ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Όμιλος για την UNESCO Ν. Ημαθίας

Βέροια 6 Δεκεμβρίου 2011

                                                            

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έναν σημαντικό φίλο απέκτησε ο Νομός μας. Πρόκειται για τον διακεκριμένο Καθηγητή Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Δρ. Μάνο Δανέζη, που εντυπωσίασε το κοινό της περιοχής, στην εκδήλωση, που οργανώθηκε από το « Δίκτυο Πολιτισμού και Ανάπτυξης της Οικολογικής Δημοκρατίας», Όμιλος για την UNESCO στο Νομό Ημαθίας, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011, στη Βέροια. Ο Δρ. Μάνος Δανέζης βρέθηκε στην Ημαθία από την Παρασκευή, όπου και επισκέφθηκε, συνοδευόμενος από την Πρόεδρο του Ομίλου κα Θούλη Σιδηροπούλου, το Α΄ Λύκειο Αλεξάνδρειας, όπου σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ μίλησε στους μαθητές της θετικής κατεύθυνσης με θέμα: « Το Παράξενο και Καινούργιο Σύμπαν». Στη συνέχεια παραβρέθηκε σε εκδήλωση που οργανώθηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, όπου επίσης μίλησε στους μαθητές της Βέροιας για το ίδιο θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το Σύμπαν της σύγχρονης επιστημονικής πραγματικότητας εκπλήσσει όσους συνεχίζουν να το αντιλαμβάνονται ως ένα Νευτώνειο και Ευκλείδειο δημιούργημα. Το Σύμπαν της σύγχρονης επιστημονικής πραγματικότητας μας επιφυλάσσει μια σειρά μεγάλων εκπλήξεων, Η κατανόηση ότι τα φυσικά γεγονότα που εξελίσσονται μέσα του δεν περιγράφονται με την Νευτώνεια Φυσική και την Ευκλείδεια Γεωμετρία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι διαστάσεις του είναι περισσότερες από τρεις, του έχουν προσδώσει μαγικές ιδιότητες. Το ίδιο το Σύμπαν, αλλά και οι μορφές που σχηματοποιούνται μέσα του δεν έχουν μέσα και έξω, ενώ η διαίρεση των μορφών αυτών πολλές φορές αντί να τις μικραίνει τις πολλαπλασιάζει. Γνωρίζουμε πλέον ότι μέσα στο Σύμπαν δεν υπάρχουν αντικείμενα με καθορισμένα όρια, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε αντικείμενο μέσα στο κοσμικό χάος προεκτείνετε αενάως μέσα στο Σύμπαν ασχέτως αν αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από τις ανθρώπινες αισθήσεις. Το εκπληκτικό όμως γεγονός είναι ότι αυτό που οι αισθήσεις μας συνειδητοποιούν ως Σύμπαν, με τα αστέρια, τους γαλαξίες και όλα τα παράδοξα αστρικά γεγονότα που συμβαίνουν μέσα του, δεν είναι ένα πραγματικό και αντικειμενικό γεγονός αλλά ένα ψεύτικο κατασκευάσματα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Το Σύμπαν των ανθρώπινων αισθήσεων αποτελεί ένα τεράστιο και πολύπλοκο εγκεφαλικό matrix που θα προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε».

Το Σάββατο επισκέφθηκε τα γραφεία του «Δικτύου Πολιτισμού και Ανάπτυξης της Οικολογικής Δημοκρατίας» και ενημερώθηκε για τις επικείμενες δράσεις του Σωματείου, που ήταν άλλωστε ο πρώτος φορέας, που οργάνωσε στην Ημαθία την επίσκεψη, ξενάγηση και φιλοξενία, το Σεπτέμβριο του 2009, των Καθηγητών Αστροφυσικής και Αστρονομίας, που συμμετείχαν στο «1st workshop: astrophysical winds and disks Similar phenomena in stars and quasars». Ακολούθως ο Καθηγητής ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο κ. Θεόφιλο Τεληγιαννίδη στους χώρους της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας, όπου και θαύμασε την σπουδαία συλλογή της Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης, που διαθέτει ο Σύλλογος. Ο Δρ. Μάνος Δανέζης δήλωσε ενθουσιασμένος από την επίσκεψή του στην Ημαθία, γεγονός που τον κατατάσσει στους σημαντικούς φίλους της περιοχής μας. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με θέμα: «Σύγχρονη Επιστήμη και Πολιτισμός», το Δρ. Μάνο Δανέζη πλαισίωναν στο πάνελ, εκτός από την κα Θούλη Σιδηροπούλου, ο κ. Κώστας Ζώκος εκ μέρους του ΕΚΦΕ και ο κ. Λευτέρης Ασβεστόπουλος εκ μέρους της Μαθηματικής Εταιρείας (Παράρτημα Ημαθίας).