Στις 11-9-2012 υποβλήθηκε από το Δήμο Βέροιας πρόταση για την χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο “ΑΝΕΓΕΡΣΗ 1ου ΦΙΛΙΠΠΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ 2ου ΓΕΛ ΣΤΟ Ο.Τ. 631 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΟΤΖΑΛΙΚΙΑ ΒΕΡΟΙΑΣ”, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας ‘Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην ΠΚΜ’, του Ε.Π. ‘Μακεδονία – Θράκη’.
Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ανέγερση του κτιρίου που θα στεγάσει το 1ο Φιλίππειο Γυμνάσιο και το 2ο ΓΕΛ Βέροιας και αφορά την ανέγερση κτιρίου Γυμνασίου και Λυκείου, δυναμικότητας 360 μαθητών για κάθε σχολείο.
Το κτίριο θα ανεγερθεί στο Ο.Τ.631 του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης και η μελέτη του έργου συντάχθηκε με βάση προδιαγραφές και κτιριολογικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.
Αναλυτικότερα το έργο περιλαμβάνει τα ακόλουθα :
Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, Α΄ όροφο και Β΄ όροφο, με συνολική δόμηση 4184,50 m2, συνολική κάλυψη 1809,35 m2 και συνολικό όγκο 20831,81 m3.
Οι λειτουργίες του σχολείου αναπτύσσονται κυρίως σε δύο ορόφους, στον 1ο όροφο και στον 2ο όροφο, οι οποίοι στεγάζουν και τις κύριες διδακτικές λειτουργίες του κτιρίου. Δυο αίθουσες από κάθε σχολείο βρίσκονται στο ισόγειο για την εύκολη πρόσβαση σε αυτές μαθητών με κινητικά προβλήματα. Στο υπόγειο το οποίο είναι στο περίγραμμα του κτιρίου βρίσκονται βοηθητικοί χώροι του κτιρίου.
Το κτίριο διαιρείται σε τρία τμήματα με κατασκευαστικούς αρμούς, τα οποία τα ονομάζουμε κτίριο Α, Β και Γ. Στο ισόγειο στο κτίριο Α βρίσκονται οι διοικητικοί χώροι του γυμνασίου , οι τουαλέτες των μαθητών , ΑμΕΑ και προσωπικού καθώς και δυο αίθουσες διδασκαλίας .Στο κτίριο Β βρίσκεται η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και η βιβλιοθήκη που είναι κοινοί χώροι και για τα δυο σχολεία καθώς και κάποιοι διοικητικοί χώροι του Λυκείου και στο κτίριο Γ διοικητικοί χώροι του Λυκείου , τουαλέτες μαθητών προσωπικού και ΑμΕΑ, καθώς και δυο αίθουσες διδασκαλίας. Το Α και Β κτίριο καλύπτονται από τετράκλινη στέγη με κλίση 22%.
Στον αύλειο χώρο προβλέπονται οι απαιτούμενες εργασίες προκειμένου να εξασφαλίζεται η καλύτερη προσπέλαση και χρήση από τα παιδιά καθώς και αθλοπαιδιές για μαθητές ανάλογης ηλικίας, όπως επίσης και καθιστικά με πράσινο και βρύσες.
Προβλέπονται επίσης 20 θέσεις στάθμευσης οι οποίες μοιράζονται στη βορειανατολική πλευρά του οικοδομικού τετραγώνου και νοτιοδυτικά αυτού.
Το έργο κρίνεται ως απαραίτητο και αναγκαίο για να αποσυμφορήσει τα Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής Φιλίππειο – 1ο Γυμνάσιο, 7ο Γυμνάσιο και 5ο Γυμνάσιο με 2ο Λύκειο τα οποία αυτή την στιγμή συστεγάζονται σε μικρό χώρο που δεν τηρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές σχολικών κτιρίων. Επίσης η περιοχή «γιοτζαλίκια» είναι πρόσφατα ενταγμένη στο Σχέδιο πόλης του Δήμου Βέροιας και υπάρχει αυξανόμενη δραστηριότητα ανοικοδόμισης.
Με το προτεινόμενο έργο πραγματοποιείται ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Δήμου σε σχολεία Β΄θμιας Eκπαίδευσης.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 8.770.000,00 € και αναμένεται σε χρονικό διάστημα ενός μηνός περίπου η αξιολόγηση και ένταξη της χρηματοδότησης του στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας ‘Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην ΠΚΜ’, του Ε.Π. ‘Μακεδονία – Θράκη’.