Μέσα στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας του Αναπληρωτή Γραμματέα ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτή Ν. Ημαθίας κ. Λάζαρου Τσαβδαρίδη για υπεύθυνο και κοινωνικά ωφέλιμο κοινοβουλευτικό έργο, εντάσσεται και η ερώτηση που κατέθεσε μαζί με άλλους Βουλευτές την 26η Σεπτεμβρίου στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις του Υπουργείου να εφαρμόσει το άρθρο 25, παρ. 3, του ν. 3943/2011, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου από τα προϊόντα καπνού και τα αλκοολούχα ποτά καθώς και για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το θέμα της σήμανσης των αλκοολούχων ποτών και των βιομηχανοποιημένων καπνών, με σύγχρονα ολοκληρωμένα συστήματα σήμανσης και ιχνηλασιμότητας.

 

 

Αναλυτικότερα η ερώτηση έχει ως εξής:

 

“Με το ν. 3943/11 “Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών”, άρθρο 25 παρ.3, προβλέπεται ότι “Αντί των ενσήμων ταινιών φορολογίας αλκοολούχων ποτών και βιομηχανοποιημένων καπνών που προβλέπονται από τα άρθρα 84 και 106 του ν. 2960/2001 (ΦΕΚ 265 Α’), είναι δυνατόν με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών να χρησιμοποιούνται για την επισήμανση των προϊόντων αυτών σύγχρονα ολοκληρωμένα συστήματα σήμανσης και ιχνηλασιμότητας ή ψηφιακής επαλήθευσης. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου”.

 

Σε εφαρμογή του νόμου, το Υπουργείο Οικονομικών προέβη σε ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, προκειμένου οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα, να υποβάλλουν ολοκληρωμένες προτάσεις για ανάλογες τεχνολογικές λύσεις, που έχουν αναπτυχθεί και εφαρμόζονται ή μπορούν να εφαρμοστούν, στα προϊόντα καπνού και στα αλκοολούχα ποτά.

 

Η επιτροπή που συστάθηκε, αξιολόγησε τις προτάσεις που υποβλήθηκαν και παρέδωσε το πόρισμα της τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Στη συνέχεια, η αρμόδια Διεύθυνση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης του Υπουργείου, συνέταξε και απέστειλε στην πολιτική ηγεσία –δύο μήνες μετά- ενημερωτικό σημείωμα, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις με μειωμένο κόστος εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη το ανωτέρω πόρισμα της επιτροπής. Κατόπιν τούτων,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

 

1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου, η εφαρμογή του άρθρου 25 παρ. 3 του ν. 3943/2011, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου από τα προϊόντα καπνού και τα αλκοολούχα ποτά;

 

2. Σε ποια φάση βρίσκεται το θέμα της σήμανσης των αλκοολούχων ποτών και των βιομηχανοποιημένων καπνών, με σύγχρονα ολοκληρωμένα συστήματα σήμανσης και ιχνηλασιμότητας και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί στο μέλλον το Υπουργείο Οικονομικών και ποιο το χρονοδιάγραμμα τους;”