vesiropoulosΣτη συζήτηση επί των άρθρων, του φορολογικού νομοσχεδίου, τοποθετήθηκε για δεύτερη ημέρα, ο Βουλευτής Ημαθίας και Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Βεσυρόπουλος, έκανε λόγο, για την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος, με στόχο να υπάρξει δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και ευθύνης, απέναντι στις υποχρεώσεις όλων μας, προς το Κράτος. Κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε και στο ολοκληρωμένο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα έρθει την άνοιξη, όπου εκεί σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, θα υπάρξει μία συνολική και επικαιροποιημένη αντιμετώπιση, θα αξιολογηθούν δεδομένα, θα υπάρξουν ενισχυτικοί θεσμοί, όπως το περιουσιολόγιο, θα υπάρξουν μηχανισμοί και τρόποι αποτύπωσης των συναλλαγών, για να αντιμετωπιστεί καίρια, το ζήτημα της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Βεσυρόπουλος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός, ότι προβλέπεται άτυπα μεν αλλά ουσιαστικά δε, ατομικό αφορολόγητο όριο της τάξης των 9.545 ευρώ, που απαλλάσσει 1.5 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους από την καταβολή φόρου, όπως και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, που εμπίπτουν και αυτοί στο καθεστώς του αφορολόγητου για τη φετινή χρονιά. Θετικές, χαρακτήρισε και τις ρυθμίσεις για τους νέους επαγγελματίες αλλά και το μηνιαίο επίδομα των 40 ευρώ για κάθε παιδί, παράλληλα με τη διατήρηση του ετήσιου πολυτεκνικού επιδόματος.
Κατά την Εισήγηση του, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό, το άρθρο 21, που προσδιορίζει με σαφέστατο τρόπο, ότι ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας, δεν μπορεί να διακόπτει την σύνδεση, αν υπάρχει οφειλή για το ειδικό τέλος ακινήτων, καθώς και την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, για τις εταιρίες από 40% σε 32%, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως, «σε μία χώρα που κλείνουν επιχειρήσεις, που πληθαίνουν οι αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99, που η ανεργία ξεπερνά το 25%, πρέπει να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα. Στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα, στηρίζουμε και την απασχόληση».
Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε για τους κανόνες διαφάνειας και ελέγχου, που εισάγονται με το παρόν νομοσχέδιο, για τη λειτουργία των ΜΚΟ, σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση τους, επισημαίνοντας τα εξής: «Όλοι γνωρίζουμε, το πάρτι που είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια, γύρω από τις ΜΚΟ. Το πάρτι τελειώνει εδώ. Και για τις ΜΚΟ και για οποιοδήποτε σωματείο ή αστική ή μη κερδοσκοπική εταιρεία. Θα υπάρχει πλέον, λογοδοσία και έλεγχος στη λειτουργία τους» επισήμανε ο κ. Βεσυρόπουλος.
Ο Βουλευτής Ημαθίας, ασκώντας έντονη κριτική, σε όσους προσπαθούν με συνθήματα, χωρίς προτάσεις και αξιόπιστες λύσεις, να παραπλανήσουν τους πολίτες, για όσα επιφέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τόνισε τα εξής: «Κάποιοι είναι ικανοποιημένοι από το ρόλο τους, έχουν ήδη καθορίσει το ρόλο τους. Είναι ο ρόλος της άρνησης, της δαιμονοποίησης, της συνομωσιολογίας. Δυσκολεύονται, να αποδεχθούν ή καλύτερα προσποιούνται, ότι δεν υπάρχουν θετικές αναφορές, θετικά σημεία, σε αυτό το νομοσχέδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εισηγητής του Νομοσχεδίου και συνέχισε λέγοντας: «Δεν αποτελεί θετικό σημείο, το άτυπο αλλά ουσιαστικό αφορολόγητο των 9.545 ευρώ; Δεν είναι θετική η ρύθμιση, για την καθιέρωση του μηνιαίου επιδόματος, για κάθε παιδί, η στήριξη των τρίτεκνων οικογενειών, με χαμηλό εισόδημα; Δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, η απλοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης για να επιμερίζονται, με δίκαιο τρόπο, τα φορολογικά βάρη; Διαφωνούν, κάποιοι, με την φορολόγηση της υπεραξίας, από την πώληση μετοχών εισηγμένων εταιρειών;» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Επιπλέον, ο κ. Βεσυρόπουλος , υπογράμμισε, ότι το νομοσχέδιο που ρυθμίζει ζητήματα φορολογίας εισοδήματος, επιφέρει αλλαγές, που έπρεπε να αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος του φορολογικού μας συστήματος, προκειμένου να είχαν αποφευχθεί στρεβλώσεις και παθογένειες του παρελθόντος, που μας οδήγησαν σε λάθος αποτελέσματα.