pis-1Την άμεση αλλαγή της πολιτικής της υγείας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ζήτησαν οι Πρόεδροι και οι Εκπρόσωποι όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, στην Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου.

Μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου του ΠΙΣ Αναστάσιο Βασιάδη και Νικόλαο Λυσίτσα, τους Ιατρούς της Ημαθίας εκπροσώπησαν στην Γενική Συνέλευση, ο Πρόεδρος του ΙΣΗ Πρόδρομος Ισαακίδης και οι Εκπρόσωποι Σοφία Κουπίδου, Ιωάννης Βογιατζής, Δημήτριος Γεωργίου και Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου.

Κατά την διάρκεια της δεκαεξάωρης συνέλευσης συζητήθηκαν εκτενώς, όλα τα προβλήματα, που αφορούν την περίθαλψη του ελληνικού λαού και τη λειτουργία των ιατρών όπως, ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία, εργασιακά– ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ιατρών, φορολογικά μέτρα, προβλήματα αυτοαπασχολούμενων ιατρών, ιατρική ανεργία, χάρτης υγείας, εκπαίδευση κλπ.
Ειδικότερες αναφορές στην Γενική Συνέλευση έγιναν για το ασφαλιστικό των Υγειονομικών, από τον Αναστάσιο Βασιάδη ο οποίος, υπό την ιδιότητα του Προέδρου του ΤΣΑΥ, παρουσίασε την κατάσταση του Ταμείου μετά το Τρίτο Μνημόνιο και απάντησε λεπτομερώς σε σωρεία διευκρινιστικών ερωτημάτων που τέθηκαν από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ.

Από την Γενική Συνέλευση καταγγέλθηκε η μνημονιακή πολιτική στον τομέα της υγείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση και οδηγεί σε αποτελμάτωση, δημόσιο και ιδιωτικό, σύστημα υγείας και αποδυναμώνει την περίθαλψη των ασφαλισμένων πολιτών.

Ζητήθηκε ανακατανομή των δημόσιων πόρων υπέρ των κοινωνικών αναγκών και των δημοσίων και κοινωνικοασφαλιστικών δομών υγείας, αύξηση των φορολογικών εσόδων με φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου και πολιτική παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις επιταγές των δανειστών και της Τρόικας.
Καταγγέλθηκε η ανυπαρξία διαλόγου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το ανώτατο θεσμικό όργανο των ιατρών και κατά νόμο σύμβουλο της πολιτείας, όπως είναι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Στα πλαίσια της διαμόρφωσης εξειδικευμένου διεκδικητικού πλαισίου η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την επικαιροποίηση των ακόλουθων αιτημάτων:

-Άμεση εξόφληση όλων των οφειλών προς τους ιατρούς, παρελθόντων ετών που παρά τις υποσχέσεις καθυστερούν αδικαιολόγητα, καθώς και των οφειλών του δεύτερου εξαμήνου του 2012.
-Θεσμοθέτηση χορήγησης όλων των φαρμάκων (πλην των ΜΗΣΥΦΑ) ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή.
-Απαγόρευση της επιχειρούμενης αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος από τα φαρμακεία, με αλλαγή φαρμάκων, καθώς και ιατρικών πράξεων, με παραπομπή στην Δικαιοσύνη των παραβατικών περιστατικών που εμβάλουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του ασθενή.
-Έλεγχος του απαράδεκτου φαινόμενου της ιατρικής διαφήμισης, μέσα από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, με άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας.
-Θεσμοθέτηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, με ελεύθερη επιλογή ιατρού και αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.
-Καθιέρωση επιστημονικών και λειτουργικών κριτηρίων στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων της χώρας, με συμμετοχή των θεσμοθετημένων συλλογικών οργάνων τα οποία και γνωρίζουν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, στη λήψη των αποφάσεων.
-Την διατήρηση των σταθερών δομών ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ.

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων της Ιατρικής Κοινότητας, η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ αποφάσισε 24ωρη Πανιατρική Πανελλαδική Απεργία, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013, συμμετέχοντας στην απεργία ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ