην Ελλάδα ταλαιπωρία, την έλλειψη καθαριότητας (τόσο σε ό,τι αφορά τους ξέχειλους κάδους απορριμμάτων όσο και τα γκράφιτι), τις υποδομές, αλλά και τη λειτουργία των χώρων των μνημείων τουρκικού ενδιαφέροντος. «Στο Μπέη Χαμάμ υπάρχει μονίμως λουκέτο, στο Μπεζεστένι τα ίδια. Μόνο το Αλατζά Ιμαρέτ λειτουργεί για εκθέσεις κι εκδηλώσεις. Αναγκαζόμαστε να τους πηγαίνουμε για καφέ κοντά σε μνημεία, για να νιώθουν ότι τα βλέπουν. Το αίτημα να είναι ανοιχτά αυτά τα μνημεία το καταθέσαμε για πρώτη φορά πριν από 3,5 χρόνια. Το έχουμε κοινοποιήσει σε όλους: δημάρχους, περιφερειάρχες, επιμελητήρια, φορείς διάφορους. Αποτέλεσμα μέχρι σήμερα; Μηδέν» καταλήγει.

ΤΟΝΩΣΗ ΤΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Εως και 1.500 επιπλέον διανυκτερεύσεις τουριστών από την Τουρκία αναμένεται να «προσθέσει» στον τουρισμό της Θεσσαλονίκης η συμφωνία της αεροπορικής εταιρείας «Turkish Airlines» με τον τουριστικό οργανισμό «Ambotis Tours Air Service» για τη μαζική αγορά αεροπορικών εισιτηρίων και τη διάθεσή τους σε τουριστικά πρακτορεία της Ελλάδας και της Τουρκίας σε χαμηλές τιμές, κατά τη χειμερινή περίοδο. Ήδη, ο τουριστικός οργανισμός αγόρασε μεγάλο αριθμό θέσεων για το διάστημα από 15 Οκτωβρίου μέχρι 15 Μαρτίου, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές του διαδικτύου. Στην ουσία, όπως επισήμανε ο κ. Χατζημανώλης, το αεροπορικό εισιτήριο θα στοιχίζει όσο και αυτό του λεωφορείου.

makthes.gr