Πρωινό-ΑΝΤ1-Πανεπ-1Στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ-1» του Γιώργου Παπαδάκη και με δημοσιογράφο την Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου υπήρξε απευθείας μετάδοση διαμαρτυρίας της τοπικής κοινωνίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για την πρόθεση κατάργησης του Πανεπιστημιακού Τμήματος Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αθηνά» το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση.

 

Μετά από 9 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας του Τμήματος το οποίο διαθέτει πλέον 450 φοιτητές, 8 εκλεγμένους καθηγητές και 3 εργαζόμενους, στεγαζόμενο σε δικό του κτίριο το οποίο ανακαινίστηκε και παραχωρήθηκε από τον Δήμο της Έδεσσας με αρχικό κόστος διαμόρφωσης 1,3 εκατομ. ευρώ, δρομολογείται η κατάργηση και απορρόφησή του από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το πιο περίεργο είναι ότι στη νέα δομή δεν προβλέπεται η κατεύθυνση του Μάρκετινγκ, επιστημονικός τομέας στον οποίο είχε εξειδίκευση το συγκεκριμένο Τμήμα και ουσιαστικά αποτελούσε το συγκριτικό πλεονέκτημα για τους φοιτητές και την τοπική κοινωνία η οποία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας που παράγονται στην Πέλλα.

 

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάστηκαν οι απόψεις των φοιτητών, του Δημάρχου της Έδεσσας κ. Τάκη Γιάννου και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη οι οποίοι αναφέρθηκαν στους ακαδημαϊκούς και κοινωνικούς λόγους που καθιστούν αναγκαία τη διατήρηση του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην πόλη της Έδεσσας.

 

Η απορρόφηση του Τμήματος δημιουργεί ανησυχία και αναστάτωση στη ζωή των φοιτητών οι οποίοι καλούνται να μετακινηθούν από την Έδεσσα στη Θεσσαλονίκη με υψηλότερο κόστος διαβίωσης και σε μία ακαδημαϊκή κοινότητα με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά (πιο απρόσωπη και με λιγότερες δυνατότητες ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων και στενής συνεργασίας μεταξύ των φοιτητών και καθηγητών).

 

Ο Δήμαρχος Έδεσσας, αναφέρθηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να καλύψει πλήρως από ίδιους πόρους και από τις εισφορές των δημοτών το λειτουργικό κόστος του Πανεπιστημιακού Τμήματος (ανέρχεται σε περίπου 35.000 ευρώ ετησίως). Η συγκεκριμένη απόφαση «καταργεί τον πολιτισμό στην πόλη της Έδεσσας», ήταν μία χαρακτηριστική έκφραση του Δημάρχου.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε στους αγώνες για τη δημιουργία του Τμήματος και στις επενδύσεις που έγιναν προκειμένου να αποτελέσει ένα οργανικό μέρος της τοπικής κοινωνίας. Οι επιστημονικές έρευνες και εργασίες των φοιτητών και καθηγητών, οι δράσεις ενημέρωσης, επιμόρφωσης και εκπαίδευσης  που έχει αναπτύξει το Τμήμα τα προηγούμενα χρόνια έχουν βρει γόνιμο έδαφος ανάπτυξης στον πλουτοπαραγωγικό και κοινωνικό ιστό της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. «Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου και την ελληνική κυβέρνηση να συνταχθούν με την κοινή λογική και να μην κλείσουν τα μάτια τους μπροστά στις επενδύσεις και τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας. Η δημιουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος ήταν ένα όραμα της τοπικής κοινωνίας και η εμπειρία των πρώτων χρόνων λειτουργίας ανέδειξε τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές από τη λειτουργία του», ήταν ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τις δηλώσεις του κ. Θεοδωρίδη.