ΗΜΕΡΑ ΝΕΦΡΟΥΜε στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση ως προς τις νεφρικές παθήσεις, την πρόληψή τους, τη θεραπεία τους και τις μεταμοσχεύσεις, το Νεφρολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας, η Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης της κλινικής «Ευαγγελισμός» και ο Σύλλογος νεφροπαθών Ημαθίας διοργανώνουν  ενημερωτική εκδήλωση ανοιχτή προς το κοινό την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013, στις 12 το μεσημέρι στην Αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

  • Απόστολος Κελεσίδης, Νεφρολόγος, Δ/ντής Νεφρολογικού Τμήματος ΓΝΝ Βέροιας
  • Δημήτριος Μακρίδης, Ειδ/νος Νεφρολόγος Νεφρολογικού Τμήματος ΓΝΝ Βέροιας
  • Δημήτριος Κιρμιζής, Νεφρολόγος, Ιατρικός δ/ντής ΜΧΑ “ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ”,
  • Κιάτου  Βασιλική, Νεφρολόγος, Επιμελήτρια Β΄  Νεφρολ. Τμήματος  ΓΝΝ Βεροίας
  • Δημήτριος Γάκης, Χειρουργός Μεταμοσχεύσεων, Κλινική Μεταμοσχεύσεων, ΓΝΘ Ιπποκράτειου

Η ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού όπως καθιερώθηκε το 2006  με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Νεφρολογίας και της Διεθνούς Ένωσης Νεφρολογικών Ιδρυμάτων.

Παράλληλα από την Πέμπτη 7 Μαρτίου έως και την Τετάρτη 13 Μαρτίου η  Κλινική “ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ” θα παρέχει σε όσους ενδιαφέρονται και επιθυμούν δωρεάν προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις της νεφρικής λειτουργίας,

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω δράσεις είναι οι μοναδικές που γίνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα και είναι αποτέλεσμα της δραστηριοποίησης και ευαισθησίας των διοργανωτών.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΦΡΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

 

Πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, δηλαδή σχεδόν 1 στους 10 ενήλικες, πάσχουν από κάποια μορφή νεφρικής πάθησης. Η ενημέρωση του κοινού για τις νεφρικές παθήσεις είναι ελλιπής, ενώ πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ποιές λειτουργίες επιτελούν οι νεφροί, όταν στην πραγματικότητα οι νεφρικές παθήσεις προκαλούν σοβαρή νοσηρότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ αυτών και εξαιτίας αυξημένων καρδιαγγειακών επιπλοκών, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν και στο θάνατο.

 

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού είναι αφιερωμένη στην προφύλαξη από τις καταστάσεις που προκαλούν οξεία νεφρική βλάβη, όπως διάφορες παθήσεις και φάρμακα, που απειλούν τον καθένα μας. Η ενημέρωση  θα βοηθήσει στην προφύλαξη από την επιβάρυνση της λειτουργίας των νεφρών.

 

Επιπλέον, πολλοί αγνοούν την επίδραση που έχουν στη νεφρική λειτουργία οι χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση. Παγκοσμίως, 246 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη και ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατομμύρια το 2025, και πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Η διαβητική νεφροπάθεια προσβάλλει το ένα τρίτο των ασθενών με διαβήτη, και, δυστυχώς, σε πολλούς από αυτούς δε γίνεται έγκαιρα η διάγνωση της νεφρικής νόσου. Η διάγνωση της νεφρικής νόσου συχνά γίνεται πολύ αργά, όταν ο ασθενής έχει πλέον φτάσει στο τελικό στάδιο και χρειάζεται υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας με αιμοκάθαρση. Με απλές εξετάσεις αίματος και ούρων που γίνονται παντού, μπορεί ο θεράπων γιατρός σας να καταλάβει έγκαιρα εάν έχει κάποιος πρόβλημα με τους νεφρούς του και να λάβει χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία που θα προφυλάξει τη νεφρική λειτουργία του ασθενή. Η διάγνωση της νεφρικής νόσου σε πρώιμα στάδια αποτελεί το κλειδί της επιτυχούς θεραπείας.

 

Οι σημαντικές εξελίξεις στην ιατρική και άλλες επιστήμες κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν βοηθήσει στη θεαματική πρόοδο στην αντιμετώπιση της νεφρικής νόσου. Παγκοσμίως, πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι συντηρούνται στη ζωή με θεραπείες υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, όπως η αιμοκάθαρση, η περιτοναϊκή κάθαρση και η μεταμόσχευση νεφρού, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 10 χρόνια. Μεταξύ αυτών, η μεταμόσχευση νεφρού πέρα από ύψιστη πράξη αλτρουισμού προς το συνάνθρωπο, αποτελεί και την θεραπεία με τα καλύτερα αποτελέσματα και την καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς. Είναι τεράστιας κοινωνικής, ηθικής και ιατρικής σημασίας η συνειδητοποίηση όλων μας για την ανάγκη να γίνουμε δωρητές οργάνων σώματος.