agrotes-theseisΗ αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρεπάνου Κοζάνης φιλοξένησε την πολυπρόσωπη προσέλευση στην συνάντηση-συζήτηση της Ένωσης Νέων Αγροτών Κοζάνης στις 11/3/2013, με θέμα την «Αγροτική Επαγγελματική Εκπαίδευση και κατάρτιση».

Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση με τον κ. Γρηγόριο Τσιανόπουλο (γεωπόνο, από το κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Θεσσαλονίκης-Αγίου Μάμα). Ανάμεσα σε όσα ακουστήκαν υπογραμμίζουμε:

  1. Από την διαδικασία υλοποίησης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων προσδίδεται αξία ή ακόμα και δημιουργείται απαξίωση του αγροτικού επαγγέλματος.
  2. Πρέπει να προβλέπεται πιστοποίηση προσόντων των επαγγελματιών αγροτών
  3. Η αγροτική επαγγελματική κατάρτιση των 150 ωρών του προγράμματος Νέων Γεωργών απαιτεί 25 ημέρες με 6 ώρες ημερησίως (πάρα πολύ δύσκολο για ενήλικους οικογενειάρχες νέους αγρότες). Ίσως θα μπορούσε να είναι με την μορφή modules για ομαλότερη ένταξη στην ζωή των ενηλίκων.
  4. Στην ΠΕ Κοζάνης υπόχρεοι επαγγελματικής κατάρτισης 150 ωρών έκαστος είναι 140 Νέοι Αγρότες, που σημαίνει τουλάχιστον 6 σεμινάρια των 25 ατόμων.
  5. Στην Κοζάνη το πρώην ΚΕΓΕ δεν είναι στελεχωμένο και δεν λειτουργεί (ίσως και να έχει λεηλατηθεί) και οι Νέοι Αγρότες Κοζάνης και οι αγρότες είναι ακάλυπτοι.
  6. Από τους 8500 Νέους Αγρότες υπόχρεους εκπαίδευσης 150 ωρών έχουν περάσει την διαδικασία μόνο οι 2500. Όλοι οι υπόλοιποι περιμένουν … … Ίσως θα μπορούσε να δεχθεί το ΥπΑΑΤ και άλλες εκπαιδεύσεις ή σεμινάρια από άλλους φορείς που καλύπτουν την θεματολογία των 150 ωρών.
  7. Την τεράστια έλλειψη Γεωργικών Εφαρμογών και ενημέρωσης θα μπορούσε ίσως να καλύψει κάποια επιλεκτική ανοικτή διαδικασία κατά τα σεμινάρια.
  8. Γίνεται προσπάθεια, με εθελοντικό προσωπικό από άλλες περιοχές, να οργανωθεί τουλάχιστον ένα σεμινάριο (ή και άλλα) για Νέους Γεωργούς το διάστημα 15 Απρ έως τέλος Μαΐου 2013, για 25 συνεχόμενες ημέρες. Ούτως ή άλλως πρέπει να γίνουν άλλα 5 σεμινάρια μέχρι τέλους 2013, αν εξευρεθεί στέλεχος του ΕΛΓΟ που μπορεί να αναλάβει ως οικονομικός πόλογος της διενέργεια των σεμιναρίων.
  9. Η ΕΝΑ Κοζάνης, και η ΠΕΝΑ, μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε διοργάνωση, ως θεσμικός συνδικαλιστικός φορέας για Νέους Αγρότες.
  10. Οι ΕΝΑ και η ΠΕΝΑ θέτουν στην διάθεση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ την διάθεσή τους να καλύψουν μέχρι και το 20% των διδακτικών ωρών κάθε σεμιναρίου με πετυχημένους Νέους Αγρότες και συνεργάτες των ΕΝΑ και ΠΕΝΑ, ώστε να βελτιωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα σεμινάρια Νέων Γεωργών.

Η Ένωση Νέων Αγροτών Κοζάνης τακτοποιεί το μητρώο μελών της και γράφει συνεχώς Νέους πραγματικούς Αγρότες. Όποιος ενδιαφέρεται πρέπει να συμπληρώσει την Αίτηση εγγραφής, με τα στοιχεία ότι είναι πραγματικός αγρότης, και να πληρώσει την ετήσια συνδρομή του, που είναι 10€. Οι συχνές συναντήσεις τις Δευτέρες είναι μια καλή ευκαιρία για τα μέλη να τακτοποιούν τις ετήσιες συνδρομές τους.

Σημειώνεται ότι η ΕΝΑ Κοζάνης, όπως όλες οι ΕΝΑ και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ δεν δέχονται να χρηματοδοτούνται στον τακτικό τους προϋπολογισμό από κρατικά-κομματικά χρήματα και κατόρθωσαν να επιβιώσουν ανεξάρτητοι από χρηματισμούς, με ξεκάθαρη γνώμη, επί σχεδόν 20 χρόνια (φέτος θα γίνει το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, Πρέβεζα, 6-8 Σεπ 2013).

Η επόμενη συνάντηση της ΕΝΑ Κοζάνης προγραμματίζεται για την Δευτέρα, 1 Απρ 2013, στις 20.30, πάλι στον φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Σύλλογου Δρεπάνου.