oikodomoiΤο σωματείο οικοδόμων (διαπιστώνει από τα πρώτα επαγγέλματα που βίωσε και βιώνει την κρίση) ότι η κρίση οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας και εμπιστοσύνης, όχι όμως στην έλλειψη παροχής αγαθών και υπηρεσιών πράγμα εύκολο να το διαπιστώσει ο καθένας μας όποιο επάγγελμα και αν κάνει, χωρίς απαραίτητα να έχει κάποιος ιδιαίτερες γνώσεις στα οικονομικά.

Οι άνθρωποι στην πόλη μας θέλουν να διαθέσουν τις υπηρεσίες τους επί πληρωμή και τα χρήματα αυτά που θα κερδίσουν από την εργασία τους να τα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να έχουν κάποιες άλλες υπηρεσίες που επιθυμούν ή προϊόντα.

Διαπιστώνουμε εύκολα ότι το χρήμα είναι η κινητήριος δύναμη για την ανταλλαγή των υπηρεσιών αλλά και την αγορά προϊόντων. Όμως η ανεργία στερεί σε πολλούς συμπολίτες μας την δυνατότητα να είναι ενεργοί και χρήσιμοι. Συνέπεια της οικονομικής δυσπραγίας είναι να πλήττονται όλοι οι κλάδοι οι παραγωγικοί κατά συνέπεια και οι εμπορικοί.

Το σωματείο μας θέλει να κάνει μια πρόταση στον Δήμο αλλά και στους υπόλοιπους φορείς της πόλης μας η οποία πιστεύουμε ότι θα δώσει μεγάλη ανακούφιση οικονομική σε όλους μας κατά συνέπεια και στην τοπική οικονομία της Βέροιας.

Προτείνουμε να δημιουργηθεί μια τράπεζα ανταλλαγής υπηρεσιών και αγαθών. Ως εγγυητής της παροχής αυτής θα είναι ο δήμος και οι φορείς της πόλης. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες και τα προϊόντα που θα προσφέρονται δεν θα έχουν κανενός είδους τόκους, επιτόκια, πανωτόκια.

Πως μπορεί να λειτουργήσει αυτό προς όφελος των ανθρώπων αλλά και της τοπικής οικονομίας;

Θα δώσουμε ένα παράδειγμα για να μπορέσει να γίνει κατανοητό.

Το σωματείο μας καταθέτει στην τράπεζα αυτή 1000 ώρες εθελοντικής εργασίας που αντικείμενο θα έχουν τις οικοδομικές εργασίες. Αυτό από μόνο του αποτελεί κεφάλαιο.

Αντίστοιχα για παράδειγμα μπορεί να καταθέσει :

Ο σύλλογος καθηγητών ξένων γλωσσών 1000 ώρες παράδοσης μαθημάτων ξένων γλωσσών.

Ο αγροτικός σύλλογος 1000 κιλά ροδάκινα.

Ο ιατρικός σύλλογος 1000 ιατρικές επισκέψεις.

Ο εμπορικός σύλλογος προσφορά προϊόντων αξίας 1000 ευρώ. Κλπ.

Τα νούμερα και οι φορείς παραπάνω είναι ενδεικτικά και αναφέρονται ως παράδειγμα για να μπορέσει να γίνει κατανοητό πως μπορεί να δουλέψει προς όφελος όλων μας η τράπεζα και από που θα προέλθουν οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που θα παρέχει αυτή.

Η δέσμευση των φορέων στην παροχή των υπηρεσιών και των προϊόντων είναι το αποθεματικό κεφάλαιο της τράπεζας ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων.

Ένας οικοδόμος που συμμετέχει στην τράπεζα αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιήσει όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες της τράπεζας μέχρι του ποσού που θα αξιολογήσουν όλοι οι φορείς ότι αξίζει η κατάθεση του σε προσφορά εθελοντικής εργασίας στην τράπεζα.

 

Εφόσον οι φορείς αξιολογήσουν ότι 3ωρη οικοδομική εργασία ισοδυναμούν με 1 ιατρική επίσκεψη τότε ο οικοδόμος θα χρωστά 3 ώρες εργασίας προκειμένου να πραγματοποιήσει την επίσκεψη.

Αντίστοιχα αν ο ιατρός θέλει να κάνει φροντιστήριο ή ιδιαίτερα στο παιδί του οπότε κάνει χρήση των ωρών που θα του παρέχουν οι καθηγητές από την τράπεζα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών.

Κάνει πχ 1 ώρα ιδιαίτερα στο παιδί του που σε ανταλλακτική αξία είναι ίση με 1 ώρα ιατρικής επίσκεψης. Ο ιατρός αυτός δεν χρωστά αλλά ούτε του χρωστά η ανταλλακτική τράπεζα αφού έδωσε 1 ιατρική επίσκεψη στον οικοδόμο και πήρε 1 ώρα ιδιαίτερα από τον καθηγητή.

Ο καθηγητής θέλει να πάρει 5 κιλά ροδάκινα από τον αγρότη που η ανταλλακτική αξία του είναι 10′ λεπτά παράδοσης μαθημάτων. Άρα ο καθηγητής έχει περίσσευμα-αποθεματικό 50′ λεπτά εθελοντικής εργασίας.

Ο αγρότης θέλει να ψωνίσει από τον έμπορο που συμμετέχει στην τράπεζα ανταλλαγής προϊόντων ένα πουκάμισο αξίας 20 ευρώ. Έδωσε 5 κιλά ροδάκινα και αν υποθέσουμε ότι το 1 κιλό ροδάκινα κάνει 1 ευρώ τότε ο αγρότης χρωστά προς την τράπεζα 15 κιλά ροδάκινα.

Ο έμπορος θέλει να κάνει μια ανακαίνιση ή έχει ένα μερεμέτι στο σπίτι του που χρειάζεται από τον οικοδόμο να κάνει πχ 20 ώρες εθελοντικής εργασίας.

Ο έμπορος έδωσε προϊόντα αξίας 20 ευρώ στον αγρότη. Του χρωστά η τράπεζα δηλαδή προϊόντα αξίας 20 ευρώ. Θέλει να κάνει τα μερεμέτια που χρειάζονται 20 ώρες και αν πχ. 1 ώρα οικοδομικής εθελοντικής εργασίας είναι ίση με 3 ευρώ τότε ο έμπορας θα χρωστά προς την τράπεζα 40 ευρώ. 20 ευρώ που έδωσε στον αγρότη και 60 ευρώ που είναι η αξία από την προσφορά του οικοδόμου.

60-20=40

Ο οικοδόμος χρωστούσε 3 ώρες. Έκανε όμως 20 ώρες στον έμπορο άρα έχει αποθεματικό 17 ώρες εθελοντικής εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι φορείς όπως και η ανταλλακτική αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών ή των προϊόντων αναφέρονται ως παράδειγμα για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πως μπορεί να λειτουργήσει αυτή η τράπεζα ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων.

Όπου χρειάζεται καταβολή ΦΠΑ αυτό θα πρέπει να γίνεται με το ισχίον εκάστοτε επίσημο νόμισμα του κράτους.

Θα πρέπει η δέσμευση στην καταβολή αποθεματικού να είναι τουλάχιστον ίσης αξίας με το είδος παρεχόμενης αξίας υπηρεσίας ή προϊόντος ή και τα δυο μαζί..

Δηλαδή αν ένας οικοδόμος καταθέσει 1 ώρα εθελοντική εργασία θα πάρει το ανάλογο αντίτιμο σε υπηρεσίες και προϊόντα από την τράπεζα.

Στην περίπτωση που δεν θα καλύπτει το αποθεματικό που έχει καταθέσει με την προσφορά εθελοντικής εργασίας ώστε να κάνει χρήση της υπηρεσίας ή του προϊόντος που θέλει, η δεν θα κάνει χρήση ή θα πρέπει να μεγαλώσει την προσφορά του ως κατάθεση στην τράπεζα ώστε να μεγαλώσει το αποθεματικό του κεφάλαιο σε ώρες εργασίας όπως θα κοστολογήσουν οι φορείς τόσο ώστε να μπορεί να έχει την παρεχόμενη υπηρεσία η το είδος που επιθυμεί.

Η πρόταση μας αυτή απευθύνεται σε όλους τους φορείς και γενικότερα σε όλους τους συμπολίτες μας ώστε να φανούμε αλληλέγγυοι και να διασφαλίσουμε την αξιοπρεπή μας διαβίωση.

Ελπίζουμε στην συμμετοχή όλων γιατί μόνο με την αλληλεγγύη και την στήριξη του διπλανού μας θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε.

Περιμένουμε από τον Δήμο να μην είναι μόνο εγγυητής του αποθεματικού κεφαλαίου προσφοράς εργασίας και προϊόντων και της διαχείρισης του κεφαλαίου της τράπεζας, αλλά να στηρίξει την προσπάθεια όποιων φορέων συμμετέχουν και να είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια.

Προτείνουμε ως πρώτος φορέας της Βέροιας την δημιουργία της τράπεζας ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων.

Προτείνουμε διαχειριστή της τράπεζας αυτής τον Δήμο Βέροιας και καταθέτουμε 1000 ώρες εργασίας ως σωματείο για αποθεματικό κεφάλαιο της για οικοδομικές εργασίες.

Καλούμε όλους τους φορείς αλλά και όλους τους συμπολίτες μας να γίνουν μέτοχοι, συμμέτοχοι και κοινωνοί της τράπεζας. Να καθορίσουμε από κοινού τους όρους, τους κανόνες λειτουργίας, τον τρόπο και την ανταλλακτική αξία των υπηρεσιών ή των προϊόντων μας, αφού πρώτα αποδεχθεί ο Δήμος Βέροιας τον ρόλο του ως διαχειριστή της τράπεζας αυτής.

Για το σωματείο οικοδόμων Βέροιας

     Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γ. Γραμματέας

 

 

Βασίλης Αδάμ                                                                Δημήτρης Κατσιμάνης