ΕκδΠρόμαχοι-ηρώονΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου η εκδήλωση «αφιέρωμα στην προσφορά και στους αγώνες των Προμάχων για την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας». Στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, οι βουλευτές κκ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης, Ι. Τζαμτζής και Θ. Τζάκρη, ο Στρατηγός κ. Π. Γεωργίου, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δ. Πασόης και ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Μ. Ζωγράφου και Ι. Ανδρίτσος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Τρ. Σιβένας και ο πρώην Νομάρχης Π. Σιβένας, δημοτικοί Σύμβουλοι και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και πολυάριθμοι κάτοικοι και επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλμωπίας.

 

Το αφιέρωμα το οποίο εντάσσεται στον επετειακό εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας, ξεκίνησε με την τέλεση θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου των Προμάχων και την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης από τον Ιερέα της Κοινότητας πάτερ Γεώργιο και τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη πατέρα Μάξιμο. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης στο οποίο είναι καταγεγραμμένα τα ονόματα των πολυάριθμων ηρώων από τους Προμάχους, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και εθνικός ύμνος.

 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο χώρο του Κέντρου Νεότητας. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας χαιρέτησε πρώτος, τονίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισαν οι Πρόμαχοι και οι κάτοικοι της περιοχής στους απελευθερωτικούς αγώνες από την εποχή της τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα. Γνώστης της τοπικής ιστορίας, εξήρε το ήθος και την πίστη των αγωνιστών. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Πρόεδρο του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων κ. Τρύφωνα Σιβένα που ήταν παρόν. «Είστε Φάρος που μας οδηγείτε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της σημερινής εποχής», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας, διαβεβαίωσε τους παραβρισκόμενους ότι «μαζί, χέρι-χέρι, θα δώσουμε και αυτή τη δύσκολη μάχη και θα τη κερδίσουμε». Ο κ. Τζιτζικώστας, λίγο πριν έρθει στην εκδήλωση, είχε συνάντηση με εκπροσώπους διαμαρτυρόμενων αγροτών στην Αριδαία από τους οποίους ενημερώθηκε για τα αιτήματά τους και δήλωσε ότι παρακολουθεί τα γεγονότα και βρίσκεται δίπλα τους, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα προς όφελος της αγροτικής οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας και ανάπτυξης.

 

Ακολούθως ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, έδωσε το στίγμα της εκδήλωσης και, με την ευκαιρία, αναφέρθηκε στη στρατηγική θέση των Προμάχων, στην ακριτική διασυνοριακή ζώνη και σε σημαντικά έργα που δρομολογούνται από την Περιφέρεια στην περιοχή. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που δημοπρατούνται τον επόμενο μήνα, τις γέφυρες και τον αγροτικό δρόμο για τις ανάγκες των υλοτόμων. «Στόχος μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί», ήταν μία χαρακτηριστική αναφορά του, συνδέοντας τους αγώνες των Προμαχιωτών με τις σύγχρονες προκλήσεις.

 

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας αναφέρθηκε στα γεωγραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της Τοπικής Κοινότητας Προμάχων και στον σύγχρονο ρόλο της περιοχής για την ανάπτυξη της Αλμωπίας. Εξέφρασε την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη του προς τους αγωνιστές τονίζοντας ότι «με το αίμα τους πότισαν το αίμα της Αλμωπίας για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι».

 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο συγγραφέας-ιστορικός κ. Ιωάννης Παπαλαζάρου ο οποίος αναφέρθηκε σε πολλά γνωστά και άγνωστα στοιχεία από την εποποιία της συμβολής των Προμάχων στους απελευθερωτικούς αγώνες της Κεντρικής Μακεδονίας. Αντλώντας στοιχεία από πολλές ιστορικές πηγές, μαρτυρίες και ημερολόγια αγωνιστών που επέζησαν έκανε ιδιαίτερες αναφορές στο υψηλό εθνικό φρόνημα των Προμαχιωτών, τον πατριωτισμό και την χριστιανική τους πίστη. Η αντίσταση που προέβαλλε το χωριό αποτέλεσε αφορμή για πολλά δεινά και τιμωρίες που υπέφεραν οι κάτοικοι, χωρίς να καμφθεί όμως στο παραμικρό το φρόνημά τους. Οι ήρωες αγωνιστές από τους Προμάχους, μαζί με τους συναγωνιστές τους από άλλες περιοχές, είναι οι νέοι μάρτυρες στο εθνικό μας συναξάρι, κατέληξε ο κ. Παπαλαζάρου.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, τιμώντας τη μνήμη όλων των Προμαχιωτών αγωνιστών και ηρώων, απένειμε τιμητική πλακέτα στην Τοπική Κοινότητα Προμάχων την οποία παρέλαβαν συμβολικά η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κα. Μαρία Γιουρούκη και ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου κ. Χρήστος Μπάτσης.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα πρόγραμμα παραδοσιακών χορών, υπό τους ήχους του συγκροτήματος «Μακεδονικός Ήχος». Χόρεψαν τρία χορευτικά τμήματα παιδιών μικρής ηλικίας και νεαρών χορευτών του μορφωτικού συλλόγου.

 

Το συντονισμό και την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου η οποία συνεργάστηκε στενά με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου «οι Πρόμαχοι». Η κα. Ζωγράφου, κλείνοντας την εκδήλωση τόνισε: «Να μην σβηστεί η ιστορική μνήμη μας. Η ευγνωμοσύνη και ο σεβασμός στη μνήμη των ηρώων αγωνιστών, μας οδηγούν και μας εμπνέουν για το μέλλον».