Συνάντηση εργασίας με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας υλοποίησης ενός πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης των τηγανελαίων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στην αίθουσα συσκέψεως του Διοικητηρίου, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας στους Δήμους, στο Επιμελητήριο, στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις σχολικές Επιτροπές, σχολικές μονάδες, στους Συλλόγους Εμπόρων και Καφεζυθεστιατορίων, αδειοδοτημένες εταιρίες ανακύκλωσης, ενεργούς πολίτες κ.ά. Τα τηγανέλαια αποτελούν ένα οργανικό απόβλητο με σχετικά υψηλό ρυπαντικό φορτίο και η μη κατάλληλη διάθεσή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον.

Τη συζήτηση συντόνισε η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου η οποία έθεσε το γενικό πλαίσιο και αρχές συντονισμού του πιλοτικού προγράμματος. Η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας κα. Στέλλα Λαμπάδα τόνισε ότι η υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων ανακύκλωσης για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί σημαντική αρμοδιότητα του Τμήματος και, παράλληλα, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία που συμμετέχει. Όπως επισήμανε το στέλεχος του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Σόντρας, η κατάλληλη διαχείριση των τηγανέλαιων αποτελεί βασική υποχρέωση των πολιτών και επιχειρήσεων σύμφωνα με την Κοινοτική και Ελληνική Νομοθεσία, ενώ η υλοποίηση του προγράμματος θα συμβάλλει στη συνειδητοποίηση των ωφελειών της ανακύκλωσης από την τοπική κοινωνία.

Βασικά στοιχεία του πιλοτικού προγράμματος τα οποία θα διευκρινιστούν και οριστικοποιηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα με τη συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων φορέων είναι:

1. Η υπογραφή ενός Συμφώνου Συνεργασίας για τον ενιαίο συντονισμό του προγράμματος και την εγκατάσταση μίας σχέσης εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας καθώς επίσης και των όρων συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων.
2. Η τοποθέτηση κατάλληλων κάδων συλλογής του τηγανέλαιου σε επιλεγμένους χώρους (σχολικές μονάδες κ.ά.).
3. Η συλλογή του τηγανέλαιου προς ανακύκλωση από πιστοποιημένη και αδειοδοτημένη εταιρία.
4. Η καταβολή ενός ανταποδοτικού οφέλους για τα σχολεία (για κάθε 10.870 κιλά τηγανέλαιου που θα συγκεντρώνεται θα αποδίδονται 1200 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης Β-20).

Ο υψηλός βαθμός ανταπόκρισης του κοινού και η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων τηγανέλαιου μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των υδάτινων αποδεκτών, η εξασφάλιση πετρελαίου θέρμανσης για τις σχολικές μονάδες, σε μία περίοδο που δεν υπάρχουν επαρκείς πιστώσεις για την προμήθειά του και ακόμη η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σχετικών με την ανακύκλωση. Η επιτυχία εφαρμογής του προγράμματος εξαρτάται από την αρτιότητα του σχεδιασμού και της οργάνωσής του στην οποία στόχευε και η σύσκεψη.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Η Πέλλα αποτελεί μία περιοχή πλούσια σε υδατικούς πόρους και υδατικά οικοσυστήματα. Αποτελούν τη σημαντική παρακαταθήκη που διαθέτουμε στο πλαίσιο της Αειφόρου Ανάπτυξης με μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η κατάλληλη διαχείριση των τηγανέλαιων αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση της τοπικής κοινωνίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας. Η δυνατότητα να γίνει μ’ ένα ανταποδοτικό όφελος για τις σχολικές μονάδες δημιουργεί ένα επιπλέον κίνητρο. Η προστασία του περιβάλλοντος μάς αφορά όλους. Η δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας εξαρτάται από τη συλλογική μας προσπάθεια και συνεργασία. Μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλά ενθαρρυντικά στοιχεία που εμπνέουν αισιοδοξία».

Θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις εργασίας για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος.