«Με γνώμονα τις σημαντικές υποδομές, τα δίκτυα μεταφορών καθώς και την κρίσιμη μάζα ερευνητικών ιδρυμάτων και καινοτόμων επιχειρήσεων στην Κεντρική Μακεδονία, αξιοποιούμε όλους τους ευρωπαϊκούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μαςκαι στηρίζουμε τις προσπάθειες που βασίζονται σε καινοτόμες τεχνολογίες και συνεισφέρουν στη βελτίωση της κινητικότητας των πολιτών καθώς και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όλων των παραγωγικών κλάδων της περιοχής.
Τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών αποτελούν βασικό για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την απομάκρυνση των σημείων συμφόρησης, προκειμένου να βελτιώσουμε περαιτέρω τα δίκτυα μεταφορών της Περιφέρειάς μας στη νέα προγραμματική περίοδο 2014- 2020. Επιδίωξή μας αποτελεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστική και πρωτοπόρα στην εφαρμογή Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και κινητικότητα».
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο «Ανοιχτό Φόρουμ για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών στη Θεσσαλονίκη», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», στο πλαίσιο του έργου COMPASS4D (Cooperative Mobility Pilot on Safety and Sustainability Services for Deployment), στο οποίο συμμετέχει η Π.Κ.Μ. και εντάσσεται στην «Εβδομάδα Έξυπνης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης».
Όπως σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας «η διοργάνωση της Εβδομάδας Έξυπνης Κινητικότητας στη Θεσσαλονίκη έχει διττό στόχο: Αφενός δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να γνωρίσουν τις υποδομές και τις υπηρεσίες έξυπνης κινητικότητας, που οι φορείς της πόλης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εγκατέστησαν και λειτουργούν για να βελτιώσουν την καθημερινότητα και να δομήσουν το μέλλον των βιώσιμων και περιβαλλοντικά φιλικών μεταφορών. Αφετέρου, αποτελεί ευκαιρία για τους φορείς της πόλης να συζητήσουν το σχέδιο δράσης τους για το μέλλον των ευφυών συστημάτων μεταφορών και την επίτευξη του στόχου για ανάδειξη της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε σύγχρονη πόλη και Περιφέρεια ικανή να προσελκύσει επενδύσεις και να στηρίξει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Και για να πετύχουμε το στόχο αυτό πρέπει να λειτουργήσουμε συντονισμένα και με νέα σχήματα διακυβέρνησης, ιεραρχώντας ανάγκες και προτεραιότητες, εστιάζοντας στην υλοποίηση του στόχου χωρίς παρεκκλίσεις».
«Στο σχέδιο που έχουμε υποβάλει έχουν ενταχθεί θεματικοί στόχοι και επενδυτικές προτεραιότητες, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη της έξυπνης κινητικότητας στην περιοχή μας και συνάδουν με τους στόχους της καινοτομίας και των ευφυών συστημάτων μεταφορών», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος στη συνέχεια ανέπτυξε τους άξονες προτεραιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών για την περίοδο 2014-2020.
Συγκεκριμένα, στον άξονα προτεραιότητας 1, που στοχεύει στην ενδυνάμωση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, σχεδιάζεται επένδυση της τάξης των 18.5 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της υποστήριξης των ερευνητικών μονάδων για την προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας, με έμφαση σε τομείς περιφερειακού ενδιαφέροντος καθώς και της προαγωγής επενδύσεων για την ανάπτυξη προϊόντων και τη δημιουργία μόνιμων συνεργατικών μηχανισμών μεταξύ ερευνητικών μονάδων και επιχειρήσεων για τη μεταφορά της γνώσης και της τεχνολογίας.
Αναφορικά με τον άξονα προτεραιότητας 2 του προγράμματος προβλέπεται υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πόρους που αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, για τον γενικό στόχο της υποστήριξης της προσβασιμότητας, της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών, μέσω τόσο της αύξησης της προσφοράς σχετικών προϊόντων και υπηρεσιών, όσο και της ενδυνάμωσης της χρήσης των τεχνολογιών αυτών από τις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας και τη διεύρυνση των υπηρεσιών από τους Δημόσιους Φορείς σε περιφερειακή κλίμακα.
Για τον τομέα των μεταφορών, και με σκοπό τη μετάβαση προς τις περιβαλλοντικά φιλικότερες και ενεργειακά αποδοτικότερες μετακινήσεις, προβλέπεται μέσω του άξονα 4, χρηματοδότηση ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ άλλων για ενέργειες που αφορούν στη διαχείριση της κυκλοφορίας με ευφυή συστήματα μεταφορών (όπως το κέντρο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας), την προώθηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ του Κέντρου και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και τη διασύνδεση των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς με ήπιους τρόπους μεταφοράς.
Τέλος, μέσω του άξονα προτεραιότητας 7, προβλέπεται στοχευμένη οικονομική υποστήριξη της τάξης των 287 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την εξάλειψη των σημείων συμφόρησης στις βασικές αρτηρίες του οδικού δικτύου σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί ενέργειες με στόχο την ολοκλήρωση έργων μεταφορικών υποδομών σχετικών με το δίκτυο TEN-T καθώς και του ενδοπεριφερειακού οδικού δικτύου και σύνδεσης του με το ΤΕΝ-Τ, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της μεταφορικής ασφάλειας, τη μείωση του χρόνου και του κόστους των μετακινήσεων και την αξιοποίηση των ευφυών συστημάτων μεταφορών για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και τη βελτίωση των μετακινήσεων.
Παρουσιάζοντας το έργο «COMPASS4D – Cooperative Mobility Pilot on Safety and Sustainability Services for Deployment», όπου συμμετέχει ως Έλληνας εταίρος και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε τους τρεις λόγους για τους οποίους η ΠΚΜ συμμετέχει ως εταίρος σε τέτοια έργα εφαρμογής καινοτομίας, λέγοντας ότι «η γνώση μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών και η τεχνολογική εξέλιξη των συστημάτων που διαχειρίζεται η Περιφέρεια για την κυκλοφορία και τη πληροφόρηση των μετακινουμένων, καθώς και η συνεργασία με το ερευνητικό δυναμικό του τόπου μας».
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως εταίρος στην κοινοπραξία του έργου «COMPASS4D – Cooperative Mobility Pilot on Safety and Sustainability Services for Deployment», η οποία αποτελείται από 31 εταίρους από δέκα χώρες και συντονίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών ERTICO – ITS Europe. Οι Έλληνες εταίροι του έργου είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η εταιρία Infotrip και η εταιρία Taxiway.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του Ανοιχτού Φόρουμ βραβεύτηκαν πρωτοβουλίες φορέων, εταιριών και ατόμων που στηρίζουν την βιώσιμη κινητικότητα και αποδεικνύουν την καινοτόμο επιχειρηματικότητα μέσα από την ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων μεταφορών.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στην «Εβδομάδα Έξυπνης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης» (22-26 Σεπτεμβρίου 2014), με θέμα «Το μέλλον των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών», ως συνδιοργανωτής μαζί με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Έξυπνης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης: Το μέλλον των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών», η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει επίσης και στην «Επίδειξη των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών στη Θεσσαλονίκη», που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014, απτό τις 9:00 ως τις 15:00 στο ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, 6ο χλμ. Χαριλάου-Θέρμης, Θεσσαλονίκη),.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί επίδειξη των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών στην πόλη. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και περιλαμβάνει επισκέψεις στο Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο Κέντρο Ελέγχου Δημοσίων Συγκοινωνιών του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Διαχείρισης Σηράγγων της Εγνατίας Οδού ΑΕ και στο Κέντρο Αστικής Κινητικότητας Θεσσαλονίκης του ΙΜΕΤ. Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων στην εκδήλωση είναι δωρεάν. Στις επισκέψεις θα παρέχεται τεχνική παρουσίαση των συστημάτων. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, απαιτείται εγγραφή μέσα από την ιστοσελίδα www.itsweek.gr