Γενόσημα είναι τα φάρμακα που περιέχουν δραστική ουσία η οποία δεν καλύπτεται πλέον από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (πατέντα). Παλαιότερα, πριν κατακτήσουν μεγάλο μέρος της αγοράς αλλά και την εκτίμηση των γιατρών, τα έλεγαν, υποτιμητικά, «αντίγραφα». Κάθε νέο φάρμακο, πρωτότυπο, κυκλοφορεί για ορισμένα χρόνια προστατευόμενο, χωρίς δηλαδή να μπορεί άλλη εταιρία να κυκλοφορήσει όμοιο. Οταν λήξει η πατέντα, πολλές εταιρίες κυκλοφορούν τα δικά τους φάρμακα, ίδια με το πρωτότυπο, που λέγονται γενόσημα (generics). Επομένως δεν πρόκειται για κάτι νέο αφού ήδη, δεκαετίες τώρα, τα γενόσημα κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο.
Οπως συχνά συμβαίνει στην Ελλάδα, φωνές που αντιπροσωπεύουν συμφέροντα διατυμπανίζουν η καθεμία την «αλήθεια» της. Τα επώνυμα γενόσημα φάρμακα, συγκεκριμένων και γνωστών παραγωγών, είναι εξίσου ασφαλή, ποιοτικά και πιστοποιημένα με τα πρωτότυπα, όπως αποδεικνύεται άλλωστε από το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται ευρύτατα και σε πολύ μεγάλο βαθμό σε όλες τις χώρες του κόσμου. Οι κίνδυνοι δεν αφορούν το δίπολο «γενόσημο – πρωτότυπο», αλλά π.χ. τη δυνατότητα να παρεισφρήσουν στην αγορά ανέλεγκτα ,πρόχειρα παραχθέντα ή πλαστά φάρμακα, όπως συμβαίνει με τις αγορές από το Ιντερνετ ή όταν άσχετες ή απελπισμένες κυβερνήσεις προωθούν αποκλειστικά το πιο φθηνό, όπως συμβαίνει π.χ. στην Πολωνία, στην Ουγγαρία ή τη Λιθουανία και είναι ενδεχόμενο πλέον να συμβεί και στην Ελλάδα αν επιμείνουμε στο «φθηνότερο» με όλες τις συνέπειες.
Η επιχειρούμενη μείωση της φαρμ.δαπάνης πέρισυ στο 50% αυτής του 2009 και τώρα στο 40% αποσπά την χώρα μας ,μιά χρεωκοπημένη χώρα ,από την ομάδα των χωρών με προσδόκιμο επιβίωσης τα 80+ χρόνια και μας φέρνει στην ομάδα των χωρών με προσδόκιμο επιβίωσης τα 70-75 χρόνια, μαζί με Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, και Ουγγαρία και λίγο πάνω από Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία.
Ετσι, μειώνοντας αρκετά τη διάρκεια ζωής των Ελλήνων, εξοικονομούνται χρήματα όχι μόνο από τα φάρμακα αλλά και από τις συντάξεις…!
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ειδική μελέτη Life .Expectancy του ΟΗΕ που συνδέει τη φαρμακευτική κατανάλωση με το προσδόκιμο επιβίωσης. Βλέπε σελ. 2 στην (httpV/www.imshealth.com/imshealth/Global/ Content/Document/Market_ Measurement_TL/Generic_ Medicines_GA.pdf).
Όπως παραδέχθηκε στις 9 Αυγούστου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84” για τριακόσια γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία εγκρίθηκαν πριν από το 1996 από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά δεν έχουν υποβληθεί ακόμη σε μελέτες βιοϊσοδυναμίας και κλινικές μελέτες! Όταν επισήμαιναν αυτά ακριβώς τα στοιχεία οι νοσοκομειακοί γιατροί στη Βουλή.
Ας φαντασθούμε λοιπόν σήμερα με το μπάχαλο που επικρατεί και με την είσοδο άγνωστων φαρμ.εταιρειών ,μέχρι να έχουμε τις απαραίτητες μελέτες και ελέγχους τι μπορεί να κυκλοφορήσει μέχρι να ελεγχθεί-όταν ελεγχθεί…
Το θέμα λοιπόν που προκύπτει δεν είναι γεννόσημο ή πρωτότυπο αλλά εάν τα πρώτα θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά [βιοισοδυναμία], αλλά ταυτόχρονα και ασφαλή συνθήκες παραγωγής με τα δεύτερα !
Ακόμα και πιο προηγμένες χώρες από εμάς μετά από ελέγχους αίρουν άμεσα την άδεια κυκλοφορίας πολλών γενόσημων φαρμάκων ή ακόμα σε γενικότερο πρόβλημα αποκλείουν όλη την εταιρεία από την επικράτειά τους. Πρόσφατα διαβάσαμε ότι:
Μολυσμένες ενέσεις στεροειδών που χορηγούνταν για τη θεραπεία πόνων στην πλάτη είναι η αιτία της επιδημίας μηνιγγίτιδας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές. Οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές εντόπισαν έναν μολυσματικό παράγοντα σε δείγμα του φαρμάκου που παρασκευάζεται από την εταιρία New England Compounding Center με έδρα τη Μασαχουσέτη.
Πέντε ξένες μεγάλες εταιρίες γενοσήμων, η Actavis από την Ισλανδία, η Mylan και η Watson από τις ΗΠΑ, η Teva από το Ισραήλ και η Ranbaxy από την Ινδία, με την αμέριστη συμπαράσταση της Τρόικας και μερίδας των ΜΜΕ, αναμέναν ως μάννα εξ ουρανού την περίφημη «συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία» και την «επιλογή του φθηνότερου φαρμάκου», για να πάρουν όλη την αγορά γενοσήμων εν μιά νυκτί!
Από την άλλη, μεγάλες και ιστορικές ελληνικές εταιρίες, με αιχμή του δόρατος την Demo, την Elpen και τη Pharmathen, προσπαθούν να εκλογικεύσουν τις αποφάσεις και να διατηρήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και τα είκοσι ελληνικά εργοστάσια παραγωγής.
Ολη η φασαρία όπως γινεται κατανοητο ,γίνεται όχι βέβαια για καλύτερη ποιότητα ,όχι για καλύτερη πρόσβαση ούτε πιό ασφαλή, αλλά για την μείωση της φαρμ.δαπάνης και μόνο. Γιά την ελάφρυνση του χρεωκοπημένου ΕΟΠΥΥ και μόνο.
Όμως τελικά υπήρξε μείωση δαπανών με την εφαρμογή του μέτρου, 6 μήνες τώρα για 10 δραστικές? ΟΧΙ αντίθετα πέρασαν κατά 30% τον στόχο … Γιατί λοιπόν ? Μήπως τελικά αυτό συνέβη ,επειδή κοστίζοντας η παραγωγή ελάχιστα στην εταιρεία, αυτές έχουν πλέον και την δυνατότητα της ‘προώθησης’’…?
Αποτέλεσμα όποιος για διάφορους λόγους [υψηλότερη σύνταξη ή μισθό ,μαύρο εισόδημα ή αδήλωτο ή γενικώς άνετη οικ.κατάσταση] θα μπορεί να πληρώνει την διαφορά και θα παίρνει το πρωτότυπο και όλοι οι άλλοι το γενόσημο ή φασόν ή αντίγραφο ή όποιον άλλο υποτιμητικό όρο ή μη τα έχουν προσάψει…
Μήπως παραβιάζεται εκτός των άλλων και το άρθρο του Συντάγματος περί ισότητας των Ελλήνων κλπ…
Αργύρης Φουκαλάς

Γ.Γ.Φ.Σ.Ημαθίας