news_panepistimio1Χθες πληροφορηθήκαμε και επίσημα την κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, που ιδρύθηκε το 2004 στην πόλη μας.
Ως Δημοτική Αρχή εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για να μην ισχύσει η από διετίας εκπεφρασμένη βούληση της Πρυτανείας του ΑΠΘ για απομάκρυνση του τμήματος.
Δώσαμε το παρών σε όλες τις συνεδριάσεις της Πρυτανείας και κάναμε συναντήσεις με κάθε αρμόδιο. Επιχειρήσαμε και καταφέραμε να έχουμε στο πλευρό μας μερίδα πανεπιστημιακών καθηγητών που υποστήριξαν το αίτημα του Δήμου για παραμονή και πετύχαμε σε αυτά τα δυο χρόνια να μην υλοποιηθεί η ερήμην της τοπικής κοινωνίας ληφθείσα απόφαση του ΑΠΘ για μετακίνηση του Τμήματος στη Θεσσαλονίκη.
Αυτό όμως που δεν μπορούσε να πετύχει το ίδιο το Πανεπιστήμιο κόντρα στη βούληση του Δήμου μας, ήλθε η κυβέρνηση να το κάνει πράξη μέσα από το πρόγραμμα «Αθηνά».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, συνολικά τα τμήματα που θα περιλαμβάνονται από φέτος στο μηχανογραφικό θα είναι 386, από 480 που ήταν πέρσι. Αθροιστικά συγχωνεύονται 97 τμήματα (20 πανεπιστημίου και 77 ΤΕΙ), ενώ περιορίζονται σε 51 οι πόλεις που φιλοξενούν υποδομές πανεπιστημίου ή ΤΕΙ.
Η Βέροια (όπως και η Νάουσα αλλά και η γειτονική Έδεσσα), είναι μια από τις δώδεκα πόλεις της χώρας στις οποίες γίνεται απομάκρυνση πανεπιστημιακών τμημάτων.
Καταργούνται πλήρως οι πανεπιστημιακές και τεχνολογικές υποδομές από τις πόλεις Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος, Αίγιο, Αμαλιάδα, Λευκάδα, Αργοστόλι, Ναύπακτος, Λιβαδειά, Μουδανιά, Βέροια, Έδεσσα και Νάουσα.

Δυστυχώς η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της πόλης μας και ευρύτερα της Ημαθίας φάνηκε ισχνή, ώστε να αποτρέψει αυτή την αρνητική τροπή, πολύ δε περισσότερο στο να επιτύχει το αυτονόητο.
Έτσι φτάσαμε στο σημείο, η Βέροια, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως η περιοχή επέκτασης του ΑΠΘ το οποίο ασφυκτιά στα στενά όρια του πολεοδομικού ιστού της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο δεν διατήρησε το Τμήμα της ως εφαλτήριο για την αποσυμφόρηση του ΑΠΘ, αλλά κινδυνεύει και να απολέσει τη δυνατότητα αξιοποίησης των εγκαταστάσεων για τις οποίες ο Δήμος επένδυσε δημόσιο χρήμα.

Συγκεκριμένα, για την ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος αυτού και με γνώμονα την προοπτική να μπουν οι βάσεις της προσέλκυσης και νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, ο Δήμος Βέροιας ξόδεψε περί τα 2.000.000 ευρώ και μεσολάβησε καθοριστικά ώστε να γίνει η παραχώρηση της έκτασης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απευθείας στο ΑΠΘ.
Η παραχώρηση αυτή ολοκληρώθηκε με τον απαράβατο όρο ότι θα ισχύει για όσο διάστημα το ΑΠΘ θα λειτουργεί το συγκεκριμένο Τμήμα Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής.
-Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει:
«Αποφασίζουμε
Παραχωρούμε δωρεάν, κατά κυριότητα, τμήμα κοινόχρηστης έκτασης 60.168 τ.μ. (τεμάχιο 176) του αγροκτήματος Ασωμάτων Ν. Ημαθίας Σ.Δ. 1955 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την εγκατάσταση του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης καθώς και των νέων Τμημάτων του Πανεπιστημίου»
-Και στην ακροτελεύτια παράγραφο, η ίδια απόφαση αναφέρει:
«Η απόφαση αυτή θα ανακληθεί σε περίπτωση: α) μη τήρησης των παραπάνω όρων β) μη πραγματοποίησης του σκοπού εντός πέντε ετών από της εκδόσεως και γ) αλλαγής του σκοπού και διάθεσης της παραχωρηθείσας έκτασης με οποιονδήποτε τρόπο.»

Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι μια υπόγεια προσπάθεια του ΑΠΘ, να αλλάξει ο «γ» όρος της παραχώρησης ώστε μετά την απομάκρυνση του Τμήματος από τη Βέροια, το ΑΠΘ να διατηρήσει την κυριότητα της έκτασης και των εγκαταστάσεων στην Αγ. Βαρβάρα.
Από πολύ νωρίς, γνωρίζοντας τις προθέσεις του ΑΠΘ, κινηθήκαμε με παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μέχρι σήμερα πετύχαμε να μην υπογραφεί καμιά τέτοια τροποποίηση των όρων παραχώρησης.

Ως Δήμαρχος έχω καλέσει σε συσκέψεις τόσο τους βουλευτές όσο και εκπροσώπους θεσμικών φορέων της Βέροιας, προκειμένου να επιστήσω την προσοχή στην αποτροπή της προσπάθειας του ΑΠΘ να κρατήσει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

Η τελευταία επίσημη πλέον, αρνητική για τον τόπο μας, απόφαση της κυβέρνησης να απομακρυνθεί οριστικά και αμετάκλητα το Πανεπιστημιακό Τμήμα απ την πόλη μας, θέτει ενώπιον των ευθυνών τους, όλους όσους εκπροσωπούν από θεσμική θέση την τοπική κοινωνία.
Εμείς ως Δημοτική Αρχή παραμένουμε στην πρώτη γραμμή και ανυποχώρητα δίνουμε τη μάχη για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας.
Καλούμε τους Βουλευτές του νομού να αρθούν, στο ύψος των περιστάσεων, ώστε και με δικές τους παρεμβάσεις στην κυβέρνηση να αποτραπεί η διατήρηση της ιδιοκτησίας της έκτασης και των εγκαταστάσεων από το ΑΠΘ.
Θα πρόκειται για κλοπή και εξαπάτηση της τοπικής κοινωνίας και ο Δήμος ήδη έχει διαμηνύσει στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ότι θα κινηθεί με κάθε νομικό μέσον εναντίων κάθε υπεύθυνου εάν συμβεί κάτι τέτοιο.

Η Δήμαρχος
Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη

Παράρτημα
Επίσημες Συναντήσεις στο πλαίσιο αποτροπής της απομάκρυνσης του Τμήματος
– Με αναπληρωτή Πρόεδρο Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης
– Με Κοσμήτορα της Σχολής
– Παράσταση στη Γεν. Συνέλευση του Τμήματος
– Παράσταση στο Πρυτανικό Συμβούλιο
– Παράσταση στην Σύγκλητο