Την πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την επανεξέταση και ενδεχόμενη κατάργηση των επιδομάτων και των ειδικών συντάξεων λόγω συνδικαλιστικής δράσης στα πλαίσια του εξορθολογισμού και της εξυγίανσης του Ελληνικού δημοσίου ζήτησε να μάθει από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Ιωάννη Βρούτση ο Αναπληρωτής Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ν. Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε μαζί με άλλους Βουλευτές την 27η Σεπτεμβρίου.

 

Αναλυτικότερα η ερώτηση έχει ως εξής:

 

“Ο Νόμος 971/1937 παρείχε το δικαίωμα ειδικής σύνταξης σε συνδικαλιστικούς εκπροσώπους. Ειδικότερα οι Πρόεδροι, Γενικοί Γραμματείς Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, μέλη της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος που διετέλεσαν για 12 χρόνια, μέχρι και το 1999, σε ένα από τα παραπάνω αξιώματα δικαιούνται την καταβολή Ειδικής Σύνταξης λόγω συνδικαλιστικής δράσης.

Η σύνταξη αυτή χορηγείται από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και χρηματοδοτείται με ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ.

 

Επειδή, η σύνταξη αυτή αποτελεί αδικία για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους και παραβιάζει τις αρχές της ισονομίας

 

Επειδή σε όλους τους συνταξιούχους έχουν επιβληθεί ιδιαίτερα μεγάλες περικοπές και είναι άδικο να χορηγείται ειδική σύνταξη σε πρώην συνδικαλιστές

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

1) Ποιοι λαμβάνουν ονομαστικά τη σύνταξη αυτή τα τελευταία 30 χρόνια;

 

2) Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της Ειδικής Σύνταξης; Ισχύει και για περιπτώσεις συνδικαλιστών οι οποίοι θήτευσαν στο Κοινοβούλιο ή σε Υπουργικούς Θώκους;

 

3) Προτίθεστε να επανεξετάσετε και να καταργήσετε τα επιδόματα και τις ειδικές συντάξεις λόγω συνδικαλιστικής δράσης, στα πλαίσια του εξορθολογισμού και της εξυγίανσης του Ελληνικού δημοσίου;”