makedoniaΗ Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας παρουσιάζουν το βιβλίο του Γιάννη Αναγνώστου “Το Μετέωρο Βήμα της Μακεδονίας, 1870-1945”.
Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Απριλίου 2013, ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (Έλλης 8-2ος όροφος).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Γιώργος Νικολάου-Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αντωνία Χαρίση-Δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης-Διευθύντρια 9ου Δημ. Σχολείου Νάουσας.

Ανάγνωση κειμένων από το έργο του συγγραφέα από την υπ. Δρ. Παν. Δυτικής Μακεδονίας Αναστασία Ταναμπάση.

Την εκδήλωση συντονίζει ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Δρ. Εμμανουήλ Ξυνάδας.

Η παρουσία σας θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή για όλους μας.
Ο συγγραφέας Γιάννης Αναγνώστου: Ο Γιάννης Αναγνώστου κατάγεται από το Διχούνι Ιωαννίνων, χωριό από το οποίο ξεκίνησε το προεπαναστατικό κίνημα (1611) ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος. Είναι διδάκτωρ Ιστορίας και υπηρετεί ως σχολικός σύμβουλος στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το πρώτο βιβλίο του που εκδόθηκε το 2006 έφερε τον τίτλο: Ο Μύθος του Κομμουνιστικού Κινδύνου στην Κατοχική και Μεταπολεμική Ελλάδα.Το δεύτερο βιβλίο του «Το Μετέωρο Βήμα της Μακεδονίας, 1870-1945» είναι αποτέλεσμα ιστορικής έρευνας και βιωματικής μελέτης μιας ευαίσθητης εθνικά περιοχής, της Μακεδονίας.

Το παρουσιαζόμενο βιβλίο: Σύμφωνα με το συγγραφέα, το Μακεδονικό Ζήτημα-πρώτιστα πολιτικό ζήτημα- αποτελούσε το κέντρο βάρους και αναφοράς του Ανατολικού Ζητήματος καθότι, μεταξύ των άλλων, αποτελούνταν από ένα αξεδιάλυτο μείγμα διαφορετικών λαών και περιβαλλόταν από νεοσύστατα κράτη όπου το καθένα από τη μεριά του διεκδικούσε τη μέγιστη δυνατή γι’ αυτό λύση. Κάθε βαλκανικός λαός είχε τη δικιά του Μεγάλη Ιδέα. Στο έργο του παρουσιάζει τις διάφορες φάσεις του Μακεδονικού Ζητήματος από το 1870 μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα, προσφέροντας στην έρευνα νέες πολύτιμες πληροφορίες.