_karapan6Αλλάζει η φιλοσοφία, το περιεχόμενο και η ουσία του τρόπου διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με απόφαση του νέου Περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα. Όπως είπε στην παρουσίαση του νέου μοντέλου που έγινε τη Δευτέρα που μας πέρασε, διαμορφώνεται Τοπική Κυβέρνηση με την εισαγωγή της Τομεακής Διοίκησης την οποία θα ασκούν οι Αντιπεριφερειάρχες. Όσον αφορά το δικό μας Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καραπαναγιωτίδη του ανατίθεται ο τομέας της Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Εμπορίου
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αφήνει πλέον πίσω της, την ξεπερασμένη και αναποτελεσματική λογική της απλής γεωγραφικής συνένωσης των 7 νομών που τη συγκροτούν», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας και υπογράμμισε ότι «στον πυρήνα της νέας φιλοσοφίας που εισάγουμε, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίοι αναλαμβάνουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες με υπογραφές στο επίπεδο κάθε Ενότητας, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η λειτουργία της Περιφέρειας και να μην υπάρξουν κενά λόγω της επιφόρτισης των Αντιπεριφερειαρχών με την Τομεακή Διοίκηση».
Επίσης παρουσίασε, το νέο Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Γιάννη Γιώργο (Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Χαλκιδικής) καθώς και τους τρεις νέους Αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι είναι η Αθηνά Αηδονά, η Τζελίνα Μακραντωνάκη και ο Φάνης Παπάς.
«Μαζί με τους τρεις νέους Αντιπεριφερειάρχες» τόνισε, «κάθε ένας από τους Αντιπεριφερειάρχες των έξι Περιφερειακών Ενοτήτων αναλαμβάνει παράλληλα με τις αρμοδιότητες στην Ενότητά του, το σχεδιασμό και την υλοποίηση, σε επίπεδο ολόκληρης της Περιφέρειας, ενός από τους εννιά κεντρικούς, νευραλγικούς τομείς».

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΝΝΕΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ:

1. Την Αντιπεριφέρεια Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού αναλαμβάνει ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας.
2. Την Αντιπεριφέρεια Οικονομικών και Δημοσιονομικής Πολιτικής αναλαμβάνει η κ. Αθηνά Αηδονά.
3. Την Αντιπεριφέρεια Τουριστικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Γιώργος, Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής.
4. Την Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας αναλαμβάνει ο κ. Χρήστος Γκουντενούδης, Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς.
5. Την Αντιπεριφέρεια Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Εμπορίου αναλαμβάνει ο κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας.
6. Την Αντιπεριφέρεια Υποδομών και Χωρικού Σχεδιασμού αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Μωυσιάδης, Αντιπεριφερειάρχης Σερρών.
7. Την Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων αναλαμβάνει ο κ. Φάνης Παπάς.
8. Την Αντιπεριφέρεια Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού αναλαμβάνει η κ. Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.
Την Αντιπεριφέρεια Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών αναλαμβάνει η κ. Τζελίνα Μακραντωνάκη.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι το νέο μοντέλο διοίκησης κινείται πάνω σε 3 βασικούς άξονες, τη λειτουργικότητα, την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα, με βασικό στόχο την ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Δεν θα κριθούμε με βάση τις προθέσεις. Δεν θα κριθούμε ως διαχειριστές της κατάστασης. Θα κριθούμε για τα αποτελέσματα που θα πετύχουμε. Θα κριθούμε για την ανατροπή, για την ανάκαμψη. Για τη νέα αντίληψη που φέρνουμε στη δημόσια διοίκηση», σημείωσε ο νέος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε ξεχωριστά στη νέα Αντιπεριφέρεια «Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών», με επικεφαλής τη Τζελίνα Μακραντωνάκη, που δημιουργείται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Εξωστρέφεια σημαίνει διεθνής και ευρωπαϊκός προσανατολισμός. Σημαίνει νέες, ευρύτερες συνεργασίες. Σημαίνει το άνοιγμα της περιοχής μας στην Ευρώπη και τον κόσμο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε σήμερα, στην εποχή της Ευρώπης των Περιφερειών, να αφήσουμε την Κεντρική Μακεδονία χωρίς ενισχυμένη, δυνατή, θεσμική εκπροσώπηση στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ανεκμετάλλευτες τις δυνατότητες που προσφέρουν τα περιφερειακά και διαπεριφερειακά προγράμματα».