«Ουδέτερες» χώρες στην κόντρα της Μόσχας με την ΕΕ χρησιμοποιούν οι Ελληνες εξαγωγείς προκειμένου να φτάσουν τα προϊόντα τους στη ρωσική αγορά
Μέσω Λευκορωσίας, Τουρκίας και… Καζακστάν προσπαθούν κατά κύριο λόγο οι Έλληνες εξαγωγείς να προωθήσουν την παραγωγή τους στην Ρωσία, μετά την απόφαση της ρώσικης κυβέρνησης να επιβάλει «εμπάργκο» στις εισαγωγές ενός μεγάλου αριθμού προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την τακτική αυτή επιστρατεύουν κυρίως παραγωγοί οπωροκηπευτικών, τα προϊόντα των οποίων είναι ευπαθή και κινδυνεύουν, εάν δεν διατεθούν άμεσα στην κατανάλωση, να καταλήξουν στη χωματερή. οι εξαγωγείς στρέφονται και σε άλλες αγορές για να πουλήσουν την παραγωγή τους και να αντισταθμίσουν τις απώλειες από το «μπλόκο» της Ρωσίας.
Στην κορυφή βρίσκονται οι αγορές των Βαλκανίων, με την Αλβανία, τη FYROM και τη Βουλγαρία να αποτελούν την πρώτη επιλογή, καθώς εκτός από τις παραδοσιακές εμπορικές σχέσεις, εκεί δραστηριοποιούνται και αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ ελληνικών συμφερόντων, όπως η «Βερόπουλος» και η «Μαρινόπουλος» (έχει την ευθύνη διαχείρισης και ανάπτυξης των καταστημάτων Carrefour).
Η Μέση Ανατολή είναι επίσης ακόμη περιοχή μια που κεντρίζει το ενδιαφέρον αρκετών, καθώς η ζήτηση για ελληνικά τρόφιμα αυξάνεται σημαντικά χρόνο με τον χρόνο.

Πηγή: Ημερησία