synantisi dimarxouΚύριε πρόεδρε.

Από φέτος η υλοποίηση του προϋπολογισμού των Δήμων τίθεται κάτω από τον αυστηρό έλεγχο ενός Παρατηρητηρίου Αυτοτέλειας που συγκρότησε το υπουργείο Εσωτερικών. Αν ο Δήμος εκτραπεί των προϋπολογισθέντων δαπανών και εσόδων, τίθεται σε καθεστώς επιτήρησης και ειδικού μνημονίου. Με όσα άκουσα στις τρεις (επί της αρχής) εισηγήσεις της Δημάρχου, μία a priori γραπτή και δύο πριν καν αρχίσει η διαδικασία με τις ερωτήσεις δηλαδή, επί του προγράμματος, μου ήρθε στο νου ο τίτλος ενός λογοτεχνικού βιβλίου «η αγάπη άργησε μια μέρα». Ε λοιπόν η αγάπη για τον τόπο αυτό, απ΄ ότι φαίνεται, άργησε να εκδηλωθεί … 30 χρόνια.

Οι δήμαρχοι δυσκολεύονται να συντάξουν προϋπολογισμό καθώς για πρώτη φορά καλούνται να κάνουν πραγματικές προβλέψεις και όχι αντιγραφή στοιχείων από τα προεκλογικά φυλλάδια όπως παλιά ή COPY PASTE από προηγούμενους προϋπολογισμούς. Μέχρι πέρυσι ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια απλή λογιστική απεικόνιση των υποσχέσεων που έδιναν οι αιρετοί για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους. Μήπως έτσι είναι και φέτος; Θα χρησιμοποιήσω ενεστώτα γιατί ευελπιστώ να μην ισχύσουν και φέτος όλα αυτά που ίσχυαν στο παρελθόν και εκλάβετε το χρόνο είτε ως ενεστώτα στο παρελθόντα χρόνο είτε παρακείμενο ή τετελεσμένο μέλλοντα, (όπως θελήσετε). Γιατί η βιασύνη σας κύριε πρόεδρε μας εμβάλει ως απαραίτητη αυτή την ερώτηση και αυτή την διευκρίνηση.

Σύμφωνα με την πελατειακή λογιστική η κατάρτιση του προϋπολογισμού ξεκινάει με την εγγραφή κονδυλίων για τη σύνταξη πολεοδομικών μελετών που θα ολοκληρωθούν μετά από… μισό αιώνα. Με αυτό τον τρόπο οι Δημοτικοί αυτοδιοικητικοί προϊστάμενοι δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις επανεκλογής τους στο πάγιο ενεργητικό του μέλλοντος δημοτικού ισολογισμού και από την άλλη δημιουργούσαν ομήρους που ελπίζουν σε μια σίγουρη συμμετοχή σε μελλοντικές μελέτες και έργα του Δήμου ή στις εποχικές προσλήψεις. Κλασικό παράδειγμα αποτελούν οι κυκλοφοριακές μελέτες πόλεως και μητροπόλεως και της Δυτικής λεωφόρου των Πολυκλαδικών, φυτοκομείων, Τσιγγάνων, πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής. Μελέτες σύννομες κι απαραίτητες, αλλά και μελέτες εν αμαρτίαις επί παντός επιστητού οι περισσότερες των οποίων παίρνουν το άρθρο της κλητικής προσφώνησης και γίνονται ομελέτες από αυγά που δεν έσπασαν αλλά ωστόσο καταλογίστηκαν.

Το σλόγκαν να μη χαθούν λεφτά κατάντησε η απονενοημένη επωδός της καταστροφής.

Αμέσως μετά την εγγραφή για τις προαναφερόμενες μελέτες γίνονται τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να πιστωθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσά στο λογαριασμούς. Η “φήμη και πελατεία” χαρακτηρίζει τους περισσότερους. Στην πραγματικότητα αυτοί οι λογαριασμοί δεν εμφανίζονται πουθενά. Στη θέση τους εμφανίζονται διάφοροι κωδικοί με τίτλους όπως “πολιτιστικές εκδηλώσεις”, “ενίσχυση συλλόγων” και “αγορά εντύπων”. Οι τροποποιήσεις που θα έρχονται ως καταιγιστικά εκτάκτων θεμάτων κι ευελπιστούν να περάσουν με «την ευρεσιτεχνία» του κατεπείγοντος, ως θέματα που θα μονοπωλούν τις εργασίες των επόμενων Συμβουλίων. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα γνωστές εκδηλώσεις haute culture, «υψηλής κουλτούρας» βιομηχανία βραβεύσεων επιδόσεων και ηρωικών πεπραγμένων, αθλητικών υπερεντάσεων και ενίσχυση των υποκριτικών ταλέντων της διοικητικής Αρχής μέσω συγκριτικών αναλύσεων δια της ενίσχυσης της θεατρικής κουλτούρας. Η δε ενίσχυση των συλλόγων δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη διοργάνωση… πανηγυριών εν μέσω τσιπουροκατανύξεων, γουρουνοχαρών και συνάξεις τραπεζωμάτων συχνά σε ταβέρνες πολιτικών πελατών ίδε «Σαραντόβρυσες» … Εληά … Vatra…

Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα που ξοδεύονται δεν προορίζονται για την βελτίωση της φήμης του δήμου. Ξοδεύονται για να ικανοποιηθούν οι πελάτες της δημοτικής αρχής. Έτσι τα λεφτά που δαπανώνται για την δήθεν τουριστική προβολή του δήμου, στην ουσία προορίζονται για την οικονομική ενίσχυση εντύπων και εφημερίδων που θα προβάλουν το θεόπνευστο έργο των Μεγαλέξανδρων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έτσι τα λεφτά που δήθεν προορίζονται για εκδηλώσεις, στην ουσία θα ξοδευτούν σε αντάλλαγμα μερικών δεκάδων ψήφων.

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους κωδικούς ο λογαριασμός “ασφαλτοστρώσεις – τσιμεντοστρώσεις” δεν έχει στόχο μερικές δεκάδες ψήφους. Έχει στόχο πολλές εκατοντάδες ή και χιλιάδες ψήφους. “Η τσιμεντόστρωση βγάζει δήμαρχο και η οικολογική ευαισθησία… σύμβουλο”,λέει μια παλιά καλή πολιτική συμβουλή και αλίμονο στον αιρετό ή στον υποψήφιο που θεωρεί ότι άλλαξαν οι καιροί και ότι το τσιμέντο χρησιμοποιείται μόνο από την μαφία για τα πόδια των ατίθασων μελών της. Οι πελάτες διψούν για τσιμέντο και είναι διατεθειμένοι να δώσουν πολλές ψήφους σε όποιον τον ρίξει στο δρόμο μπροστά από την εξοχική ή την κύρια κατοικία. Και σεις φθάσατε ν΄ αγοράζεται χαλίκι, σαν τον εσκιμώο που όχι μόνο έχει φροντίσει ν΄ αγοράσει το ακριβότερο ψυγείο, αλλά παραγγέλνει έξω και πληρώνει αδρά ως και τα παγάκια για το τσιπουράκι και το ουίσκυ του. (ή Βεδουίνος ν΄ αγοράζει άμμο από μαγαζί οικοδομικών υλικών στη Σαχάρα), (χαλικομάνα Βέροια)  

Είναι κι οι “οφειλές παρελθόντων ετών”. Οφειλές των καλύτερων πελατών που “κοιμούνται” με κωδικούς για επιχειρήσεις που χρωστούν δημοτικά τέλη και πρόστιμα. Τα ονόματα αυτών των πελατών δεν δημοσιοποιούνται επειδή τα προστατεύει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Αν όμως ο… πελάτης δεν είναι πρόθυμος μπορεί να διαρρεύσει το όνομά του και το ποσό της οφειλής του στα αδηφάγα Μέσα. Αν ο πελάτης είναι συνεργάσιμος, ο κωδικός της οφειλής του απλώς θα μεταφέρεται από τον έναν προϋπολογισμό στον άλλο. Έτσι και αλλιώς στην πελατειακή λογιστική δεν υπάρχουν ζημιές από επισφαλείς πελάτες. Όλα μετρώνται σε ψήφους και το ταμείο γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Αν πέσει έξω ο ένας προϋπολογισμός ο επόμενος θα μπει μέσα, κι αντιστοίχως ο μεθεπόμενος. Το πολύ πολύ να τον χρεωθεί ο επόμενος Δήμαρχος και ως γνωστόν κάθε επόμενος, στην ιδιότυπη αυτή αυτοδιοικητική σκυλοδρομία, με συγχωρείται, σκυταλοδρομία ήθελα να πω, είναι προετοιμασμένος να παραλάβει καμένη γή.

Ο προϋπολογισμός αποτελεί τον καθρέφτη των αρχών, των πολιτικών επιλογών, και των κοινωνικών αξιών και των αντιλήψεων που υπηρετεί μια δημοτική αρχή.Η λειτουργία Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αγάπη και σεβασμό στον πολίτη και όχι μόνο στις συντεχνίες των ψηφοφόρων του εκάστοτε Δημάρχου είναι θέμα αξιοπρέπειας προς τον δημότη που συντηρεί τον Δήμο του με υπέρογκα τέλη οπότε και σεβασμός προς τον καταναλωτή μιας και τα τέλη αυτά που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, περνάνε στο κόστος και στην κατανάλωση.

Αναζητήσαμε λοιπόν και σ’ αυτόν τον προϋπολογισμό του 2013 τις πολιτικές που θα μπορούσαν ν΄ ανταποκριθούν στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, που θα ήταν ικανές να ανασυγκροτήσουν το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής, σχέδια για την κοινωνική αλληλεγγύη, την κοινωνική οικονομία, τη νεολαία, τους άνεργους, τους άπορους, το πράσινο, το νέο ενεργειακό μοντέλο κ.λπ. Και βέβαια αναζητήσαμε τις αξίες της συμμετοχής, της διαφάνειας και του ελέγχου τόσο στη γενικότερη φιλοσοφία του προϋπολογισμού όσο και κατ΄ αρχήν στο εισηγητικό σημείωμα.

Όχι μόνο συνεχίζει τον κατήφορο του δημαρχοκεντρικού μοντέλου λειτουργίας του Δήμου, το οποίο μοντέλο η ηγεσία δεν θέλει με τίποτα να αποχωριστεί παρ΄ όλη τη βεβαιότητα που σχηματίστηκε για την καταστροφή της χώρας, αλλά προάγει και όλες τις πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στο τρέχον επικίνδυνο αδιέξοδο – μόρφωμα γραφειοκρατίας, συγκεντρωτισμού και δανειακού αδιεξόδου.

Το οικονομικό πρόβλημα της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τα δύο μεγάλα κόμματα που άσκησαν εξουσία τις προηγούμενες δεκαετίες και που συνεχίζονται να εφαρμόζονται. Η μόνη διαφορά είναι ότι μετά τις τελευταίες εκλογές με την ασφυκτική πίεση των πολιτικοοικονομικών αναγκαιοτήτων θεσμοθέτησαν τη συνέργειά τους, αποκτώντας κι ένα έναν τρίτο κολαούζο- κάτι σαν βοηθητική ρεζέρβα, προκειμένου να διασφαλίσουν το ενδεχόμενο των διαρροών και των αποστασιών. – Πολιτικές ανοχής της διαπλοκής και κατασπατάλησης του Δημοσίου χρήματος – Πολιτικές συγκεντρωτισμού και – Πολιτικές στραγγαλισμού της αυτοδιοίκησης. Δεν είναι ειλικρινής η κριτική όταν, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, οι κρίνοντες είναι στους ίδιους πολιτικούς χώρους και εφαρμόζουν ανάλογες πολιτικές. Απόδειξη, η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ο καλύτερος συνήγορος της, ψηφίζοντας τα κρισιμότερα θέματα και αποτελώντας το δεκανίκι της Συμπολίτευσης, κι αυτό φαίνεται στην αντιστοίχηση με τον δεύτερο της Βουλής των Ελλήνων στο κοινό των Βεροιέων, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τσαβδαρέλο. Αυτό αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Σ΄ αυτή την αίθουσα αναπαράγεται το πολιτικό μοντέλο διακυβέρνησης όχι απλά της Βουλής αλλά πολύ χειρότερο. Κάποια άλλη στιγμή θα επεξηγήσω ποιο είαι το πολιτικό μοντέλο διακυβέρνησης με τη σιωπή, omerta, τον εκβιαστικά εκφοβισμό τα ακραία διλλήματα και τις προτάσεις που δεν είναι δυνατόν να τύχουν άρνησης.

Μειώθηκε λέγεται το έλλειμμα, ακούγεται. Χρειάστηκε τρία χρόνια αλλά μειώθηκε. Μαζί του όμως μειώθηκαν ή μάλλον εξαφανίστηκαν πολλά. 2.000.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν στην ανεργία. Οι έχοντες και κατέχοντες πληρώνουν ενοίκιο για να μείνουν στο σπίτι τους που με κόπο και θυσίες απέκτησαν. Οι κατέχοντες και μη έχοντες, το χάνουν σε κατασχέσεις και δημοπρασίες γιατί δεν πρόλαβαν να το ξεπληρώσουν. Οι μη κατέχοντες, έχοντες και μη έχοντες περιουσία ή εργασία μήτε το συσσωρευμένο λίπος των αρχολίπαρων, ψάχνουν στα σκουπίδια για μεροδούλι και μεροφάι. Η νέα, και όχι μόνο, γενιά ψάχνεται και μεταναστεύει στο εξωτερικό ρίχνοντας μαύρη πέτρα. Τα λουκέτα κλειδώνουν το ένα μετά το άλλο. Μερικές χιλιάδες είτε πήδηξαν από το μπαλκόνι είτε αυτοπυροβολήθηκαν και κάποιες άλλες χιλιάδες έσβησαν με ένα περίεργα ξαφνικό έμφραγμα ή κατόπιν μιας άνισης μάχης με τις νόσους, Οι πιο πολλοί χωρίς φάρμακα χωρίς τη στοιχειώδη, χωρίς καν, περίθαλψη. Στα σχολεία παιδιά πηγαίνουν νηστικά. Στους δρόμους μόνο σκυθρωπά πρόσωπα. Οι τράπεζες αναχρηματοδοτούνται για να δημεύουν περιουσίες και περιμένουν το σύνθημα Εκποιήστε απ΄ την κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα για να αρχίσουν τον αγώνα ταχύτητας οι δικαστικοί επιμελητές . Τα όνειρα έδωσαν τη θέση τους, στους εφιάλτες. Αλλά δεν πειράζει! Το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε! Και πρέπει να αισθανόμαστε χαρούμενοι για αυτό. Ο Αντιδήμαρχος οικονομικών, κ. Καγκελίδης ο αντίστοιχος τοπικός Στουρνάρας, δεν θέλει να μπει σε επιτήρηση, βαυκαλίζεται, ότι δεν είναι ήδη. Και τόσο πολύ πέφτει έξω που έρχεται η σπαράζουσα πραγματικότητα και οδηγεί έναν-έναν τους συντρόφους του στο σκαμνί στη σπηλιά του κύκλωπα. Ορισμένοι, τόσο πολλοί πιστεύουν στην αθωότητά τους και τόσο πολύ εμπιστεύονται την ελληνική δικαιοσύνη, που βάζουν τρεις δικηγόρους για να γλυτώσουν. Η Δήμαρχος, η τοπική Σαμαρίτισσα, μελετάει τα μέτρα που πρέπει να πάρει αλλά στην ουσία τα μόνα μέτρα που παίρνει, είναι πώς να έχει μαλακιά επένδυση και φόδρα το σαμάρι που ετοιμάζεται να φορέσει στον υπόλοιπο λαό η τρωεϊκανότατη συγκυβέρνηση. Και είναι τόσο απόλυτη η αντιστοιχία με την κεντρική κυβέρνηση που όχι μόνο η ρεζέρβα, ούτε ο πέμπτος τροχός της αμάξης, αλλά το χειμωνιάτικο ζαντολάστιχο, ο Δημάρατος Τσαπαρόπουλος, που ενώ ήταν έτοιμος να παραιτηθεί, σπεύδει στα δημοτικά Συμβούλια, μήπως και κουράστηκαν τα καναρίνια οι γλάστρες και τα κασπώ ή μήπως ο νεόκοπος Συριζαίος, κύριος Κάκαρης την κάνει για τα καμαρίνια και δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία η Δημοτική Αρχή να περάσει τα ομόφωνα του προέδρου Μαυρο- ομοφωνίδη. Τα υπόλοιπα στην Δευτερολογία μου κύριε πρόεδρε, ευχαριστώ.

Δευτερολογία.

Για να σας αποδείξω ότι είναι καλοπροαίρετη η τοποθέτησή μας στον κοπιώδη προυπολογισμό που φέρατε κατ΄οπιν εορτής αντιπαρερχόμαστε την απαξίωση της Επιτροπής Διαβούλευσης και την καταστρατήγηση του γραμμικού χρόνου. Η κυρία Δήμαρχος ζήτησε την συνεργασία μας. Δενείναι πολιτικά έντιμο να ζητά την συνεργασία μας, έχει ένα σωρό συνεργάτες έμμισθους και μπορεί να ζητήσει την συνεργασία οιουδήποτε εκτός από τους πολιτικούς της αντιπάλους. Μπορεί να ζητήσει την συνέργειά μας αλλά ως γνωστό η συνέργεια εδιακρίνεται σε θετική και αρνητική. Για τη θετική είμαστε απολύτωβς προυμοι, αλλά για την αρνητική της πλευρά, ίσως δεν το αντιλαμβάνεται, ας ενημερωθεί για την ερμηνεία, αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας.

Ακούστε λοιπόν προσεκτικά τις προτάσεις, θεωρούμε ότι είναι εικοδομητικές.

Γενικά οι στόχοι μας θα έπρεπε να ήταν:

– Η αύξηση των αυτοτελών πόρων της αυτοδιοίκησης και η διεκδίκηση πρόσθετων πόρων, όταν μάλιστα μεταφέρονται πρόσθετες αρμοδιότητες. – Η μείωση των δαπανών σε κάθε έργο, σε κάθε λειτουργική δαπάνη, σε κάθε προμήθεια και

– ο βιώσιμος προσανατολισμός των πόρων

Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει την πραγματική κατάσταση και απ΄ ό,τι φαίνεται διατηρεί ακόμη ψευδαισθήσεις.

Ακόμη κι αν είχε αυξηθεί το ποσοστό των φόρων που πάει στην αυτοδιοίκηση, τα έσοδα θα ήταν λίγα σε σχέση με τις ανάγκες. Πιστεύουμε ότι δεν θα αλλάξει η κατάσταση αν βαδίζει σε πεπατημένα μονοπάτια. Είναι επιτακτική η ανάγκη να βρούμε το δρόμο της βιωσιμότητας και της δικαιοσύνης.

Αύξηση των εσόδων, δεν σημαίνει επιβάρυνση των δημοτών, αλλά καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου με αξιολόγηση. Με τον «κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση». Με την αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου. Με τον έλεγχο στην είσπραξη των δημοτικών τελών και ίση μεταχείριση των δημοτών απέναντι στα τέλη. Με την μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και τον έλεγχο όλων των ρολογιών του δήμου με την επανεξέταση όλων των ενεργοβόρων δραστηριοτήτων.

– τον έλεγχο των εσόδων από επιχειρήσεις που οφείλουν να μας δίνουν ποσοστά των εσόδων τους (λατομεία, φωτοβολταϊκά στις σχολικές στέγες, των δημοτικών κτιρίων, ανεμογεννήτριες, χαλικο αμμοληψίες ορυκτοί πόροι, αποφυγή αποικιοκρατικών λεόντειων συμβάσεων, κ.λπ)

– με τη σύνδεση της παραγωγής σκουπιδιών με τα δημοτικά τέλη και τη λογική του «πληρώνω όσα πετάω». Το σύστημα χρέωσης Pay as you throw (Πληρώνω Όσο Πετάω) – επίσης γνωστό και ως μεταβλητή τιμολόγηση, μοναδιαία χρέωση ή διαφοροποιημένο σύστημα τιμολόγησης – στη διαχείριση αποβλήτων εφαρμόζει στην ουσία την αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει με ένα δίκαιο τρόπο, χρεώνοντας τους πολίτες σύμφωνα με την ποσότητα των αποβλήτων που πραγματικά παράγουν. Ιδιαίτερα πρέπει να μας απασχολήσει το θέμα της ενέργειας. Οι εποχές μιλάνε για καταμερισμό του στόχου 20 – 20 – 20 (μείωση κατανάλωσης, αύξηση από ΑΠΕ, μείωση CO2). Είναι καλό ο Δήμος να ανταποκριθεί σ΄ αυτή την πρόκληση με μετρήσιμα στοιχεία.

Πολλά από αυτά, όπως και τον εθελοντισμό, μπορούμε να τα αναδείξουμε μέσα από πιλοτικές γειτονιές, πιλοτικές συνοικίες, πιλοτικά χωριά κλπ

Για την είσπραξη των δημοτικών τελών και την κατανάλωση ρεύματος:

Η μη σωστή είσπραξη των δημοτικών τελών μειώνουν τα δημοτικά έσοδα και δημιουργούν το έδαφος της κοινωνικής αδικίας, της επιλεκτικότητας και της καταστρατήγησης των κανόνων του ισότιμου και ελεύθερου ανταγωνισμού της επιχειρηματικής και της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Δεν θέτουμε ζητήματα φορολογικής επιβάρυνσης ούτε των δημοτών, ούτε των επιχειρήσεων, γιατί απλά δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Εμείς θέτουμε ζητήματα εφαρμογής της ισονομίας και της ισοπολιτείας στο Δήμο μας.

Θέτουμε θέμα όμως και ανακοστολόγησης των δημοτικών υπηρεσιών συνδέοντας το με την ποιοτική λειτουργία του Δήμου και την αναγκαία πολιτική ΔΙΚΑΙΟΥ, που σήμερα, στην εποχή της κρίσης και της φτώχειας, για τους δημότες είναι ΗΘΙΚΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.

Την ανακοστολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών με επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια. Είναι αυτονόητο για παράδειγμα τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού να χρεώνονται σε ανταποδοτική μορφή, όπως ο νόμος ορίζει.

Είναι αυτονόητο ότι δεν μας καλύπτει η φιλοσοφία του προϋπολογισμού, δεν διαφοροποιείται σε τίποτα σχετικά με τα προηγούμενα χρόνια, είναι καθαρά διαχειριστικός χωρίς καμιά αναφορά στη συγκυρία και στις εξελίξεις.

Ο Προϋπολογισμός σηματοδοτεί τις διαθέσεις και δείχνει και το στόχο και το όραμα. Διακρίνουμε πολύ καλά ποιος είναι ο στόχος και ποιο το όραμά σας. Διεκόπη η ομιλία από τον πρόεδρο

Ο χρόνος για τους Έλληνες τελειώνει αλλά ο χρόνος τελειώνει και για την τρισάθλια συμμορία του δικέφαλου κόμματος της Νέας Δημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ και Της ΔΗΜΑΡ. Είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν την χώρα, για να επιζήσουν αυτοί.

Τώρα για την αντίστοιχη συμμωρίας στην Αυτοδιοίκηση των Βεροιέων αλλά και των Ημαθιωτών, δεν ξέρω αν τελειώνει, η μόνο διαφορά των Αρχολίπαρων του ψευδοκράτους των Αθηνών και των Αρχολίπαρων της τοπικής δημαρχίας, είναι το ωμέγα στη λέξη συμμορία αλλά και το ότι η Μητρόπολη της τοκογλυφίας, της μαρμαρογλυφίας, της χαλικοτροφίας, της αυθαιρεσίας του ρεζιλικιού των σκυλιών και του σφαξίματος με το βαμβάκι των Δημοτών, είναι η ποσότητα του, στον λιπώδη ιστό, και στα Τζιπ που ανεβοκατεβαίνουν τη Μητροπόλεως γιατί δεν έχουν που να παρκάρουν.

Όσο περνάει ο καιρός, γίνεται όλο και πιο ορατό το ενδεχόμενο, η λύση να μην έρθει μέσα από τη Βουλή, αλλά μέσα από το θέατρο της Βουλής που μετατράπηκε σε κουκλοθέατρο και όπου νάναι θα φανούν και τα νάυλον που κρατούν τις καρικατούρες μαριονέτες. Κι Τρόικα που πηγαινοέρχεται θα εγκατασταθεί οριστικά και μόνιμα, ως επιτροπάτο κι η Τροικανοί που μέχρι τώρα βαριόντουσαν τις ευφράδειες θα νομοθετήσουν για τα καλά. Η λύση για τη Βέροια, θ΄ ακολουθήσει μάλλον τη λύση που επεφύλαξε η μοίρα για το κοινόν των Ελλήνων, παρ΄ όλο που έφυγε το Β Σώμα στρατού. Το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ευθυγραμμισμένο και συντονισμένο στην ίδια συχνότητα απόλυτα.

Λυπούμαστε αλλά αυτόν τον προϋπολογισμό δεν μπορούμε να τον ψηφίσουμε. Ακριβώς γιατί τώρα πια ξέρουμε επακριβώς τι κρύβεται πίσω από τους στόχους του και τις προθέσεις του. Μεγάλα οράματα, το ομολογήσατε! Δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο τα παροράματα εκείνα που θα είχε ένας διαχειριστής μιας συνηθισμένης πολυκατοικίας χωρίς πιλοτή. (ειπώθηκε ως Δικαιολόγηση ψήφου)

Και χωρίς πιλοτή, επειδή ακριβώς, κύριε πρόεδρε, η διοίκηση του Δήμου γιατί δεν τα πάει καλά με τα πάρκινγκ, παρόλο που έχει παρκάρει κι αράξει για καλά στις πολυθρόνες της Αυτοδιοίκησης και ξεκουράζεται με το αζημίωτο τόσον η δήμαρχος της πόλης όσο κι οι εντός εκτός κι εναλλάξ στην αντιμισθία, αντιδήμαρχοί της.…