Logo Anexarthths Ekpaideutikhs KinhshsΤο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π. Ε . Ημαθίας καταγγέλλει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την επιχειρούμενη δημιουργία βιομηχανίας «πειθαρχικών διώξεων», που στήνεται το τελευταίο διάστημα με επείγοντα και ταχύτατο ρυθμό με την εφαρμογή του Ν.4093/2012 (περί πειθαρχικού δικαίου των υπαλλήλων).

Ένα μεγάλο πλήθος συναδέλφων βρίσκονται όμηροι, ταλαιπωρούνται χωρίς σοβαρό λόγο και βιώνουν όλοι καταστάσεις τρομοκράτησης. Τρομοκράτηση που μόνο θετικά αποτελέσματα προς την εκπαιδευτική διαδικασία δεν γίνεται να επιφέρει.

Οι διατάξεις του Ν.4093/2012 , καταργούν ακόμη και το αυτονόητο και παραδεδεγμένο μέχρι πρότινος τεκμήριο αθωότητας κάθε εργαζόμενου και εκπαιδευτικού. Σε συνδυασμό με την ανάσυρση παλαιών ΕΔΕ και με την επιχειρούμενη άσκηση νέων πειθαρχικών διώξεων , καταρρακώνουν κάθε έννοια κράτους δικαίου μπορεί να υπήρχε , καταπατούν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζόμενων και δημιουργούν ένα αφόρητο και αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας , ιδιαίτερα σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο όπως αυτός της εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως με την ενεργοποίηση του παραπάνω νόμου , οποιαδήποτε κακόβουλη καταγγελία (επώνυμη ή τις πιο πολλές φορές ανώνυμη) ή υποβολή μήνυσης σε βάρος εκπαιδευτικών , είναι υπεραρκετή να προκαλέσει την αργία , τον επαγγελματικό και κοινωνικό στιγματισμό του εκπαιδευτικού , πριν ακόμη ολοκληρωθεί οποιαδήποτε έρευνα , πριν απολογηθεί , πριν υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να καλύπτεται η παρανομία ή την ατιμωρησία πραγματικά επίορκων συναδέλφων που αμαυρώνουν συνολικά τον κλάδο των εκπαιδευτικών.

Δε δεχόμαστε όμως το συγκεκριμένο νόμο, γιατί πιστεύουμε ότι ο εκπαιδευτικός πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του με ηρεμία , σε περιβάλλον δημοκρατικό και χωρίς φόβους.

 

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, θεωρεί πως η κυβέρνηση επιθυμεί οι δημόσιοι υπάλληλοι, εμείς οι εκπαιδευτικοί να είμαστε πλέον πειθήνια όργανα μιας αυταρχικής διοίκησης, αφού θα επικρέμεται πάνω από το κεφάλι του καθενός μας ως «δαμόκλειος σπάθη» η δυνητική μας αργία, η αργία, ακόμη και η απόλυση σε οποιαδήποτε περίπτωση «πειθαρχικού παραπτώματος», αφού θα αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο επαγγελματικής και ιδιαίτερα κοινωνικής καταρράκωσης και σπίλωσης από μία οποιαδήποτε καταγγελία.

Τα λεγόμενα «πειθαρχικά παραπτώματα» ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για ένα καταστροφικό τοπίο στην εκπαίδευση.

 

Ως Σύλλογος εκπαιδευτικών Π. Ε. Ημαθίας

  • Καλούμε κάθε αρμόδιο που προΐσταται τέτοιων διαδικασιών (είτε προέρχεται από το χώρο της εκπαίδευσης είτε από κάποιον άλλο), οποιοδήποτε μέλος Υπηρεσιακού Συμβουλίου, να στέκονται με περίσκεψη και σεβασμό στην εργασιακή ελευθερία και στα δημοκρατικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών
  • Συμμεριζόμαστε τις θέσεις που έχουν διατυπωθεί πολλές φορές από το Δ.Σ. της ΔΟΕ και θεωρούμε ότι τα φλέγοντα εκπαιδευτικά ζητήματα δε λύνονται με λογικές «πειθαρχικών διώξεων», που φέρνουν στο μυαλό μνήμες άλλων εποχών, δημιουργούν καθεστώς τρομοκρατίας και φόβου στο χώρο της εκπαίδευσης.
  • Ζητάμε από τους συναρμόδιους υπουργούς να επανεξετάσουν , να τροποποιήσουν ή και να αποσύρουν τις διατάξεις της υποπαραγράφου Ζ3 , του Ν.4093/2012.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΛΙΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ                                                    ΑΠΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ