mathimatiki etairiaΥπενθυμίζουμε ότι το Παράρτημα Ημαθίας της Ε.Μ.Ε. στο πλαίσιο των προσπαθειών του για επιμόρφωση και ανάπτυξη των διδακτικών δεξιοτήτων των μελών του διοργανώνει δύο επιμορφωτικά σεμινάρια σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: 

Σάββατο 13 Απριλίου 2013  (από 09:00 έως και 15:00)

Θέμα: Εισαγωγή στην Ασύγχρονη Διδασκαλία με το περιβάλλον Moodle

Διδάσκων: Γ. Μακρής

Στόχος: Η εξοικείωση και η εξάσκηση των εκπαιδευτικών με μεθόδους και τεχνικές ασύγχρονης και εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας, όπως είναι η κατασκευή ηλεκτρονικών μαθημάτων με το δημοφιλές περιβάλλον ηλεκτρονικής μάθησης/διδασκαλίας Moodle.

Περιγραφή: Η Ασύγχρονη Εκπαίδευση δεν απαιτεί την ταυτόχρονη συμμετοχή των εκπαιδευομένων/μαθητών και των εκπαιδευτών/καθηγητών. Οι εκπαιδευόμενοι/μαθητές δεν είναι ανάγκη να βρίσκονται συγκεντρωμένοι μαζί στον ίδιο χώρο ή την ίδια χρονική στιγμή. Αντίθετα, μπορούν να επιλέγουν μόνοι τους το προσωπικό τους εκπαιδευτικό χρονικό πλαίσιο και να συλλέγουν το εκπαιδευτικό υλικό σύμφωνα με αυτό. Η ασύγχρονη εκπαίδευση είναι περισσότερο ευέλικτη από τη σύγχρονη. Στο είδος αυτό της εκπαίδευσης ανήκει η Αυτοδιδασκαλία, η Ημιαυτόνομη Εκπαίδευση, η Συνεργαζόμενη Εκπαίδευση και οι Πλατφόρμες Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης.

 

Σάββατο 20 Απριλίου 2013  (από 09:00 έως και 15:00)

1ο Θέμα: Μαθηματικά και Διαδίκτυο (9:30-10:00)

Διδάσκων: Μ. Βαφόπουλος

2ο Θέμα: Μαθηματικά με τη WolframAlpha (10:00-12:15)

Διδάσκουσα: Ι. Παπατσούμα

Στόχος: Χρησιμοποιώντας την μηχανή αναζήτησης WolframAlpha θα κάνουμε στοιχειώδεις πράξεις στα μαθηματικά, θα σχεδιάσουμε τις γραφικές παραστάσεις συναρτήσεων, θα παραγωγίσουμε και θα ολοκληρώσουμε συναρτήσεις, θα λύσουμε εξισώσεις και ανισώσεις νιοστού βαθμού, θα υπολογίσουμε εμβαδά, περιμέτρους και όγκους, θα υπολογίσουμε τη μέση τιμή, την τυπική απόκλιση και τη διάμεσο ενός δείγματος, θα δουλέψουμε με μιγαδικούς αριθμούς κλπ.

Περιγραφή: Η υπολογιστική μηχανή αναζήτησης WolframAlpha, η οποία έχει πάρει το όνομά της από τον δημιουργό της Stephen Wolfram, είναι μια μηχανή διαφορετική από αυτές που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Η διαφορά έγκειται στο ότι δεν ψάχνει για έτοιμα αποτελέσματα από το Διαδίκτυο και δεν μας παραπέμπει σε άλλες ιστοσελίδες, αλλά δημιουργεί τις απαντήσεις εκείνη τη στιγμή που της γίνεται η οποιαδήποτε ερώτηση. Προς το παρόν όλες οι διατυπώσεις γίνονται στα αγγλικά και χρειάζεται λίγη εξοικείωση με τους όρους.

3ο Θέμα: Μια εισαγωγή στην HTML (12:30-14:30)

Διδάσκων: Γ. Γελαστόπουλος

Στόχος:  Η εξοικείωση και η εξάσκηση των εκπαιδευτικών με την γλώσσα HTML μέσα από βασικά παραδείγματα και χρήση της για την κατασκευή ιστοσελίδας.

Περιγραφή:  Η ΗΤΜL είναι ο πλέον διαδεδομένος και πιο σωστός τρόπος για να συντάσσουμε ιστοσελίδες. Θα ξεκινήσουμε με μία γρήγορη ιστορική αναδρομή της γλώσσας και κατόπιν θα περάσουμε στη σύνταξη και στις βασικές εντολές. Θα χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο Mozilla Thimble το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τις αλλαγές που πραγματοποιεί στον κώδικα και θα γίνουν παραδείγματα από το κοινό. Θα δημιουργήσουμε μία πρώτη ιστοσελίδα και μετά θα μάθουμε πώς να εισάγουμε κείμενο, επικεφαλίδες, λίστες, εικόνες, συνδέσμους και πίνακες. Αν υπάρχει χρόνος θα μιλήσουμε και για την CSS μέσω της οποίας επιτρέπεται η διαμόρφωση ιστοσελίδων. Στο τέλος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν δημιουργήσει μία δική τους προσωπική ιστοσελίδα και θα δοθεί υλικό για περαιτέρω ενασχόληση.

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας (Έλλης 8) και έχουν προτεραιότητα συμμετοχής τα μέλη της Ε.Μ.Ε. Ημαθίας. Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, μπορούν να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί άλλων κλάδων.

Η εγγραφή για καθένα από τα δύο σεμινάρια είναι 5 ευρώ για τα μέλη και 10 ευρώ για τα μη μέλη της Ε.Μ.Ε.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει, για τις ανάγκες των μαθημάτων, να διαθέτουν φορητό υπολογιστή.

Παρακαλούμε, για την καλύτερη οργάνωση, οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή στη γραμματεία του Παραρτήματος στέλνοντας fax στο 2331067174 είτε mail. στη διεύθυνση mathima0@gmail.com το αργότερο ως το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Απριλίου. Περισσότερες πληροφορίες καθημερινά 10:00 – 12:00 και 18:00 – 20:00 στο τηλέφωνο 2331067107.

 

Η Δ.Ε. του Παραρτήματος Ημαθίας της Ε.Μ.Ε.