megas_alexandros_louvro_iune-2010Ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις η πρόταση που έγινε προς το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας από το αντίστοιχο του Άργους της Πελοποννήσου για αδελφοποίηση των δυο πόλεων.

Μολονότι η εφημερίδα μας ποτέ δεν ήταν… πιστή οπαδός των αδελφοποιήσεων, τουλάχιστον με τον τρόπο που γίνονταν και συνεχίζουν να λειτουργούν, στην προκειμένη περίπτωση έχει διαφορετική άποψη, πάντα βέβαια με τις απαραίτητες επιφυλάξεις.

Συγκεκριμένα η πρόταση όπως περιγράφεται εν ολίγοις στην επιστολή που εστάλη στο Δήμο της Βέροιας έχει ένα ολοκληρωμένο σκεπτικό, δεδομένου ότι οι λόγοι του αιτήματος καταγράφονται σε τρεις παραμέτρους:

1. Η ιστορική συγγένεια

2.Ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων εξαιρετικής σημασίας και παγκόσμιας ακτινοβολίας

3.Οικονομικοί και παραγωγικοί συντελεστές (π.χ. και οι δύο περιοχές βασίζονται  οικονομικά στη γεωργία, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Βέροιας υπάρχει υποδομή στη συσκευασία και κονσερβοποιία φρούτων  ενώ στην Αργολίδα συμβαίνει το αντίστοιχο κυρίως με τα εσπεριδοειδή).

Είναι γνωστό πως οι Μακεδόνες καταγράφονται ως απόγονοι του Ηρακλή. Ίσως όμως να μην είναι γνωστό σε όλους, ότι ιστορικά στο Βασίλειο των Μακεδόνων το θρόνο κατείχαν οι Τημενίδες των οποίων η καταγωγή είναι από το Άργος ( Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη «την περί την θάλασσαν εκτεινομένην χώραν, η οποία καλείται σήμερον Μακεδονία, κατέκτησαν πρώτον και εβασίλευσαν επ’ αυτής ο πατήρ του Περδίκκα Αλέξανδρος και οι πρόγονοί του Τημενίδαι, οι οποίοι κατήγοντο αρχικώς από το Άργος»)Αυτά ως προς την ιστορική συγγένεια η οποία δεν αμφισβητείται, καθώς οι ιστορικές πηγές που υποστηρίζουν το ίδιο είναι αρκετές.

Ως προς την ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων εξαιρετικής σημασίας και παγκόσμιας ακτινοβολίας και πάλι καμιά αμφισβήτηση, καθώς στην Βεργίνα βρίσκονται οι Αιγές, και δίπλα στο Άργος είναι οι Μυκήνες με το θαυμαστό Μυκηναϊκό πολιτισμό και το παλάτι του πιο ένδοξου βασιλιά τους, του Αγαμέμνονα.

Ως προς τον τρίτο λόγο θα υπενθυμίσουμε ότι πριν από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας τα περισσότερα διαλογητήρια της Ημαθίας δούλευαν το χειμώνα με προϊόντα του Άργους και γενικά της Πελοποννήσου.

Η αδελφοποίηση επομένως θα βοηθήσει ναρθούν οι δυο περιοχές κοντά, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να συζητήσουν, να προτείνουν και να υλοποιήσουν δράσεις που στόχο θα έχουν την συνένωση δυνάμεων ως προς την περαιτέρω αύξηση του τουρισμού.

Η Ελλάδα αρχαιολογικά  χωρίζεται σε δυο μέρη. Ο ταξιδιώτης δεν μπορεί να επισκεφτεί και την Ακρόπολη και τις Μυκήνες και την Ολυμπία και συνάμα την Πέλλα, το Δίον ή τις Αιγές γιατί οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Είναι προφανές ότι οι περισσότεροι θα επιλέξουν (και έτσι γίνεται) την Ακρόπολη και τις κοντινές αρχαιολογικές περιοχές της.

Να λοιπόν μια καλή ευκαιρία για τουριστική σύμπραξη των δυο Δήμων. Μπορούν με τις ανάλογες κινήσεις και διευκολύνσεις προς τα τουριστικά γραφεία και τους τουριστικούς πράκτορες να δημιουργηθούν τουριστικά προγράμματα που θα περιλαμβάνουν και τις δυο περιοχές με αεροπορικές πτήσεις τσάρτερς, έχοντας ως κέντρο συνάντησης την Αθήνα. Παράλληλα με ημερίδες, σεμινάρια, ειδικές συναντήσεις, να γνωστοποιούν στους κατοίκους των δυο περιοχών την ιστορία τους, την κοινή καταγωγή τους και τα ένδοξα επιτεύγματά τους, στοχεύοντας έτσι και στον εσωτερικό τουρισμό.

Από την οικονομική πλευρά το ίδιο πρέπει να πράξουν τα επιμελητήρια, των δυο περιοχών, οι εμπορικοί σύλλογοι και οι παραγωγικές τάξεις. Να μην ξαναδούμε δηλαδή απλές συναντήσεις στα δημαρχεία, ανταλλαγές δώρων και παράθεσης δείπνων, άντε και καμιά εκδήλωση πολιτιστικών συλλόγων, όπως γίνονταν μέχρι τώρα.

Αδελφοποίηση με ιστορικά, πολιτιστικά, και οικονομικά κριτήρια και στοχεύσεις για ανάπτυξη συνεργασιών που θα έχουν χρονοδιάγραμμα και θα βαδίζουν βάσει σχεδίου. Τότε θα έχει νόημα και απτά αποτελέσματα το όλο εγχείρημα

 

Νικολέττα Φλιάταρη