Την ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ διοργανώνει η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) για δεύτερη χρονιά σε συνεργασία με την Κ.Ε.Π.Α. Δήμου  Βέροιας, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και το Μουσικό σύνολο Άχι –Βάχι. Με αφορμή αυτή τη διοργάνωση παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ της Ημαθίας στο φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών..

 

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1910-1925

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΜΙΠΗ Μανώλης Ξυνάδας « οι εκδηλώσεις στην Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2012 σχετίζονται με τον επετειακό εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Βέροιας στο Ελληνικό κράτος αλλά και την επέτειο μνήμης των 90 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Η Ε.Μ.Ι.Π.Η. θέλοντας να αποδώσει τον ανάλογο φόρο τιμής στους πρωταγωνιστές των ιστορικών εκείνων στιγμών αφιερώνει και ασχολείται κατά τη φετινή Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού με το χρονικό διάστημα 1910-1925, περίοδο κατά την οποία συνέβησαν καθοριστικά ιστορικά γεγονότα για την νεότερη ιστορία τόσο της Βέροιας, όσο και της Μακεδονίας και της Ελλάδας γενικότερα.»

 

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Στις εκδηλώσεις, οι οποίες ξεκινούν τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012, περιλαμβάνεται εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στις αλησμόνητες πατρίδες και τους πρόσφυγες, οι οποίοι διωγμένοι από τις πατρογονικές εστίες τους έφτασαν και εγκαταστάθηκαν στην Ημαθία.

Επίσης περιλαμβάνεται μουσική εκδήλωση (Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου), αφιέρωμα στο Βεροιώτη μουσικό και λόγιο Κωνσταντίνο Βαφείδη, ο οποίος έζησε μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το μουσικό σχήμα Άχι – Βάχι.

Στη φετινή Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού συμμετέχουν και οι μικροί μας φίλοι μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε μαθητές 7-14 ετών (Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου).

Τέλος, η Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού θα ολοκληρωθεί με τις εργασίες της Επιστημονικής Ημερίδας Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα 1910-1925 – Από την Αυτοκρατορία στο Εθνικό Κράτος, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2012.

Φορείς συνεργασίας: Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, Μουσικό σύνολο Άχι –Βάχι.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ: «Η ΕΜΙΠΗ ΤΟΛΜΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ»

 

Στη συνέχεια ο Διευθυντής της ΚΕΠΑ Γιάννης Καμπούρης τόνισε: «Η «Εβδομάδα Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2012», αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην προώθηση και προβολή θεμάτων της Τοπικής μας Ιστορίας και του Πολιτισμού, όπως άλλωστε είναι και ο τίτλος της εκδηλώσεων.

Σε μια εποχή απαξίας της ιστορίας μας αυτός ο κύκλος εκδηλώσεων έρχεται στον αντίποδα αυτής της λογικής να την αναδείξει, κυρίως όμως να μας υπογραμμίσει ότι, ότι αύριο θα γραφεί ως ιστορία, το διαμορφώνουμε εμείς σήμερα.

Φιλοξενούμε λοιπόν ένα μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων της εβδομάδας αυτής με ιδιαίτερη χαρά και ειλικρινά χαιρόμαστε για τις δραστηριότητες της ΕΜΙΠΗ που τολμά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Από την πλευρά της η ΚΕΠΑ έχει πάντα μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα της ιστορίας και έχει αναλάβει σειρά σχετικών πρωτοβουλιών.

 

ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΠΑ

Εκτός από τη διαρκή έκθεση «ιστορικό πανόραμα» που φιλοξενείται εδώ και τρία χρόνια στο Χώρο Τεχνών, έχουμε αναλάβει τρεις νέες πρωτοβουλίες με αφορμή τα 100 από την απελευθέρωση της πόλης και μετά από τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που προσδοκούμε να αποδώσουν καρπούς το συντομότερο δυνατό. Συγκεκριμένα:

1. Την έκδοση ενός λευκώματος για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Ήδη έχει συγκεντρωθεί αξιόλογο φωτογραφικό υλικό, που το επεξεργαζόμαστε και ελπίζω στις αρχές του 2013 να είναι πραγματικότητα.

2. Συγκροτούμε άμεσα και μετά τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το «Κέντρο τοπικής ιστορίας και πολιτισμού» σε μια προσπάθεια να διασώσουμε και να αναδείξουμε την τοπική μας ιστορία. Είναι αυτονόητο ότι στην προσπάθεια αυτή η συνεργασία της ΕΜΙΠΗ είναι πολύτιμη.

  1. Προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε τους αναγκαίους πόρους για το στήσιμο έκθεσης με ντοκουμέντα της περιόδου 1900 – 1922 που αφορούν την πόλη μας.

Τέλος σύντομα θα εκτεθεί η συλλογή μας που αφορά τον «ήχο και την εικόνα».

 

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΩΤΕΣ

 

Για το λόγο αυτό απευθύνουμε για μια ακόμα φορά έκκληση προς τους συνδημότες μας αλλά και σε όσους αγαπούν αυτή την πόλη μας αλλά και την περιοχή να στηρίξουν τις προσπάθειες μας αυτές.

Να μας διαθέσουν τυχόν φωτογραφίες της πόλης που θα τις ψηφιοποιήσουμε με σκοπό να τις εντάξουμε στο υπό έκδοση λεύκωμα. Οι φωτογραφίες αυτές μπορούν να αφορούν κάθε πτυχή της ζωής μας. Να καταγράφουν κοινωνικά, ιστορικά, πολιτικά, πολιτιστικά και άλλα γεγονότα. Είναι αυτονόητο ότι οι φωτογραφίες αυτές αφού ψηφιοποιηθούν θα επιστραφούν στους κατόχους τους.

Να μας εμπιστευτούν υλικό που έχει σχέση με την ιστορία και αφορά ντοκουμέντα, υλικά κλπ. Με σκοπό να εκτεθεί είτε στο «Ιστορικό Πανόραμα» είτε στην έκθεση για της περιόδου 1900 – 1922, ή να καταγραφεί και να παραμείνει ως τη διάθεση κάθε ερευνητή μέσα από το «Κέντρο τοπικής ιστορίας και πολιτισμού», ή να ενσωματωθεί στην νέα μας έκθεση για τον ήχο και την εικόνα.»

 

Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά προγράμματα των εκδηλώσεων Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2012.

Πρόγραμμα

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012 – 18:00: Μικρά Ασία, Πόντος, Θράκη, – Οι πρόγονοί μας θυμούνται… – Έναρξη Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2012 – Εκδήλωση λόγου και εικόνας, αφιερωμένη στις αλησμόνητες πατρίδες με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Στην εκδήλωση θα προβληθούν προφορικές μαρτυρίες προσφύγων που έφυγαν πρόσφατα από κοντά μας (Κατερίνα Ζαμπελάκη –Κουλαξίζογλου – Προύσα Μ. Ασίας, Σμαραγδή Τσιμσίρη – Βελιάδη – Κούκλενα Αν. Ρωμυλίας, Περικλής Παναγιωτίδης – Σεβάστεια Πόντου).  – Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας.

 

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012: Μαθαίνω την ιστορία του τόπου μου… – Η Βέροια τις μέρες της Απελευθέρωσή της –  Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 7-14 ετών. – Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας (Με προεγγραφές).

 

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012 – 21:00: Κωνσταντίνος Βαφείδης: Ένας λόγιος του 20ου αιώνα. Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το μουσικό σχήμα Άχι –Βάχι. Παρουσιάζονται Βεροιώτικα παραδοσιακά τραγούδια – Ισόγειο Λαογραφικού Μουσείου  – Αρχοντικό Σαράφογλου. Είσοδος 5 ευρώ.

 

Παρασκευή 21 – Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012: Επιστημονική Ημερίδα –  Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα 1910-1925Από την Αυτοκρατορία στο Εθνικό Κράτος – 2ος όροφος Χώρος Τεχνών Βέροιας.

– Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 – 19:00: Έναρξη Επιστημονικής Ημερίδας – Α΄ Συνεδρία.

– Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012 – 10:00 π.μ.: Συνέχεια Επιστημονικής Ημερίδας.

– Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012 – 19:00: Συνέχεια και λήξη Επιστημονικής Ημερίδας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Β΄ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Μιλάμε για τη Βέροια του 20ου αιώνα 1910-1925

Από την Αυτοκρατορία στο Εθνικό Κράτος

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

19:00

Έναρξη Επιστημονικής Ημερίδας – Χαιρετισμοί.

Α΄ Συνεδρία

Συντονιστής: Παύλος Πυρινός – Mr Θεολογίας – Επ. Πρόεδ. Ε.Μ.Ι.Π.Η.

19:30

Ξυνάδας Εμμανουήλ, Βέροια 16 Οκτωβρίου 1912 – Η Απελευθέρωση της Βέροιας μέσα από τα κείμενα ελλήνων και ξένων ανταποκριτών.

19:50

Ματσαρίδης Γιώργος, Ι. Γ. Γούναρης: ο πρώτος εκδότης της Βέροιας.

20:10

Παπαγεωργίου Κατερίνα, Όψεις της μεσοπολεμικής κοινωνίας της Βέροιας μέσα από την έκδοση της πρώτης τοπικής εφημερίδας.

20:30

Συζήτηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Β΄ Συνεδρία

Συντονιστής: Αστέριος Κουκούδης – Δρ. Α.Π.Θ.

10:00

π. Αθανάσιος Βουδούρης, Η επιδημία χολέρας του 1911 στη Θεσσαλονίκη και οι προεκτάσεις της στη Βέροια και την ευρύτερη περιοχή.

10:20

Κουκουρίκου Αρίστη, Ορφανικό Ταμείο Βεροίας.

10:40

Μπέτσα Ολυμπία – Παπαγεωργίου Αριστοτέλης, Οι μαρτυρίες των δικαστικών αρχείων της Βέροιας κατά την περίοδο 1913 – 1925.

11:00

Λαζαρίδου Ισαΐα, Η Δημοτική Εκπαίδευση στη Βέροια μετά την απελευθέρωση της.

11:20

Συζήτηση

11:40

 

Διάλειμμα

Γ΄ Συνεδρία

Συντονιστής: Θεοδόσης Τσιρώνης – Δρ. Α.Π.Θ.

12:00

Κουκούδης Αστέρης, Η ένταξη των Βεργιάνων Βλάχων στην ελληνική πολιτεία: προκλήσεις, αποκλίσεις και επιπτώσεις, (1912-1940).

12:20

Ταναμπάση Αναστασία, Μια επιστολή από τη Βέροια του 1920.. (Σκιαγράφηση της οικονομικής κατάστασης των ρουμανικών σχολείων της Μακεδονίας μετά τον Α’ π.π.).

12:40

Λιόλιος Γιώργος, Εβραϊκή Κοινότητα της Βέροιας – η αμήχανη μετάβαση από ένα πολυπολιτισμικό οθωμανικό παρελθόν σ’ ένα ομογενοποιητικό εθνικό (ελληνικό) μέλλον.

13:00

π. Αθανάσιος Βουδούρης – Βουδούρης Νικόλαος, Εθνικός διχασμός και διεθνοτικές σχέσεις, στη Βέροια της περιόδου 1916 – 1923.

13:20

Συζήτηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Δ΄ Συνεδρία

Συντονιστής: Κωνσταντίνος Φωτιάδης – Καθηγητής Παν. Δυτ. Μακ.

18:00

Καρασάββας Δημήτριος, ΒΕΡΟΙΑ : Πολιτική και Κοινωνία στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα.

18:20

Τσιρώνης Θεοδόσης, Ο μητροπολίτης Βεροίας Καλλίνικος Δελικάνης απέναντι στις εκκλησιαστικές και πολιτικές εξελίξεις της εποχής του. Δύο ανέκδοτες επιστολές του (1915-1916).

18:40

Καβαλάρη Ευγενία, Η ιστορία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και του ΚΚΕ της περιοχής μας, μέσα από τις στήλες της εφημερίδας ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, την περίοδο 1924-1925.

19:00

Συζήτηση

Ε΄ Συνεδρία

Συντονιστής: Στράτος Δορδανάς – Λέκτορας Παν. Δυτ. Μακ.

19:30

Φωτιάδης Κωνσταντίνος – Ηλιάδου – Τάχου Σοφία, Το προσφυγικό ζήτημα στο Νομό Ημαθίας (1913-1925).

19:50

Κολιά Αμαλία, Προσφυγικές εγκαταστάσεις στη Βέροια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

20:10

π. Τιμόθεος Χαλκιάς, Ο μητροπολίτης Βεροίας Σωφρόνιος Σταμούλης (1924-1927) και η στάση του έναντι των προσφύγων.

20:30

Συζήτηση

Επιστημονική Επιτροπή

Κωνσταντίνος Φωτιάδης – Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας

Σπυρίδων Σφέτας – Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ.

Ιάκωβος Μιχαηλίδης – Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ.

Στράτος Δορδανάς – Λέκτορας Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας

 

Οργανωτική Επιτροπή

Εμμανουήλ Ξυνάδας – Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Μ.Ι.Π.Η.

π. Αθανάσιος Βουδούρης – Μέλος Δ.Σ. Ε.Μ.Ι.Π.Η.

Ολυμπία Μπέτσα – Γραμματέας Ε.Μ.Ι.Π.Η.

Ιωάννα Ζιώγα – Ταμίας Ε.Μ.Ι.Π.Η.