Ζητά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας των εταιριών και τη στήριξη του αγροτικού μας κόσμου που επιβαρύνεται αδίκως τα συγκεκριμένα κόστη σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα

 

Μέσα στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας του Αναπληρωτή Γραμματέα ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτή Ν. Ημαθίας κ. Λάζαρου Τσαβδαρίδη για την ουσιαστική και ταχεία αντιμετώπιση των προβλημάτων της Περιφερειακής μας Ενότητας, εντάσσεται και η ερώτηση που κατέθεσε μαζί με άλλους Βουλευτές σήμερα 12 Σεπτεμβρίου στη Βουλή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κώστα Χατζηδάκη για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει το Υπουργείο για τις υψηλές τιμές των φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα και την κερδοσκοπία των εταιριών αγροτικών φαρμάκων που επιβαρύνουν άμεσα οικονομικά τον αγροτικό μας κόσμο και μειώνουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών μας προϊόντων.

 

Αναλυτικότερα η ερώτηση έχει ως εξής:

 

<<Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας είναι το υψηλό κόστος παραγωγής τω προϊόντων μας.

Εάν θέλουμε να επανεκκινήσουμε την αγροτική οικονομία μας, πρέπει να μειώσουμε το κόστος παραγωγής.

Είναι αλήθεια ότι όσο και αν συμπιέσουμε το κόστος με την προσωπική εργασία και την εργασία όλων των μελών της αγροτικής οικογένειας, όσο κι αν μειώσουμε το κόστος για την άρδευση των κτημάτων, πάλι το κόστος θα είναι υψηλό εξαιτίας των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.

Για παράδειγμα, το ίδιο φάρμακο (Basagran 48 SL, ζιζανιοκτόνο ανοικτών καλλιεργειών) της ίδιας εταιρίας (Bayer) στη Βουλγαρία πωλείται 17 ευρώ ενώ στην Ελλάδα πωλείται 48 ευρώ.

Ομοίως το Pulsar, (ζιζανιοκτόνο ανοικτών καλλιεργειών της εταιρίας Bast), στη Βουλγαρία πωλείται 31 ευρώ/λίτρο, ενώ στην Ελλάδα 64 ευρώ/λίτρο. Παρόμοιες είναι οι διαφορές και στα άλλα φάρμακα.

Οι διαφορές στα λιπάσματα είναι του ύψους του 35% περίπου. Δηλαδή αν ένα λίπασμα κοστίζει 10 ευρώ στην Ελλάδα στη Βουλγαρία κοστίζει 6,5 ευρώ.

Πολλά λέγονται για την κερδοσκοπία των μητρικών εταιριών οι οποίες πωλούν πολύ ακριβά στις ελληνικές εταιρίες όμως αυτοί που γνωρίζουν, τονίζουν ότι οι ελληνικές εταιρίες (οι θυγατρικές δηλαδή) κερδοσκοπούν και γι αυτό υπάρχουν αυτές οι τεράστιες διαφορές.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Α) Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την κερδοσκοπία των εταιριών φαρμάκων προστατεύοντας τους αγρότες μας και με ποια μέτρα;

Β) Πως θα στηρίξετε τους αγρότες μας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις υψηλές τιμές στα φάρμακα και τα λιπάσματα οι οποίες μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων μας και μας οδηγούν πολλές φορές έξω από τις αγορές>>.