ekthesi Η συνάντηση με τον Χριστό είναι το συναρπαστικό βίωμα του επισκέπτη στην εντυπωσιακή έκθεση του Καθηγητή Ευθύμιου Βαρλάμη «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ» στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Μεντρεσέ τζαμί), που παρουσιάζεται στη Βέροια από τις 9 ως τις 24 Φεβρουαρίου 2013.

Η έκθεση, που ήδη παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Artmuseum Waldviertel στην Αυστρία και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει 40 έργα μεγάλων διαστάσεων με τη μορφή του Χριστού του συμπατριώτη μας διεθνούς φήμης Έλληνα ζωγράφου και αρχιτέκτονα που σε μια πρωτότυπη καλλιτεχνικά και παιδαγωγικά αναδρομή στην ιστορία της τέχνης εντάσσει στους πίνακές του και αποσπάσματα από εικόνες μεγάλων μαστόρων όπως είναι ο Ελ Γκέκο, ο Βελάσκεθ, ο Καραβάτζιο, ή ο Ραφαήλ. Αυτό όμως που παραμένει σταθερό σ’ όλα τα έργα είναι η μορφή του Χριστού που ευλογεί, του αναστάντος Χριστού.

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ.Παντελεήμων αναφέρει στο μήνυμά του:

Στο διάβα των αιώνων οι περισσότεροι σπουδαίοι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από το γλυκύτατο πρόσωπο του Κυρίου Ιησού Χριστού και άφησαν με το έργο τους πολύτιμη παρακαταθήκη που συνεχίζει να συγκινεί, να εμπνέει και να στηρίζει στην πίστη όλους τους Χριστιανούς.

Σήμερα έρχεται να προστεθεί σε αυτούς και συμπατριώτης μας της διασποράς, ο καθηγητής Ευθύμιος Βαρλάμης που με τη συλλογή του “Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ” μας υπενθυμίζει, μέσα από την εικαστική του έμπνευση, ότι στην Ελλάδα της κρίσης η μόνη ελπίδα είναι ο Χριστός.

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας χαίρεται που καταξιωμένοι διεθνώς καλλιτέχνες συνεχίζουν να προσεγγίζουν το πρόσωπο του Κυρίου μας.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε αυτό που είπε ο ίδιος ο Χριστός:” Ουδείς δύναται ελθείν προς με, εάν μη ο Πατήρ ο πέμψας με ελκύσει αυτόν” (Ιω.6,44).

 

Η Δήμαρχος Βέροιας, Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου- Γεωργιάδη, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Είναι τιμή και χαρά για την πόλη μας, να φιλοξενεί τη μεγάλη έκθεση «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ» του συμπατριώτη μας, του δικού μας ανθρώπου, Μάκη Βαρλάμη. Ιδιαίτερα  σε τέτοιες δύσκολες περιόδους, η πνευματικότητα είναι η μεγαλύτερη εφεδρεία που έχουμε για  να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα καθημερινά προβλήματα. Εύχομαι και ελπίζω όλοι οι συντοπίτες μας να επισκεφθούν τη μεγάλη αυτή πολιτιστική και θρησκευτική έκθεση.

Ο Καθηγ. Βαρλάμης, που θα παρευρεθεί στα εγκαίνια, σημειώνει για τη συλλογή του:

…Για μένα το πιο σπουδαίο πράγμα που κατάλαβα είναι ότι ο Χριστός κατά την ενανθρώπισή του πέτυχε την ικανότητα της αγάπης….

Το μήνυμα του είναι απλό: Αγάπα τον πλησίον σου. Το καταλαβαίνει ο καθένας. Αυτός μόνο μπόρεσε να το πει. Πόσοι φιλόσοφοι το προσπάθησαν προηγούμενα, αλλά το προσπάθησαν με τους προνομιούχους και τους πλούσιους. Αντίθετα ο Χριστός απευθύνεται σε όλους. Ο καθένας γίνεται σημαντικός αν κάνει πράξη την αγάπη προς τον πλησίον. Ό,τι αυτός διακήρυξε είναι ευθύ και ξεκάθαρα κοντά στη ζωή. Από κανέναν δεν απαιτείται ιδιαίτερη μόρφωση. Ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να αγαπήσει…

Η έκθεση οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και του Δήμου της Βέροιας, τα εγκαίνια της θα γίνουν το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου και ώρα 17:00 από τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Θόδωρο Καράογλου και θα προλογίσει η αρχαιολόγος δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, δ/τρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσ/νίκης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και η επίσκεψη μπορεί να γίνει στις ώρες λειτουργίας (18.00-20.30 καθημερνά και τα Σαββατοκύριακα επιπλέον και το πρωί 11.00-13.00). Περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για την πρωινή επίσκεψη και ξενάγηση μαθητών Σχολείων, στο τηλέφωνο 2331092108 του Πειραματικού Εργαστηρίου Βεργίνας και στο 6978009082 (Αστ. Νένος).

ΣΤΟ ΠΑΥΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (πίσω από το Βήμα του Απ. Παύλου)

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΝΑΟΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ

 

Χορηγοί της έκθεσης είναι η εταιρεία Αλλαντικών Πασσιάς, η οινοποιητική εταιρεία VAENI ΝΑΟΥΣΑ και οι Αδερφοί Καλαϊτζίδη από τα Λευκάδια.