falakraΜεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα φαίνεται πως έχουν οι άνδρες που παρουσιάζουν αραίωση στα μαλλιά τους στην κορυφή της κεφαλής τους, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη.

Όπως δημοσιεύουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Τόκιο στην ανοιχτή διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «British Medical Journal Open», οι φαλακροί άνδρες έχουν κατά 32% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, συγκριτικά με όσους διατηρούν την πλούσια κόμη τους.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων που συνδέεται με τη φαλάκρα είναι σαφώς μικρότερος από εκείνον που συνδέεται με το κάπνισμα ή την παχυσαρκία.

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας υποστηρίζουν ότι οι άνδρες θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην περιφέρεια της κοιλιάς τους, παρά στην πυκνότητα των μαλλιών τους.

Η τριχόπτωση αποτελεί εφιάλτη για μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού. Περίπου το 50% των ανδρών αντιμετωπίζει αραίωση μαλλιών μέχρι την ηλικία των 50 ετών ενώ το 80% αποκτά φαλάκρα μέχρι τα 70.

Η μελέτη

Οι ιάπωνες ερευνητές προχώρησαν σε μετα-ανάλυση προηγούμενων  μελετών, που αφορούσαν 37.000 άνδρες και οι οποίες συνέδεαν την απώλεια μαλλιών με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες όπως π.χ. ηλικία και οικογενειακό ιστορικό, οι ειδικοί είδαν ότι όταν τα μαλλιά των ανδρών αραίωναν στην κορυφή της κεφαλής τους, τότε υπήρχε αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Παρατήρησαν ωστόσο, ότι η αραίωση των μαλλιών στο μπροστινό μέρος της κεφαλής δεν φάνηκε να συνδέεται με τον εν λόγω κίνδυνο.

«Εντοπίσαμε μια σημαντική σχέση ανάμεσα στην εμφάνιση της φαλάκρας στην κορυφή της κεφαλής και στην εκδήλωση στεφανιαίας νόσου» εξηγεί ο δρ Τομοχίντε Γιαμάντα. «Δεν πρόκειται φυσικά για έναν κίνδυνο το ίδιο ισχυρό με εκείνον που προκύπτει από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και την υπέρταση» συμπληρώνει ο ειδικός.

«Καλό θα ήταν οι νέοι άνδρες που διαπιστώνουν ότι χάνουν μαλλιά στο συγκεκριμένο σημείο να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις καθημερινές τους συνήθειες προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία της καρδιάς τους» καταλήγει.

 

http://www.tovima.gr