Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη καθιερώθηκε και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον ανδρικό πληθυσμό σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από τον καρκίνο του προστάτη.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια νόσος που θεραπεύεται. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να ανεβάσει την 5ετή επιβίωση έως και 100%. Πρόκειται για το συχνότερο καρκίνο των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και τη δεύτερη αιτία θανάτου από νεοπλασίες στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Περίπου 20% των ανδρών θα προσβληθούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, δηλαδή 1 στους 7 άνδρες ηλικίας 70-79.
Ο καρκίνος του προστάτη συχνά δεν συνοδεύεται από συμπτώματα στα πρώιμα στάδια. Για αυτό το λόγο, πολλές περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη παραμένουν αδιάγνωστες μέχρι την εξάπλωση του καρκίνου, πέρα από την περιοχή του προστάτη. Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν και οφείλονται κυρίως στις μεταστάσεις είναι ο ασαφής πόνος στην οσφύ, στα ισχία ή στο άνω μέρος των μηρών, η απώλεια όρεξης και βάρους και η αιματουρία.
Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη είναι:
H Ηλικία: Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία.
Το Οικογενειακό Ιστορικό: Άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη (πατέρας, αδερφός) έχουν 2-3 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν και αυτοί καρκίνο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο τακτικός έλεγχος συστήνεται να αρχίζει μια δεκαετία νωρίτερα, δηλαδή στα 40 έτη.
Η φυλή: Οι Αφρικανοί αναπτύσσουν με μεγαλύτερη συχνότητα καρκίνο του προστάτη σε σχέση με τους λευκούς ή τους Ασιάτες.
Η Διατροφικές Συνήθεις: Μία δίαιτα πλούσια σε ζωικά λίπη και φτωχή σε φρούτα, λαχανικά και ψάρι θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Αν και ο καρκίνος του προστάτη δεν μπορεί να προληφθεί στο σύνολό του, εντούτοις μπορείτε να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα ούτως ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο που διατρέχετε ή να επιβραδύνετε πιθανότατα την εξέλιξη της νόσου. Τα σημαντικότερα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε υγιή τον προστάτη είναι να τρώτε σωστά, να παραμένετε σωματικά δραστήριος και να επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό σας, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες κατά την ούρηση.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι σίγουρα ένας από τους καρκίνους που νικάμε και αντιμετωπίζουμε οριστικά. Εφόσον εντοπιστεί σε αρχικά στάδια, έχει αρκετά καλή πρόγνωση, με αποτέλεσμα να θεωρείται ιάσιμη νόσος, ενώ κατά μέσον όρο στα 10 χρόνια από τη διάγνωση, η πιθανότητα επιβίωσης είναι πάνω από 80%!!! Η αντιμετώπισή του ανάλογα με το στάδιο της διάγνωσή του μπορεί να γίνει με προσεκτική παρακολούθηση, ορμονοθεραπεία, χειρουργική ριζική προστατεκτομή, ακτινοβολία ή συνδυασμό τους.
Περισσότεροι από 100.000 άνδρες στο δυτικό κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του προστάτη, ο οποίος μπορεί να θεραπευθεί στο 80% των περιπτώσεων, αν διαγνωστεί έγκαιρα. Γι’ αυτό καλείται ο ανδρικός πληθυσμός άνω των 50 ετών να επισκέπτεται κάθε χρόνο τον ουρολόγο του και να υποβάλλεται σε εξέταση του προστάτη και μέτρηση του προστατικού καρκινικού δείκτη (PSA).

 

Κούκος Σωτήριος MD, FEBU
Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος
Μητροπόλεως 54, Βέροια
Τηλ.2331300536, κιν. 6978898038
e-mail: contact@sotiriskoukos.gr