Την ανάγκη να οριοθετήσει το Υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου η ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να μεταγγιστεί ταχύτατα στην πραγματική οικονομία., να στηριχθούν άμεσα τα νοικοκυριά, οι υγιείς επιχειρήσεις της χώρας μας, να τονωθεί η αγορά και το εμπόριο αλλά και να δοθούν βαθιές ανάσες στους δανειολήπτες, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την κεφαλαιακή ενίσχυση των Ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

 

Αναλυτικά σημεία της ομιλίας του κ. Τσαβδαρίδη είναι τα ακόλουθα:

 

<<Όταν ο γείτονας χάνει τη δουλειά του, βρισκόμαστε σε οικονομική ύφεση. Όταν τη χάνω εγώ, βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση>>. Αυτά τα λόγια του Αμερικανού Προέδρου Χάρυ Τρούμαν έχω την πεποίθηση ότι αντικατοπτρίζουν σε επαρκή βαθμό την αντίληψη που για χρόνια τώρα η Ελληνική πολιτική κονίστρα είχε διαμορφώσει για την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που βίωνε και συνεχίζει να βιώνει η χώρα μας και για τους τρόπους ουσιαστικής αντιμετώπισης της προς όφελος των πολιτών της.

 

Οι εξελίξεις όμως μας έχουν προσπεράσει. Οι αντοχές της Ελληνικής κοινωνίας είναι πλέον ιδιαίτερα ισχνές και οι περιστάσεις απαιτούν από όλο το πολιτικό προσωπικό, έστω και τώρα, να υιοθετήσει στάση ευθύνης και να εφαρμόσει απαρέγκλιτα, με κάθε κόστος, όλες τις αναγκαίες τομές που θα ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη, θα καλλιεργούν την κοινωνική αναγέννηση και θα ενισχύουν την πολιτική αξιοπιστία.

 

Η νέα διακυβέρνηση, με νωπή τη λαϊκή εντολή στα χέρια της να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση, δεν έχει καμία πολυτέλεια πλέον να λειτουργεί με αβδηριτισμό, ατολμία και ημίμετρα απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει να βρει λύσεις και θα βρει λύσεις. Με μία απαράβατη προϋπόθεση. Όσο κοινωνικά επώδυνες και αν είναι, πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιες.

 

Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων που σήμερα συζητούμε, μπορεί στη σημερινή εποχή ως εννοιολογικός προσδιορισμός να συγκρούεται με την δικαιολογημένη καχυποψία των Ελλήνων πολιτών, παρά ταύτα αποτελεί εθνικό στόχο που επιβάλλεται από τα πράγματα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα.

 

Η πραγματική οικονομία, ανθεί και αναπτύσσεται μόνο μέσω ενός θωρακισμένου και σταθερού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η θέση της χώρας μας στην Ευρωζώνη, η επίρρωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, η επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, προϋποθέτουν τη μετατροπή του κλυδωνιζόμενου και αδύναμου Ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε όχημα που θα είναι ικανό να τονώνει την εγχώρια ζήτηση, να αυξάνει τη δανειοδότηση, να υποστηρίζει καινοτόμες επενδυτικές πρωτοβουλίες, να χρηματοδοτεί δυναμικούς κλάδους της οικονομίας. Να αποτελεί με λίγα λόγια τον ικανό και δίκαιο διαμεσολαβητή μεταξύ του αποταμιευτή και του επενδυτή.

 

Με μία σειρά διατάξεων στο παρόν νομοσχέδιο, διαμορφώνεται το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ παράλληλα, καθορίζονται οι όροι που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια της βοήθειας που θα παρασχεθεί στο τραπεζικό μας σύστημα προκειμένου να υπηρετείται πρωτίστως το δημόσιο συμφέρον και να πιστοποιείται εμπράκτως ο σεβασμός προς τον Έλληνα φορολογούμενο.

Όλες οι προτεινόμενες ρυθμίσεις και τροποποιήσεις του Νομοσχεδίου που σήμερα συζητούμε, είναι φανερό ότι καταδεικνύουν τη βούληση της νέας διακυβέρνησης ξεκαθαρίσει οριστικά το θολό μέχρι σήμερα τοπίο της ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών μας ιδρυμάτων και να δώσει όλες τις απαραίτητες ανάσες ρευστότητας και σταθερότητας σε αυτά επ΄ ωφελεία της υγιούς επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όμως αυτό από μόνο του ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ.

 

Για να μπορέσει κάθε κυβερνητική προσπάθεια να αφομοιωθεί από το DNA του λαού μας, για να μπορέσει να γίνει κτήμα και κοινή συναντίληψη του κόσμου ότι η νέα διακυβέρνηση έχει θέσει τις ανάγκες και τις αγωνίες του σε πρώτο και κύριο μέλημα των αποφάσεων και των δράσεων της, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να ξεφύγουμε από το γράμμα του Νόμου και να εστιάσουμε στο πνεύμα του.

 

Η κυβέρνηση δεν αρκεί να νομοθετήσει για το ορθό πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Οφείλει να οριοθετήσει σαφείς τρόπους προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ρευστότητα των τραπεζών θα μεταγγιστεί ταχύτατα στην πραγματική οικονομία. Γιατί σήμερα ο Ελληνικός λαός ζει στο πετσί του την αδυναμία ή την απουσία βούλησης των τραπεζών να διευκολύνουν τα νοικοκυριά μας. Να δώσουν ανάσες στους δανειολήπτες συμπολίτες μας. Να τονώσουν την αγορά και το εμπόριο μας. Να χρηματοδοτήσουν τις υγιείς επιχειρήσεις μας. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις, οι τράπεζες επιλέγουν να αυξήσουν τα επιτόκια και να τροποποιήσουν μονομερώς τους όρους δανεισμού. Η συνέχιση αυτής της κατάστασης, ενισχύσει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, εμποδίζει την ανάκαμψη, διογκώνει την κοινωνική οργή. Όπως επίσης την κοινωνική οργή διογκώνει και η αβελτηρία των κυβερνήσεων διαχρονικά να αποδεχθούν τα λάθη και τις παραλείψεις τους, να ερευνήσουν τις ευθύνες των διοικήσεων των τραπεζών για τις λάθος επιλογές και αποφάσεις τους πριν αποφασίσουν να προχωρούν κάθε φορά σε ανακεφαλαιοποίηση τους χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα ούτε καν για την προστασία των μικρομετόχων τους, πολλώ δε μάλλον του συνόλου των Ελλήνων πολιτών.

 

Το να ασκείς πολιτική, πόσο μάλλον οικονομική πολιτική, απαιτεί και προϋποθέτει μέγιστη υπευθυνότητα. Η νέα διακυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι δεν μπορείς να κάνεις ομελέτα αν δεν σπάσεις αυγά πόσο μάλλον αν δεν έχεις αυγά. Και αυτό, με οικονομικούς όρους, σημαίνει να έχεις δημιουργήσει ένα οικονομικό περιβάλλον που θα εκπέμπει εμπιστοσύνη, θα διέπεται από σταθερότητα και δικαιοσύνη. Στο διεθνές περιβάλλον που η χώρα μας έχει επιλέξει να δρα, η ορθή στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν είναι ούτε δαιμονοποιημένη, ούτε απόλυτα εξαρτώμενη από την κρατική αιγίδα, όπως αρέσκονται να υποστηρίζουν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους θα υπενθυμίσω τα λόγια του παλαιού Άγγλου Πρωθυπουργού Κλέμεντ Άτλη. <<Χάστε τις αυταπάτες σας, αλλά μην αφήσετε να σας τις πάρουν>>.

 

Εγώ κύριοι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχω σκοπό να σας πάρω τις αυταπάτες σας. Εσείς θα τις χάνετε μέρα με την ημέρα μιας και ο Ελληνικός λαός, παρά τις δυσκολίες των καιρών, μπορεί να ξεχωρίζει ακόμα ευδιάκριτα το πραγματικό που υποστηρίζουμε από το εικονικό που ευαγγελίζεστε σε κάθε ευκαιρία.