Από τη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδος της Αστυνομικής Ακαδημίας (Kέντρο Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας), ανακοινώνεται, ότι την 10-11-2012 ημέρα Σάββατο και ώρα 14:00΄ στις εγκαταστάσεις της Σχολής στο Πανόραμα Βέροιας, ολοκληρώθηκε η λειτουργία του προγράμματος με θέμα: «Εφαρμογή του θεσμού ΄Αστυνομικός της Γειτονιάς΄. Εκπαίδευση αστυνομικού προσωπικού», με τη συμμετοχή τριάντα ενός (31) αστυνομικών από Υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων). Τα ανωτέρω Στελέχη φοίτησαν κατά το χρονικό διάστημα από 06-11-2012 έως 10-11-2012.
Στις θεματικές ενότητες του προγράμματος εκπαίδευσης συμπεριληφθηκαν ενδεικτικά αντικείμενα διδασκαλίας θεωρητικής που αφορούν: Έργο και αποστολή του ¨Αστυνομικού της Γειτονιάς¨, Αστυνομική δεοντολογία, αντιμετώπιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ρατσισμός – ξενοφοβία, η εικόνα του αστυνομικού προς τον πολίτη – προφορική επικοινωνία, πρόληψη των συνηθέστερων εγκλημάτων του «δρόμου», παραβατική συμπεριφορά – προβληματική ανησυχία των πολιτών της γειτονιάς, σχέσεις και θέσεις στήριξης του ¨Αστυνομικού της Γειτονιάς¨, αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών προς την έννομη τάξη και την αστυνομία – εγκληματοφοβία.
Τα πιστοποιητικά σπουδών στους αποφοιτήσαντες αστυνομικούς απένειμε ο διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδας Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος ΧηΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, ο οποίος μεταξύ των άλλων στην ομιλία του προς τους αποφοιτούντες αστυνομικούς επισήμανε ότι: «Αγαπητοί συνάδελφοι, Ως Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδας του νέου σύγχρονου Κέντρου Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση αποφοίτησής σας.
Η λειτουργία του θεσμού του ¨Αστυνομικού της Γειτονιάς¨ βασίζεται στις σημερινές συνθήκες ασφαλείας οι οποίες επιβάλλουν και προδιαγράφουν έναν πιο σύγχρονο ρόλο, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις, στην πυκνότητα – σύνθεση πληθυσμιακών ομάδων, στα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία της εγκληματικότητας και γενικότερα στις ανάγκες επικοινωνίας, διαμεσολάβησης και συμμετοχικότητας φορέων στις τοπικές κοινωνίες.
Η αναβαθμισμένη λειτουργία του θεσμού αυτού, εντάσσεται στο πλαίσιο της Κοινοτικής Αστυνόμευσης (Community Policing) και εναρμονίζεται πλήρως στον κεντρικό στρατηγικό στόχο της αντεγκληματικής πολιτικής «σύγχρονη & αποτελεσματική αστυνομία κοντά στον πολίτη».
Σήμερα οι γειτονιές στις πόλεις μας έχουν αλλάξει φυσιογνωμία. Είναι πολυπληθείς, πολυπολιτισμικές, συχνά θορυβώδεις και απρόσωπες. Μέσα σε αυτό το νέο μωσαϊκό, αναπτύσσονται παραβατικές και εγκληματικές συμπεριφορές. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε προστασία καθημερινή και ορατή, ώστε να νιώθουμε ασφαλείς.
Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς είναι εδώ για να ανταποκριθεί σε αυτήν την ανάγκη αποτρέποντας το έγκλημα, βοηθώντας έμπρακτα κάθε πολίτη χωρίς διακρίσεις και δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ των Αρχών και των πολιτών.
Ο στόχος μας είναι ένας και προφανής. Να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας του Έλληνα πολίτη, αν θέλετε του πιο αδύναμου από τους Έλληνες Πολίτες και από την άλλη να βοηθήσουμε την κοινωνία και την κοινωνική συνοχή σε μία φάση πολύ μεγάλης και γενικευμένης κρίσης.
Καταρχήν, μπορείτε εσείς, ο καθένας από εσάς ξεχωριστά να δώσει στον Έλληνα πολίτη την εντύπωση, την αίσθηση, που είναι τόσο απαραίτητη, ότι το κράτος είναι δίπλα του. Ότι υπάρχει κράτος που είναι δίπλα του να τον βοηθήσει στην ώρα της ανάγκης του. Όπως κι αν ορίζεται αυτή η ανάγκη. Να είστε το φιλικό, το ανθρώπινο πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Να δώσουν σε σας την ευκαιρία να αποδείξετε τι μπορεί να προσφέρει αυτός ο θεσμός. Ό,τι αφορά τον Έλληνα πολίτη, η παραβατικότητα, η ενδοοικογενειακή βία, η σχολική βία, τα ναρκωτικά, η βοήθεια στο συνάνθρωπο με την ευρύτερη έννοια της είναι αρμοδιότητά σας, είναι αρμοδιότητά μας. Εμείς στην Ελληνική Αστυνομία έχουμε την αρμοδιότητα της αρμοδιότητας. Είμαστε αρμόδιοι για όλα. Σας παρακαλώ ειλικρινά, τον καθένα από σας ξεχωριστά να αντιληφθείτε τη σπουδαιότητα αυτού του ρόλου στις στιγμές που ζούμε.
Καταλαβαίνετε ότι για να στερηθεί το Σώμα νέα στελέχη από την Ελληνική Αστυνομία και από τους άλλους ρόλους σε αυτή τη φάση και να τους αναθέσουμε αυτή τη δουλειά δείχνει πόσο σημαντικά είναι αυτή τα καθήκοντά σας. Κι έχουν δοθεί σαφείς κατευθύνσεις ώστε να μην αποσπάσθε από αυτά σας τα καθήκοντα για να υπηρετήσετε οποιαδήποτε άλλη αναγκαιότητα, όσο μεγάλη και κατανοητή κι αν είναι.
Έχετε το χαρακτηριστικό σήμα πάνω στη στολή σας. Ελπίζω ότι αυτό το σήμα θα αποτελέσει μετά από λίγο καιρό για τον Έλληνα πολίτη σημείο αναφοράς. Θα υποδηλώνει κάτι για τον Έλληνα πολίτη όποιος φοράει αυτό το σήμα και θα αποτελέσει αν θέλετε μια ακτίνα φωτός σε μια δύσκολη συγκυρία. Είσαστε η νέα μας εικόνα. Ελπίζω ότι αυτή η νέα εικόνα θα αποτελέσει για την ελληνική κοινωνία μια λαμπρή εικόνα.