21ος κύκλος μαθημάτων (για νέες εγγραφές )

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα θεωρητικών μαθημάτων και πρακτικών εργαστηρίων κινηματογράφου εφήβων και ενηλίκων
Ο πρώτος κύκλος θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων κινηματογράφου εισάγει τους μαθητές (εφήβους και ενήλικες) σε όλες τις πτυχές της κινηματογραφικής τέχνης : ιστορία του κινηματογράφου , αφήγηση, εννοιολογική ανάλυση , τεχνική , σενάριο και δημιουργική γραφή, σκηνοθεσία, παραγωγή , μοντάζ . Μέσα από την ιστορία της κινηματογραφικής τέχνης θα εξετάσουν την σημασία της σχετικά με την κοινωνική δομή της κάθε περιόδου. Σε τεχνικό επίπεδο μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάμερα καθώς και να μοντάρουν με την χρήση οικιακού λογισμικού προγράμματος Pinnacle Studio σε υπολογιστή . Το σύνολο των μαθημάτων που θα παρακολουθήσουν διερευνά σε ευρύ φάσμα τα συστατικά του κινηματογράφου και της έννοιας της οπτικής επικοινωνίας, θα αποκτήσουν γνώση πάνω στο εξειδικευμένο λεξιλόγιο της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Κατανοούν τον τρόπο που αναπτύσσεται μια ταινία σε όλα της τα στάδια εξετάζοντας τη σημασία της οπτικής επικοινωνίας και της λειτουργίας των ταινιών, μέσα από την διαδικασία υλοποίησης , ενισχύοντας τον όρο συνεργασία. Θα τους δοθεί η ευκαιρία να γίνουν συνειδητοί θεατές και ίσως μελλοντικοί καλλιτέχνες .Ο κύκλος περιλαμβάνει δώδεκα δίωρα μαθήματα.
2Ος Κύκλος μαθημάτων (για όσους ήδη έχουν παρακολουθήσει τον 1ο κύκλο μαθημάτων)

‘O Κόσμος του Κινηματογράφου ’ :Κινήματα και Σχολές
Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων δίνει στους ενήλικες μαθητές που έχουν ήδη παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο μαθημάτων (με βάση τις θεμελιώδεις γνώσεις κινηματογράφου που απέκτησαν) ή και σε όποιους έχουν ήδη κάποια ενασχόληση με τον κινηματογράφο, τη δυνατότητα να εμβαθύνουν στην κριτική και ανάλυση της κινηματογραφικής αφηγηματικής γλώσσας. Η επιτομή του προγράμματος συμπεριλαμβάνει 12 μαθήματα που απαρτίζονται από την προβολή αποσπασμάτων ταινίας και την ανάλυση τoυς καθώς και αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς . Κάθε ταινία επιλέγεται βάσει της θεματικής και αναφορικά με το κίνημα στο οποίο εντάσσεται ο κάθε σκηνοθέτης για την συμβολή του στο Παγκόσμιο Κινηματογράφο. Θα δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να διερευνήσουν σε βάθος κινηματογραφικά κινήματα και σχολές που ήδη αναφέρθηκαν στα μαθήματα του πρώτου κύκλου καθώς και την γνωριμία με νεώτερα – Νέο Γαλλικό Κύμα, Φιλμ Νουάρ , Ιαπωνικός Κινηματογράφος ,Ασιατικός- Κινεζικό Νέο Κύμα , Αμερικάνικος Κινηματογράφος ,Free Cinema, Ιταλικό Νεορεαλισμό, ταινίες δημιουργού.

Στο τέλος των μαθημάτων θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης από την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας.

 

Εισηγητές :
Νίκος Καλλαράς, Σκηνοθέτης Κινηματογράφου
Ελπίδα Παναγιωτίδου, Σπουδές Κινηματογραφίας & Casting
Director

Έναρξη εγγραφών: Τετάρτη 23 Ιανουαρίου2013

Ενημερωτική Συνάντηση (φουαγιέ Στέγης Γραμμάτων) :
Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2012, 7.00μ.μ
(για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τον 1ο κύκλο μαθημάτων ) και 8.00 μ.μ (για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τον 2ο κύκλο μαθημάτων )

Έναρξη μαθημάτων : Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Πληροφορίες για δίδακτρα κ.α: Χώρος Τεχνών
(1ος όροφος ,γραφείο προγραμματισμού εκδηλώσεων –τ 2331078120 Νανά Καραγιαννίδου και 3ος όροφος – γραμματεία, τ 2331078100 Ξένια Πέτρου ).