Συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών  

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δεκέμβρη, με ειδικότερη έμφαση στις μέρες των εορτών και τη δυνητική συμμετοχή του παιδιού σε αυτές, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα σχετικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι, στο φουαγιέ του Χώρου Τεχνών. ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας Γιώργος Μιχαηλίδης, ο Διευθυντής της Επιχείρησης Γιάννης Καμπούρης και ο Πρόεδρος της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» Τέλης Σιδηρόπουλος.

Το κέντρο βάρους του προγράμματος, σύμφωνα με τα λεγόμενα και των τριών, στις φετινές εκδηλώσεις θα δοθεί στο παιδί και τη δημιουργική συμμετοχή του σε αυτές, κάτι που σηματοδοτήθηκε ιδιαίτερα με την παρουσία της χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, που πριν την έναρξη της συνέντευξης, με τη συνοδεία κλασικής κιθάρας τραγούδησε το «Άγια Νύχτα», «Τρίγωνα Κάλαντα» και «Πάει ο παλιός ο χρόνος».

Αναλυτικότερα, ο Γιώργος Μιχαηλίδης κατά την εισήγησή του σημείωσε ότι μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΠΑ, κρίθηκε σκόπιμο να διαμορφωθεί κατάλληλα το φουαγιέ του Χώρου Τεχνών, με ειδικές «γωνιές» παιχνιδιού (όπως μινι καρουσέλ, γωνιά του Αϊ Βασίλη κλπ) με την ειδική διακοσμητική επιμέλεια της Ντιάνας Βαφείδου και της Μανής Παπαδοπούλου, προκειμένου να αποτελέσει έναν ξεχωριστό χώρο δράσης για κάθε παιδί που θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις, διαδραματίζοντας όχι απλώς το ρόλο του κοινού θεατή αλλά του κατεξοχήν πρωταγωνιστή της κάθε εορταστικής παράστασης – εκδήλωσης.
«Τα παιδιά θα είναι φέτος συνοδοιπόροι μας και όχι απλοί θεατές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης. Ακόμη συμπλήρωσε ότι στην προσπάθεια να αποκεντρωθεί ο χαρακτήρας των εκδηλώσεων είχε ο ίδιος επαφές με την πλειονότητα των προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Διαμερισμάτων, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις, όχι μόνο το κοινό της Βέροιας αλλά και των περιχώρων και των γύρω οικισμών. «Θα οργανώσουμε μουσικές παραστάσεις, δωρεάν,  και στα περισσότερα από τα γύρω χωριά με τη συνδρομή των εργαστηρίων της ΚΕΠΑ, του τμήματος κιθαριστών, φιλαρμονικής κλπ…», τόνισε. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι εκδηλώσεις για τα παιδιά θα έχουν ελεύθερη είσοδο, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των γονέων τους, ενώ συμπλήρωσε ότι θα δοθούν από την Επιχείρηση αναμνηστικά και εορταστικά δώρα.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Μιχαηλίδης στη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στις17 Δεκεμβρίου, για την οποία σημείωσε ότι παρότι δεν ανήκει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα παιδία, είναι δεσπόζουσας σημασίας.
Επίσης ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΚΕΠΑ, καθ’ όλη τη σαιζόν και σε όλες τις εκδηλώσεις με εισιτήριο, που διοργανώνει αποκλειστικά η Επιχείρηση, να παρέχεται δωρεάν είσοδος σε 20 ανέργους, κάθε φορά με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ και της Αστυνομικής Ταυτότητας.

Ο Τέλης Σιδηρόπουλος από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε την ΚΕΠΑ για την πρόταση συνεργασίας που απηύθυνε στην «Πρωτοβουλία για το Παιδί», αναφέρθηκε στην παράσταση παιδικού θεάτρου που θα πραγματοποιηθεί με δύο εμφανίσεις (10.00 και 12.00 π.μ.)  την ερχόμενη Παρασκευή στο πλαίσιο  συνεργασίας των δύο φορέων, στην οποία κλήθηκαν και τα δημοτικά σχολεία της Βέροιας, που όπως είπε ανταποκρίθηκαν σε σημαντικό βαθμό. «Είναι μια πρώτη συνεργασία με την ΚΕΠΑ, που θα μπορούσε στο μέλλον να διευρυνθεί, καθώς από του χρόνου θα έχουμε πολλά περισσότερα παιδιά και θα λειτουργεί το σπίτι της Πρωτοβουλίας στη Βεργίνα…», κατέληξε ο κ. Σιδηρόπουλος.

«…Ο πολιτισμός καλά κρατεί, δείχνει ότι αντιστέκεται με δύναμη και δίνει τη μάχη μαζί με τον καθένα ξεχωριστά από εμάς, για να κερδίσουμε το σήμερα και το αύριο που βάλθηκαν να μας κλέψουν…», είπε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της ΚΕΠΑ  Γιάννης Καμπούρης κατά την εισήγησή του, θέλοντας, με αφορμή τη διοργάνωση των εκδηλώσεων του Δεκεμβρίου, να θίξει και τα κακώς κείμενα των ημερών που απαξιώνουν παιδεία και πολιτισμό μεσούσης της πολυποίκιλης κρίσης της σημερινής κοινωνίας. Ο κ. Καμπούρης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι  ο πολιτισμός αποτελεί την πιο δυνατή συλλογική έκφραση και φωνή της κοινωνίας, με απόδειξη της αγάπης για δημιουργία που χαρακτηρίζει τους ενεργούς πολίτες.
«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποιοι θέλουν ο πολιτισμός να σιωπήσει», συμπλήρωσε, ενώ εστιάζοντας στο πνεύμα των εορταστικών εκδηλώσεων για τα παιδιά τόνισε ότι οι μέρες διοργάνωσης είναι αφιερωμένες ακριβώς σε αυτά που στερούνται το δικαίωμα τους στο μέλλον, και καταλήγοντας επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διοργάνωσης δε θα μπορούσε να απουσιάζει η «Πρωτοβουλία για το παιδί».