Δωρεάν ουρολογικό έλεγχο για την ακράτεια θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν την εβδομάδα αυτή οι πολίτες στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα.
Ειδικότερα από τις 15 έως και τις 19 Οκτωβρίου θα μπορούν να τηλεφωνούν στα γραφεία της Ουρολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (2310.534198), για να κλείσουν ραντεβού για ενημέρωση και δωρεάν εξέταση σε τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης («Παπαγεωργίου», «Γ. Γεννηματάς» και «Άγιος Δημήτριος»), καθώς και σε 50 ιδιώτες Ουρολόγους – μέλη της Εταιρείας σε Μακεδονία και Θράκη μεταξύ άλλων και στο Σύγχρονα Eξοπλισμένο Ιατρείο μου.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Ουρολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος με στόχο την ενημέρωση για την ακράτεια, η οποία θεραπεύεται.
Ακράτεια ονομάζουμε την οποιαδήποτε βαθμού ανεπιθύμητη (παρά τη θέληση μας) απώλεια ούρων. Στην ουσία πρόκειται για ένα σύμπτωμα και όχι για μία νόσο που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής της ασθενούς και του συντρόφου της.
Αποτελεί συχνό αλλά όχι αναφερόμενο σύμπτωμα μεταξύ των γυναικών αν και μόνο μία στις τέσσερις γυναίκες επισκέπτονται το γιατρό για το πρόβλημα τους.
Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι εμφανίζεται στο 5-10% του γενικού πληθυσμού και είναι πιο συχνή με την πάροδο της ηλικίας. Είναι τρεις φορές συχνότερη στις γυναίκες από τους άνδρες, επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες που έχουν γεννήσει και απασχολεί το 16% και 60% των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση.
Η ακράτεια είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που επηρεάζει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Πολλές φορές ο πάσχων που δεν αναζητά βοήθεια καταλήγει σε συμβατικές λύσεις όπως η χρήση πάνας που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας όπως ουρολοιμώξεις, κολπίτιδες και δερματίτιδες. Σε πολλές περιπτώσεις μεταβάλει την κοινωνική και σεξουαλική συμπεριφορά κυρίως των γυναικών και μπορεί να τις οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση. Δεν είναι όμως λίγες και οι περιπτώσεις εκείνες που δημιουργεί και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα στους πάσχοντες.
Ακόμα και σήμερα στο πρόβλημα δεν έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή. Η ενημέρωση των ασθενών είναι τουλάχιστον ανεπαρκής και συχνά η ακράτεια θεωρείται “φυσιολογικό” επακόλουθο της ηλικίας και όχι αρρώστια. Αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους που οι ασθενείς δεν ζητούν ιατρική βοήθεια. Μόνο το 4% των πασχόντων θα αναζητήσουν λύση στο πρόβλημα τους που αντιμετωπίζεται ως ταμπού.
Η ακράτεια πιστεύεται ότι οφείλεται στις αλλαγές που συμβαίνουν στην ανατομία του ουροποιητικού, στους μύες ή στα νεύρα που ελέγχουν τους μύες αυτούς. Στις αλλαγές αυτές μπορούν να συμβάλλουν συγκεκριμένες νευρολογικές παθήσεις ή τραυματισμοί (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κάκωση νωτιαίου μυελού κλπ), η κύηση και ο τοκετός, οι ορμονικές αλλαγές που επέρχονται κατά την εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία ή επεμβάσεις όπως η ριζική προστατεκτομή στους άνδρες.
Όταν διαπιστώνεται ακράτεια ούρων ο πάσχων πρέπει να επισκεφθεί ουρολόγο. Επειδή η ακράτεια μπορεί να οφείλεται σε ένα ή περισσότερα προβλήματα, η θεραπευτική αντιμετώπιση ποικίλλει και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ατόμου.
Στα πλαίσια της ενημερωτικής αυτής εβδομάδας ακράτειας άνδρες και γυναίκες που πάσχουν από ακράτεια μπορούν να επισκεφτούν το σύγχρονα εξοπλισμένο Ιατρείο μου για ενημέρωση και δωρεάν 1η εξέταση.

Γράφει ο

Κούκος Σωτήριος MD, FEBU
Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος
Μητροπόλεως 54, Βέροια
Τηλ.2331300536, κιν. 6978898038
e-mail: contact@sotiriskoukos.gr
web: www.sotiriskoukos.gr