Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης υποδέχθηκε με θέρμη σήμερα (20/11) το πρωί, στο γραφείο του, τον Πρόεδρο της Παμακεδονικής Ένωσης Αυστραλίας κ. Χρήστο Παπαπέτρου. Ο Πρόεδρος της Ένωσης ενημέρωσε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται την περίοδο αυτή στην Αυστραλία για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται πολλές εκθέσεις, ομιλίες, ειδικές εκδόσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κ.ά. στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου υπάρχουν πολλοί έλληνες. Κορυφαία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ήταν ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στο Κοινοβούλιο του New South Wells με τη συμμετοχή Υπουργών, Γερουσιαστών και βουλευτών της Αυστραλίας.

Η Παμακεδονική Ένωση έχει μεγάλη ιστορία και πολυδιάστατο έργο διατήρησης και προώθησης του ελληνικού πολιτισμού στην Αυστραλία. Ιδρυτής της Ένωσης ήταν ο Νικόλαος Ράντζος με καταγωγή από το Γραμματικό Πέλλας ενώ ο τοπικός Σύλλογος «Έδεσσα» ήταν από τους πρώτους και πλέον δραστήριους συλλόγους που δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Οι δράσεις της ελληνικής ομογένειας υποστηρίζονται από τον Γενικό Πρόξενο κ. Βασίλειο Τόλιο ενώ σπουδαίο ιερατικό και κοινωνικό έργο επιτελεί ο Αρχιεπίσκοπος Στυλλιανός μέσω των 150 ορθόδοξων εκκλησιών που υπάρχουν σήμερα σ’ όλη την Αυστραλία.

Εδώ και λίγες ημέρες στο Αυστραλέζικο Μουσείο του Σύδνεϋ παρουσιάζεται μία μεγάλη έκθεση με ευρήματα σχετικά με την εκστρατεία και την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το κρατικό μουσείο της Αγίας Πετρούπολης. Το γεγονός έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης και καθημερινά παρατηρείται συνωστισμός από τους επισκέπτες που φτάνουν για να δουν την έκθεση με τα σπάνια ευρήματα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης σε δήλωσή του αναφέρει: «Νιώθω πραγματικά μεγάλη συγκίνηση κάθε φορά που συναντιέμαι με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. Με την Παμακεδονική Ένωση έχουμε αναπτύξει μία σταθερή σχέση επικοινωνίας και συνεργασίας που μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε στην πράξη το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική ομογένεια τις κρίσιμες αυτές στιγμές που περνάει η Ελλάδα».