Στα Γιαννιτσά συνεχίστηκαν χθες, 19/10, παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης, οι επετειακές εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας. Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, λάμπρυνε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’ συνοδευόμενος από Μητροπολίτες και ιεράρχες προερχόμενους από πολλές διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θ. Καράογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θ. Θεοδωρίδης, οι βουλευτές κκ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης, Ι. Τζαμτζής και Θ. Τζάκρη. Ακόμη, ο Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Α.Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δ. Πασόης, ο Στρατηγός της ΙΙης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού κ. Π. Γεωργίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Ι. Ζαχαρόπουλος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου. Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στον χαιρετισμό του τόνισε το διπλό περιεχόμενο των επετειακών εκδηλώσεων: «Πρώτα απ’ όλα είναι εκδηλώσεις τιμής σε όλους εκείνους που με τον ηρωϊσμό που επέδειξαν χάρισαν στον τόπο μας την ελευθερία. Είναι όμως και εκδηλώσεις κατανόησης του καθήκοντος της πορείας προς το μέλλον με ιδανικά, σχέδιο και ικανούς ανθρώπους ώστε και με τη βαρύτητα του λόγου της Εκκλησίας μας να καταφέρουμε να βγούμε δυνατότεροι και πιο συνετοί από αυτήν την δύσκολη συγκυρία».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του επετειακού φυλλαδίου και ψηφιακού δίσκου της Ιεράς Μητρόπολης με Τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα με τη συνοδεία Χορωδίας υπό τη διεύθυνση του κ. Απ. Τσέρνου. Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Ιωάννης Παπαλαζάρου, εκπαιδευτικός – συγγραφέας με την εισήγησή του να εστιάζει σε πρόσωπα του κλήρου που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη μάχη για την απελευθέρωση της πόλης των Γιαννιτσών. Ακόμη, ανέφερε και θυσίες και προσωπικές ιστορίες στρατιωτών ενδεικτικών της μαχητικότητας και της κατανόησης του καθήκοντος που έδειξαν. Ακολούθησε, ο Συνταγματάρχης Ιωάννης Μακρής, επιτελάρχης της ΙΙης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού αναφέρθηκε ειδικότερα στα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης των Γιαννιτσών και τον στρατηγικό τρόπο ανάπτυξης του ελληνικού στρατού. Ο Σύμβουλος Ανάπτυξης του Αντιπεριφερειάρχη, Μηχανικός Προγραμματισμού, κ. Ανέστης Παπαδάκης, μίλησε για τις «Μάχες του σήμερα για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας». Η εισήγηση του κ. Παπαδάκη παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο παραδόθηκαν οι πόλεις στους Έλληνες, συνέδεσε τα ιστορικά γεγονότα με τη γεωγραφική θέση της Χώρας μας και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν παραδοσιακού χοροί και ακούσματα από τα χορευτικά τμήματα της ενορίας του Αγίου Γεωργίου. Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προσέφερε ένα συμβολικό δώρο (με την περιοχή της πρώην Λίμνης των Γιαννιτσών) στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο ένα λεύκωμα για τον Μακεδονικό Αγώνα. Ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης προσέφερε δώρο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ ανήμερα της ονομαστικής του εορτής

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κκ. Ιερώνυμος σ’ έναν σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε για την πρόσκληση να συμμετέχει στις εκδηλώσεις στην Π.Ε. Πέλλας, τόνισε ότι το περιεχόμενο των ομιλιών έδωσε το στίγμα των εκδηλώσεων όπως αυτές έπρεπε να ήταν και τόνισε την ανάγκη το ηρωικό πνεύμα και η ηρωική συνείδηση των κατοίκων της Πέλλας να μεταφερθεί στο κέντρο των αποφάσεων για καλύτερες μέρες.
Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά, μέσω διαδικτύου με τη βοήθεια της τεχνολογίας του live streaming και της Κοινωνίας της Πληροφορίας στην πλατφόρμα του Δικτύου Σύζευξις.

Κλείνοντας, υπενθυμίζεται ότι οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με την εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Αλμωπίας στις 2 Νοεμβρίου.

Ευχαριστούμε το Φώτο Ευθυμιάδης και τον Σταύρο Βαφειάδη – Δημοσιογράφο για την ευγενική παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.