VΜετά την εμφάνιση κρούσματος λύσσας στην Αριδαία του Ν. Πέλλας και δεδομένου ότι μεγάλο τμήμα του νομού μας βρίσκεται τώρα στην ζώνη επιτήρησης της λύσσας, η υπηρεσία μας (Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ/ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ  Π.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ), προκειμένου να δημιουργηθεί αποτελεσματικός βιολογικός φραγμός για την προστασία της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, επανέρχεται στο θέμα της λύσσας και  αναφέρει τα εξής:

–          Επιβάλλεται άμεσα ο εμβολιασμός όλων των σκύλων και γατών από τους κατόχους τους.

–          Οι Δήμοι της Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ έχουν την ευθύνη της άμεσης περισυλλογής και καταγραφής όλων των αδέσποτων σκύλων και γατών (άρθρο 9 του  Ν.4039/2012) της περιοχής ευθύνης τους και ενόψει της έκτακτης  κατάστασης που έχει προκύψει με την είσοδο της λύσσας στην χώρα μας, πρέπει να προβούν άμεσα και κατά προτεραιότητα στην διενέργεια του αντιλυσσικού εμβολιασμού όλων των αδέσποτων σκύλων και γατών, όπως ξανατονίσαμε.

–          Τα φιλοζωικά σωματεία του νομού οφείλουν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην περισυλλογή όλων των αδέσποτων σκύλων και γατών, προκειμένου να εμβολιασθούν.

–          Οι κυνηγετικοί σύλλογοι πρέπει να ενημερώσουν ξανά τα μέλη τους για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των σκύλων τους με εγκεκριμένο εμβόλιο που γίνεται μόνο από τους κτηνιάτρους. Η μετακίνηση (έξοδος) των σκύλων τους για κυνήγι, θα πρέπει να γίνεται μετά την παρέλευση τουλάχιστον 21 ημερών από τον εμβολιασμό τους.

–          Οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να εμβολιάσουν άμεσα  τα σκυλιά τους (ποιμενικοί σκύλοι), με εγκεκριμένο εμβόλιο, που γίνεται μόνο από τους κτηνιάτρους.

–          Οι ιδιώτες κτηνίατροι είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν και να εμβολιάζουν τα ποιμενικά σκυλιά, γνωρίζοντας στην υπηρεσία μας τα στοιχεία  καταγραφής.

 

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ακόμα ότι η λύσσα των ζώων είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και πρέπει να δηλώνεται από τους πολίτες, στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή και επί υποψίας.

 

O Προϊστάμενος του

Τμήματος Κτηνιατρικής Π. Ε. Ημαθίας

 

 

 

Κοσμάς   Κουβακάς