«Η συζήτηση για το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Κεντρικής Μακεδονίας θα πρέπει να γίνει από μηδενική βάση, να είναι ευρύτατη, ειλικρινής και σε μεγάλο βάθος. Θα πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών, αυτοδιοικητικών, συνδικαλιστικών και τοπικών φορέων, ώστε ο καθένας να αναλάβει για την εφαρμογή του δεσμεύσεις και ευθύνες». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, στην παρέμβασή του κατά την ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Θεσσαλονίκης.
«Όσο δε γίνεται μία τέτοια συζήτηση τόσο αφήνουμε περιθώριο σε απίθανους ανθρώπους, εκπροσώπους φορέων ή απλά του εαυτού τους να κυνηγάνε φαντάσματα με απίστευτα ψέματα και τρομερές κινδυνολογίες, όπως γίνεται σήμερα με την περίπτωση του ΣΜΑ Ευκαρπίας», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης, που εξέφρασε την ετοιμότητα της ΠΕΔΚΜ να προχωρήσει αυτόν τον διάλογο σε κάθε νομό ή σε κάθε Δήμο της Περιφέρειας, εάν χρειαστεί.
Ο κ. Δανιηλίδης, αναφερόμενος στις αντιδράσεις για την κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας σημείωσε ότι είναι ανήκουστο και ανεπίτρεπτο για οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα, μειοψηφίες, όσο δυναμικές κι αν είναι, να ανατρέπουν νόμιμες αποφάσεις δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων.
Επίσης άφησε αιχμές εναντίον ομάδων και φορέων που με τη δράση τους ουσιαστικά κρατούν τη χώρα σε παλιές λύσεις και μεθόδους, όπως η ταφή, αφού αυτό ευνοεί συγκεκριμένα εργολαβικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.
«Πρέπει να κάνουμε το άλμα στο μέλλον, στη διαχείριση των απορριμμάτων με δυο αυτονόητους στόχους: την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Και για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους θα πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως όλα τα εργαλεία που μας δίνει η επιστήμη και η τεχνολογία. Σήμερα είναι απαραίτητη «η υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης και εξήγησε: «όποιος νομίζει ότι μπορεί να αγνοεί τα επιστημονικά επιτεύγματα στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων είτε είναι ανεπαρκής είτε παραπλανά τον κόσμο».
Ο κ. Δανιηλίδης σημείωσε ότι η αξιοποίηση των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων στον τομέα της καθαριότητας, θα πρέπει να πάψει να θεωρείται θέμα ταμπού. Σε αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην εξαγωγή απορριμμάτων στη Σουηδία σε συνέχεια σχετικής πρωτοβουλίας που δημοσιοποίησε η σκανδιναβική χώρα για την εξεύρεση απορριμμάτων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο στις υπερσύχρονες μονάδες καύσης που διαθέτει.
«Τα ζητήματα της χρηματοδότησης θα πρέπει να προσεγγιστούν με την παρακάτω ιεράρχηση. Σε πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι δημόσιες επενδύσεις με εθνικούς ή Ευρωπαϊκούς δημόσιους πόρους. Συμπληρωματικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθούν αυτοδιοικητικοί ή ιδιωτικοί πόροι» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.
Τέλος, ο κ. Δανιηλίδης σημείωσε ότι είναι απόλυτο δικαίωμα των αιρετών οργάνων να αποφασίζουν, εφόσον κινούνται με νόμιμο τρόπο, τη σύμπραξη τους με ιδιώτες για να εφαρμόζουν καλύτερα και οικονομικότερα μέσα είτε την αξιοποίηση νέων συστημάτων για να βελτιώσουν τη διαχείριση».