ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΔΗΛΩΣΗ

Του ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ, με έδρα τη Βέροια, όπως νομίμως εκπροσωπείται από την πρόεδρο του κα Αιμιλία Καλπάκη του Γεωργίου, καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης, κατοίκου Βέροιας.

Βέροια, 29 Σεπτεμβρίου 2014
κ. Αντιδήμαρχε,
Από την ίδρυση ακόμα του Κυνοκομείου Βέροιας, ο Φιλοζωικός Όμιλος Ημαθίας άσκησε τον αναγκαίο έλεγχο για την τήρηση της Νομοθεσίας σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία του Κυνοκομείου, και λάβαμε σειρά πρωτοβουλιών, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας του Κυνοκομείου. Βεβαίως αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη όταν καταστρατηγούνταν εξόφθαλμα ο Νόμος, όπως συνέβη με την έλλειψη άδειας νόμιμης λειτουργίας του Κυνοκομείου για περισσότερα από 12 χρόνια!!!
Παράλληλα, λόγω της ανωτέρω ιδιότητάς μου, έχω ορισθεί με την με αριθμό 400/9842/2013 απόφαση της Δημάρχου Βέροιας και ως μέλος στην Επιτροπή Παρακολούθησης Αδεσπότων ζώων και της λειτουργίας του Κυνοκομείου Βέροιας, σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012 ως εκπρόσωπος Φιλοζωικού Σωματείου.
Στις 7 Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκαν στον Τύπο ανακοινώσεις για επικείμενη εφαρμογή προγράμματος μαζικών στειρώσεων 600 αδέσποτων από το Δήμο Καβάλας και από το Δήμο Βέροιας, μετά την άρνηση του Δήμου Σερρών να υλοποιήσει το πρόγραμμα αυτό. Στα δημοσιεύματα αυτά μάλιστα καλούνταν κάτοικοι του Νομού Σερρών να φέρουν για στείρωση ζώα στο Δημοτικό Κυνοκομείο Βέροιας. Ακολούθησε την 12 Σεπτεμβρίου καταγγελία του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου που εξέθεσε για πολλοστή φορά το Δήμο μας για την παράνομη λειτουργία του Κυνοκομείου Βέροιας, γεγονός που με οδήγησε στην αποστολή εξωδίκου διαμαρτυρίας προς τον Δήμαρχο Βέροιας κ. Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη.

Παρόλα τα ανωτέρω δημοσιεύματα και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος, αντί να συγκαλέσετε την Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος αδεσπότων του Δήμου Βέροιας, προκειμένου να αποφασίσει για την υλοποίηση ή μη του προγράμματος στειρώσεων, καθώς και να εποπτεύσει σε περίπτωση έγκρισης τη διαδικασία των στειρώσεων, εσείς προχωρήσατε αυτοβούλως, εσπευσμένα και εν κρυπτώ στη διαδικασία στείρωσης εκατοντάδων ζώων μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, χωρίς στοιχεία περισυλλογής των ζώων και κυρίως χωρίς μέριμνα για την επανένταξη στους χώρους από όπου περισυνελέγησαν!
Ξεκαθαρίζουμε σε όλους τους τόνους, ότι χωρίς καμία επιφύλαξη έχουμε ταχθεί σε κάθε περίπτωση υπέρ των στειρώσεων των ζώων και για το λόγο αυτό έχουμε επανειλημμένα αρμοδίως ζητήσει την αυστηρή -και με διαφάνεια- εφαρμογή της Νομοθεσίας για τη λειτουργία των Κυνοκομείων (η οποία πλέον έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία), δηλαδή τη λειτουργία του Κυνοκομείου ως κέντρου βραχείας παραμονής των σκύλων, για τη νοσηλεία, εμβολιασμό και στείρωση τους και κατόπιν την επανένταξη τους στους χώρους από όπου περισυλλέγησαν, υπό τις προϋποθέσεις βέβαια που θέτει ο ίδιος ο Νόμος (ικανή απόσταση από σχολεία, Νοσοκομεία, οδούς ταχείας κυκλοφορίας, περιφραγμένους Αρχαιολογικούς χώρους κλπ.), γεγονός που θα αποτρέψει και την προσέλευση και άλλων αδέσποτων σκύλων από την ευρύτερη περιοχή της υπαίθρου προς τον αστικό ιστό, σπάζοντας τον υπάρχοντα «φαύλο κύκλο», αλλά θα μειώσει δραστικά και το βασανισμό των ζώων από τον δια βίου εγκλεισμό τους (συντόμου βεβαίως υπό τις υπάρχουσες συνθήκες του Κυνοκομείου), μειώνοντας παράλληλα και το κόστος λειτουργίας του Κυνοκομείου, όπως απαιτούν οι σημερινές οικονομικές συνθήκες.
Με την παρούσα ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την ευθεία παράκαμψη της Επιτροπής Παρακολούθησης Αδεσπότων του Δήμου Βέροιας, τόσο ως προς την έκδοση απόφασης για την υλοποίηση του ανωτέρω προγράμματος, όσο και για την επόπτευση του, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν τα ανωτέρω δημοσιεύματα, καταγγελίες και εξώδικα.
Η δημόσια τοποθέτηση από τον Αντιδήμαρχο κ. Σιδηρόπουλο ότι ο Δήμος Βέροιας έχει βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας κτηνιατρείου μικρών ζώων που εκδόθηκε μόλις την 19-9-2014, δηλαδή μετά τις ανωτέρω καταγγελίες και τα εξώδικα και κατά την 1η ημέρα έναρξης του εν λόγω προγράμματος στείρωσης, αποδεικνύουν την ορθότητα των καταγγελιών και εγείρουν πολλά ερωτήματα για τον τρόπο έκδοσης της ανωτέρω άδειας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όταν για την έκδοση της ζητήθηκε με έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (1825/18-7-2013) σωρεία παρεμβάσεων στο Κυνοκομείο Βέροιας, που έως σήμερα όμως δεν πραγματοποιήθηκαν. Για το λόγο αυτό άλλωστε, μετά το ανωτέρω έγγραφο είχε αποφασισθεί από το Δήμο το άμεσο κλείσιμο και η εκκένωση του Κυνοκομείου, γεγονός που προκάλεσε εντάσεις και προστριβές με τον τότε αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Κορωνά.
Καλούμε τον Αντιδήμαρχο κ. Σιδηρόπουλο να συγκαλέσει άμεσα την Αρμόδια Επιτροπή και να καταθέσει όλα τα έγγραφα που έχει στη διάθεση του για τη νόμιμη διεξαγωγή του προγράμματος στείρωσης, τα στοιχεία του αριθμού των ζώων που ωφελήθηκαν και την προέλευση αυτών, καθώς και των χώρων στους οποίους επανεντάχθηκαν μετά την επέμβαση στείρωσης, αφού έγινε δημόσια πρόσκληση να προσάγουν αδέσποτα κι από άλλους Νομούς, ώστε να ελεγχθεί εάν αυτά τελικώς κατέληξαν αδέσποτα στο Δήμο μας.
Δηλώνουμε ότι, μετά την εξέταση των στοιχείων δεν θα διστάσουμε ούτε να αποδώσουμε τα εύσημα στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο εάν προκύπτει η τήρηση της νομιμότητας, ούτε θα διστάσουμε να απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα σε αντίθετη περίπτωση.

Για τον Φιλοζωικό Όμιλο Βέροιας
Η πρόεδρος