Με πολλή μεγάλη επιτυχία έλαβε χώρα το Σάββατο 8/12/2012 η εκδήλωση και το αφιέρωμα προς τιμή του ποιητή Ηλία Τσέχου στην Νάουσα, στον κοινωνικό χώρο «Πιθάρι», στα πλαίσια δράσεων του για τον πολιτισμό και τους δημιουργούς του, παρουσιάζοντας το νέο βιβλίο του σπουδαίου Γιανακοχωρίτη ποιητή, « Νόμοι αφιερώσεων»2012.
Η προσέλευση του κοινού ήταν πολύ μεγάλη και ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αποδεικνύοντας ότι σε τόσο δύσκολους και ζοφερούς καιρούς η τέχνη είναι ανάγκη και δύναμη μιας υγιούς κοινωνίας.
Ο Ηλίας Τσέχος, από τους σημαντικότερους νεοέλληνες ποιητές σήμερα, διάβασε 4 ποιήματα από την υπό έκδοσην ποιητική συλλογή, « Τα πλήθη του ενός» 2013, ανοίγοντας και δωρίζοντας δώρο ακριβό στους παρευρισκόμενους και μεταξύ όλων των άλλων, τόνισε: ” Τι είναι η ποίηση; Πέτρα που πίσω έριξες και είσαι εσύ, η ποίηση σαν το όνειρο… μας αντιλαμβάνεται, διόλου χρεοκοπία μνήμης…” λέγοντας μας πόσο δύσκολη είναι η συγγραφή ενός ποιητικού βιβλίου και χαρακτήρισε τις μέρες και τα καμώματα της Ελλάδας ”… Τόσα χρόνια βαρελάς, τέτοιο πάτο δεν ξανάδα…”
Το πλούσιο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε, τρία μελοποιημένα ποιήματα του Ηλία Τσέχου σε μουσική Τάσου Γκρους, που απέδωσαν εξαίρετα ο Νίκος Βαρούδης τραγούδι, ο Άρης Τύπος στο πιάνο και η Κατερίνα Μυλωνά στην κιθάρα, αποσπώντας δίκαια τα πολλά χειροκροτήματα.
Ο Χρήστος Μπίντας ” Με τον τρόπο του Ηλία Τσέχου” τόνισε πως η ποίηση του είναι πανδαισία χρωμάτων, εικόνων, φιλίας, είναι μοναδικός, συναντώντας τον Ρεμπώ και τον Έλιοτ, αφού οι υψηλές κορφές έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους…
Ο Παντελής Τσαλουχίδης, ορμώντας στο ποιητικό έργο του Ηλία Τσέχου, τον χαρακτήρισε ποταμό και ως ποιητή και ως χαρακτήρα. Η κριτική του ανάλυση έκανε αίσθηση για τη συνολική αναφορά του έργου του Ηλία Τσέχου και του ποιητικού του σύμπαντος, του δυνατού και αναπαλλοτρίωτου, στους νόμους μνήμης και νόστου.
Στην συνέχεια το ντοκιμαντέρ του Ηλία Ιωσηφίδη, 29 λεπτά του 2009 ”Ηλίας Τσέχος-Ποιήσεων περιηγήσεις στη Μίεζα” καθήλωσε το κοινό οδηγώντας το βαθιά στους Μακεδονικούς Τάφους μέσα από τις εξομολογήσεις του ποιητή.
Η βραδιά κύλησε με τον ποιητή υπογράφοντας βιβλία του και με κρασί από τους αμπελώνες Κελεσίδη, Κυρ-Γιάννη, εφραίνοντας τους φίλους της ποίησης και ” ο οίνος ρεω ποταμός/Αθώος και αμαρτωλός” του Ηλία Τσέχου, επαληθεύτηκε.
Το όλο πρόγραμμα της εκδήλωσης ζωγράφισε ο μεγάλος λαϊκός ζωγράφος της Νάουσας, Δημήτρης Σκούπερ, εκθέτωντας έργα του προς τιμήν του ποιητή.