Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας διοργάνωσε και το φετινό καλοκαίρι του 2012, πολυήμερη προσκυνηματική εκδρομή στον Εύξεινο Πόντο. Το διοικητικό συμβούλιο θέλει να ευχαριστήσει για ακόμη μια φορά, το γραφείο γενικού τουρισμού Α. Αλατσίδη και ιδιαίτερα τον ικανότατο και πρόσχαρο οδηγό του τον κ. Ηρακλή Στολτίδη, την ξεναγό κ. Χούλια Καβάζ με την υποδειγματική ξενάγηση, καθώς επίσης όλους τους συνταξιδιώτες οι οποίοι συνέβαλαν με τη συμμετοχή τους στην εκπλήρωση ενός ονείρου ζωής.

 

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012 (1η ημέρα)

Κατά τις έξι τα ξημερώματα στον προκαθορισμένο χώρο εκκίνησης, συναντιόμαστε οι νέοι Αργοναύτες  για το πολυήμερο ταξίδι της Ε. Λ. Β. στον Πόντο. Ο αρχηγός της εκδρομής και Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, κ. Χαράλαμπος Καπουρτίδης, μαζί με τον  Αντιπρόεδρο κ. Φιλοκτήμωνα Φωτιάδη, θα δώσουν το σύνθημα της εκκίνησης για μια νέα σύγχρονη εκστρατεία,  που για τους περισσότερους μας, αποτελεί λίγο ως πολύ, επιστροφή στις προγονικές ρίζες.

Το λεωφορείο γρήγορα θα γλιστρήσει  στην Εγνατία οδό και αφού διασχίσουμε με υψηλές ταχύτητες τη Μακεδονία και την γη της Δυτικής Θράκης, φτάνουμε στους Κήπους του Έβρου. Μετά τις απαραίτητες διατυπώσεις στα σύνορα, το μεσημέρι έχουμε φτάσει στην Ραιδεστό (Takirdag) και διανύοντας την Ανατολική Θράκη συναντάμε δεκάδες χωριά και πόλεις όπως τα Ιψαλα , τα Μάλγαρα την Κεσάνη την Ηράκλεια τη Συλήβρια, έχοντας πάντα στα δεξιά μας την θάλασσα του Μαρμαρά.

Το απόγευμα διασχίζουμε πλέον την αιώνια Πόλη και αφού περάσουμε τον Κεράτιο Κόλπο, θα ανηφορήσουμε την οδό Ανεξαρτησίας προς την πλατεία Ταξίμ όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Green Pallas Hotel που θα μας φιλοξενήσει για το πρώτο μας βράδυ.

 

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012 (2η ημέρα)

Μετά το πρωινό ξύπνημα, μας περιμένει μια πρώτη γνωριμία με την Κωνσταντινούπολη. Το σύμβολο της Ορθοδοξίας, η  Αγιά Σοφιά και μια σειρά ιστορικών συμβόλων, όπως το Υδραγωγείο, τα Θεοδοσιανά Τείχη, το Ντολμά Μπαχτσέ, το τελευταίο ανάκτορο των Οσμανλινδών, και η παλιά κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου συμπληρώνουν το πρόγραμμα ξενάγησης πριν οδεύσουμε στο εσωτερικό της Ασίας.

Δεξιά μας και πάλι η θάλασσα του Μαρμαρά, όπου σε μια υπέροχη διαδρομή προσπερνώντας το Atasehir, το Sultanbeyli, το Gebze και το Korfez περνάμε έξω από την Νικομήδεια της Βιθυνίας (Izmit στα Τουρκικά). Συνεχίζουμε την πορεία μας προς την πρωτεύουσα του σύγχρονου Κεμαλικού κράτους, διασχίζουμε τον Βιθυνικό κάμπο, αφήνουμε πίσω μας τον Σαγγάριο ποταμό, κομβικό σημείο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ελληνικού στρατού στην Μικρασιατική εκστρατεία και έχοντας στα  δεξιά μας το Ekinli, προσπερνάμε την πόλη Hendek, την Duzce και μετά από διαδρομή λιγότερο της μιας ώρας θα σταματήσουμε έχοντας  στα αριστερά μας την πόλη Bolu.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα συνεχίζουμε για την Άγκυρα απ’ την οποία μας χωρίζουν κάτι λιγότερο από διακόσια  χιλιόμετρα. Φτάνουμε στο ύψος της πόλης Dotrdivan  και η κατεύθυνσή μας στρέφεται προς τον νότο.  Μπροστά μας καθώς και προς όλες τις κατευθύνσεις εκτείνεται το μεγάλο οροπέδιο της Ανατολίας. Λίγο πριν τις έξι, μπαίνουμε στην πόλη που διάλεξε ο Μουσταφά Κεμάλ Πασάς, για στρατιωτικούς κυρίως λόγους, ως έδρα του Νέου Οθωμανικού κράτους στην σύγχρονη Τουρκία.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012 (3η ημέρα)

Στις 8 το πρωί αναχωρούμε για την πορεία μας στα βάθη της Ανατολίας, αφού προηγουμένως ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σ’ ότι προλάβουμε από την μεγαλούπολη των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων την έδρα του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Η πρωτεύουσα είναι κτισμένη πάνω στο ομώνυμο οροπέδιο. Πόλη σύγχρονη, αλλά και γεμάτη μνημεία που θυμίζουν σε όλους την ιστορία της νεότερης Τουρκίας. Διασχίζοντας την επαρχία του Κιρίκαλε, φτάνουμε στην Υογάστη ( YOZGAT) και αφού περάσουμε την πόλη Sorgun θα στρίψουμε αριστερά και θα μπούμε στο χωριό Αμπτουραχμανλί (ABDURRAHMANLI). Συνεχίζουμε για το Ακ Νταγ Ματέν όπου εδώ διαδραματίστηκαν κορυφαίες ιστορικές στιγμές από τους Έλληνες κρυπτοχριστιανούς μεταλλωρύχους, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει από την Περιοχή της Αργυρούπολης κυρίως στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ταξιδεύοντας ανατολικά φτάνουμε στην  Σεβάστεια και το ξενοδοχείο BUYUK, που θα μας φιλοξενήσει. Μια επίσκεψη στο κέντρο της πόλης, όπου δεσπόζουν δύο μεγάλα Σελτζουκικά τεμένη, σπουδαίας αρχιτεκτονικής αξίας θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα της ημέρας.

 

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012 (4η ημέρα)

Την Σεβάστεια την χωρίζουν από την Τραπεζούντα περίπου468 χιλιόμετρακαι η πορεία μας θα είναι μεγάλη και μάλλον δύσκολη ιδιαίτερα για τον οδηγό μας, αφού θα χρειαστεί να διασχίσουμε μεγάλους ορεινούς όγκους.

Στα δεξιά μας, πυκνά συχνά συναντάμε τον Άλυ ποταμό ή παραποτάμους του, ενώ δεξιά και αριστερά μας το τοπίο εναλλάσσεται, πότε απέραντες εκτάσεις με σιτηρά και πότε καταπράσινες κοιλάδες με λαχανικά και λίγες δενδρώδεις καλλιέργειες. Με τους ήχους της λύρας από τον νεαρό λυράρη μας Χρήστο Καλιοτζίδη φτάνουμε στην Ζάρα.

Λίγο πριν τις 12:00 και αφού πραγματοποιήθηκε η επιθυμία των τριών φίλων από την παρέα μας, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα ιδιαίτερα χωριά της καταγωγής τους το Αρμούττσαϊρ και το Κιοβτεπέ δύο από το σύμπλεγμα των είκοσι ενός χωριών του Απές, συνεχίζουμε το μεγάλο ταξίδι μας φτάνοντας στο Ερζινκιάν (Erzincan), όπου θα χορέψουμε με ντόπιους το τρομαχτόν που σε εκείνα τα μέρη τον ονομάζουν Χορόν. Εκείνο που εντυπωσιάζει τον θεατή είναι ο απόλυτος συγχρονισμός στα βήματα μεταξύ ανθρώπων που τους χωρίζουν εδώ και έναν αιώνα χιλιάδες χιλιόμετρα και μιλούν διαφορετικές γλώσσες δίχως να γνωρίζει ο ένας την μητρική γλώσσα του άλλου.

Πορευόμαστε πλέον βόρεια με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα προς το Κελκίτ (Kelkit) και συνεχίζουμε για την Αργυρούπολη. Κουρασμένοι από το ταξίδι δίχως αμφιβολία μα και εκστασιασμένοι, οι περισσότεροι από εμάς, διότι έχουμε καταγωγή από την ( α σην) Κιμισχανάν όπως την πρόφεραν οι πρόγονοί μας, μπαίνουμε στην επαρχία της Γκιουμουσχανέ (Gumushane) .  Η αξιοποίηση των μεταλλείων αργύρου είχε ανατεθεί από τον Σουλτάνο στους Έλληνες, οι οποίοι  θεωρούνταν υπάλληλοι της Υψηλής Πύλης, με μια σειρά από ευνοϊκά προνόμια.

Η νέα πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του Κάνι ποταμού, ενώ, η παλιά πόλη με τα ερείπια που έχουν απομείνει από το Φροντιστήριό της και τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ήταν κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από την σημερινή Αργυρούπολη και στην περίοδο της ακμής της φιλοξενούσε περισσότερες από πέντε χιλιάδες οικογένειες στην συντριπτική τους πλειοψηφία Έλληνες.

Κατηφορίζοντας προς την Ελληνική Άρδασσα, σήμερα ονομάζεται Torul και ενώ περνάμε πάνω από το ιστορικό γεφύρι, ανηφορίζουμε στην διάβαση της Ζύγανας σε υψόμετρο2.025 μέτρα, έχοντας ανατολικά μας το όρος Θήχης απ’ όπου κατά την παράδοση οι μύριοι με τον Ξενοφώντα κατά την κάθοδό τους αντίκρισαν τη Μαύρη Θάλασσα και αναφώνησαν την περίφημη φράση, Θάλαττα! Θάλαττα!

Τώρα κατηφορίζουμε ακολουθώντας πιθανότατα την ίδια διαδρομή με τους Μύριους κατά την κάθοδό τους προς την Τραπεζούντα. το 401 π.χ.. Το τοπίο μαγευτικό καταπράσινο, λίγο πιο κάτω θα περάσουμε για μερικά χιλιόμετρα μέσα από το πούσι, τακτικό φαινόμενο στις Ποντιακές Άλπεις. Περνάμε μέσα από την περιοχή της χιλιοτραγουδισμένης Ματσούκας και αμέσως μετά βρισκόμαστε στην καρδιά της Πατρίδας μας, την Τραπεζούντα. Είμαστε όλοι κατάκοποι, μα το χαμόγελο της ικανοποίησης είναι ζωγραφισμένο σ όλα τα πρόσωπα.

 

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012 (5η ημέρα)

Ιδιαίτερη ημέρα για όλους μας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την επίσκεψή μας στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας στο όρος Μελά.

Ανηφορίζοντας τον δρόμο για την Ματσούκα έχουμε στο πλάι μας τον ποταμό Δαφνούντα. Περνάμε την πόλη της Ματσούκας και στρίβουμε αριστερά ανεβαίνοντας για το όρος Μελά, διασχίζοντας έναν παραδεισένιο τόπο όπου στο πλάι μας κυλάει ορμητικός ο Πυξίτης ποταμός. Το προσκύνημα στους χώρους του μοναστηριού θα κρατήσει περισσότερο από δύο ώρες. Σε κανέναν δεν κάνει καρδιά να το αποχωριστεί. Εκεί σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους, σε υψόμετρο1063 μέτρα, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Η ομάδα αφήνει πίσω της το μοναστήρι για μια στάση στο ιστορικό γεφύρι, «ση Τρίχας το γεφύρ», όπου ο λυράρης μας παίζει τον σκοπό και κρατώντας ο ένας σφιχτά το χέρι του άλλου, ακολουθούμε τα βήματα του ομάλ. «Ση γέφυραν ση γέφυραν , έλα Δάφνεμ ποταμέ, ση τρίχας το γεφύριν, ε, Δάφνεμ μυριγμένε …..».

Κατηφορίζουμε για το μεσημεριανό φαγητό στα Πλάτανα, όπου κατασυγκινημένοι θα επισκεφθούμε και την Ελληνική συνοικία των Πλατάνων. Λίγο πριν τις  τεσσεράμισι ξεκινάμε για το Σόουκ Σου για να επισκεφθούμε την έπαυλη του Τραπεζίτη Καπαγιαννίδη. Το καθεστώς της Άγκυρας, αγνοώντας για μια φορά ακόμη φορά την ιστορική αλήθεια και σ αυτό ακόμη το σημείο, θα μετονομάσει το αρχιτεκτονικό αριστούργημα σε Ataturk Kiosk επειδή φιλοξενήθηκε δυο βραδιές και έγραψε δήθεν την πολιτική του διαθήκη προς τον τούρκικο λαό ο Μουσταφά Κεμάλ..

Επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας και μετά τις οκτώ, που επιτρέπεται λόγω ραμαζανιού, θα πάμε στην τραπεζαρία για το βραδινό φαγητό και θα δώσουμε ραντεβού στον 1ο όροφο για το ποντιακό παρακάθι με παραδοσιακά τραγούδια στους ήχους της αγαπημένης μας λύρας.

 

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012 (6η ημέρα)

Το πρόγραμμα ξεκινάει με την επίσκεψη μας στην Παναγία τη Χρυσοκέφαλο, η οποία  βρίσκεται στο Μεσόκαστρο  και σήμερα λειτουργεί σαν Φατίχ Τζαμί (Τζαμί του Πορθητή). Είναι από τους παλαιοτέρους ναούς της πόλης, κατασκεύασμα των Κομνηνών.

Κατόπιν αναχωρούμε για τα Σούρμενα περνώντας την Γέμουρα, την Αρσίνη και το Αρακλί. Στην πόλη των Σουρμένων θα  πραγματοποιήσουμε επίσκεψη στο εργοστάσιο Τσαγιού που λειτουργεί. Με προορισμό την λίμνη Ουζούν γκιόλ, συμπορευόμενοι με τον ποταμό του Όφη, περνάμε πρώτα από το Κατωχώρ (Cay Kara), όπου θα πραγματοποιήσουμε μια στάση και μια ακόμη επαφή με τον Ελληνισμό της Ανατολής. Το μεσημέρι θα φτάσουμε στον προορισμό μας. Η λίμνη, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο1090 μέτρων, μαζί με άλλες δέκα περίπου λιμνούλες διάσπαρτες, με την πλούσια βλάστηση σε συνδυασμό με το υγρό κλίμα και τα ξύλινα σπιτάκια, συνθέτουν ένα σύνολο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πολυδιαφημιζόμενα Αλπικά τοπία της Κεντρικής Ευρώπης.

Το απόγευμα επιστρέφουμε στην πόλη των Μεγάλων Κομνηνών, περνώντας πρώτα από τα Λιβερά, που η παράδοση και η ιστορία συνδέουν με την Γκιούλ Μπαχάρ σύζυγο του Σουλτάνου.

 

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012 (7η ημέρα)

Το πρόγραμμα άφηνε τους ταξιδιώτες ελεύθερους να πραγματοποιήσουν την επίσκεψη της επιλογής τους. Οι περισσότεροι δημιουργώντας μικρές ομάδες αναχώρησαν, από νωρίς το πρωί, στις ιδιαίτερες πατρίδες των προγόνων τους.

Από τον Καύκασο και το Αρταχάν έως τη Σάντα και την Κρώμνη θα επιστρέψουν οι ταξιδιώτες μας κουρασμένοι από το μεγάλο ταξίδι που πραγματοποίησαν, μα και ευτυχείς που πάτησαν τα χώματα που γεννήθηκαν οι γονείς τους.

Το απόγευμα όλοι μαζί θα ανεβούμε στο Μίθριο (ποζ τεπέ), για να θαυμάσουμε από εκεί την πρωτεύουσα του Ποντιακού Ελληνισμού.

 

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012 (8η ημέρα)

Σήμερα θα γνωρίσουμε μια περιοχή του Πόντου, όπου η ποντιακή διάλεκτος αποτελεί την μητρική γλώσσα των κατοίκων της, την Τόνια ή Τόγια στη δική μας διάλεκτο, Tonya γράφεται στην τουρκική και πρόκειται για την αρχαία Θοανία.

Κινούμαστε δυτικά ανάμεσα στις Ποντι(α)κές Άλπεις. Θα προσπεράσουμε το Akcaabat, το Yenikoy, τη Μερσίνη, το Carsibasi, για να φτάσουμε στην πόλη  Vakfikebir, απ’ όπου θα στρίψουμε  νότια για να σκαρφαλώσουμε στην ορεινή περιοχή της Τόνγιας, όπου οι γνήσιοι εκπρόσωποι της φυλής των Ελλήνων του Πόντου, μας αγκαλιάζουν ,δεν μας καλωσορίζουν απλά και συνομιλούν μαζί μας στην ίδια μητρική γλώσσα.

Η διαδρομή των εννέα χιλιομέτρων για το Ισκεντεράντων (Iskenterli) είναι  δύσκολη και ανηφορική μέσα στις Ποντικές  Άλπεις. Πλησιάζουμε τους ανθρώπους στη μέση της πλατείας και γινόμαστε ένα μαζί τους. Έχουνε ραμαζάνι, δε μπορούν να μας προσφέρουν ούτε ένα ποτήρι νερό, μα τα πρόσωπά τους λάμπουν από χαρά. Επιστρέφουμε στην Τόνγια και παίρνουμε τον δρόμο για την Τραπεζούντα. Αφού κάνουμε ένα πέρασμα από διάφορα σημεία της πόλης και περάσουμε από τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, θα καταλήξουμε στο ξενοδοχείο μας.

 

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012 (9η ημέρα)

Αφήνουμε πίσω μας την πόλη των Κομνηνών, την πόλη των πατεράδων μας, την πρωτεύουσα της φυλής μας, των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας.

Ακολουθούμε μια διαδρομή ενενήντα περίπου χιλιομέτρων και βρισκόμαστε στο ύψος της Τριπόλεως έχοντας αφήσει πίσω μας τα Πλάτανα, την αρχαία Ερμώνασσα, το Ιερόν Άκρον, την Μερσίνη, τα Κόραλα και την Ελεούντα, για να φτάσουμε στην ονομαστή Κερασούντα. Θα επισκεφθούμε τον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και το παλιό Ελληνικό Παρθεναγωγείο που βρίσκεται πίσω και δεξιά από την εκκλησία Συνεχίζουμε την πορεία μας προς τα δυτικά περνώντας από την πόλη Έσπιε, γνωστή στους περισσότερους από την ιστορία της Ταμάμας. Κατόπιν θα κάνουμε μια στάση μισής ώρας, στα αρχαία Κοτύωρα την σημερινή Ορντού, αφού έχουμε αφήσει πίσω μας την Πουλατζάκη. Έπειτα θα σταματήσουμε στην Φαρνακία, την πόλη που ίδρυσε ο Βασιλέας του Πόντου Φαρνάκης ο Α΄,  όπου βρίσκεται το Ιασώνιο Άκρο. Εδώ υπάρχει υπό ανακαίνιση ο ναός του Αγίου Νικολάου και συνηθίζεται από τους Έλληνες ταξιδιώτες να βαπτίζονται στα νερά της Μαύρης Θάλασσας. Συνεχίζουμε την πορεία της επιστροφής και περνάμε το αρχαίο Πολεμώνιο (Πουλαμάν), την Φαδισάνη (Φάτσα), την Οινόη και θα σταματήσουμε για το μεσημεριανό γεύμα όπου θα φωτογραφηθούμε με την Αμαζόνα, που συμβολίζει την αιώνια παρουσία του Ελληνισμού. .

Μετά το μεσημέρι φτάνουμε στην Σαμψούντα την αρχαία Αμισό, μια πανέμορφη πόλη εμπορικό – οικονομικό κέντρο του σύγχρονου Κεμαλικού κράτους. Συνεχίζουμε το ταξίδι μας προσπερνώντας τις πόλεις Kavak , Havza, περνάμε ανατολικά της Μερζιφούντος , έξω από την Suluova και αφού περάσουμε από το Kurnaz και το Buglarustu, φτάνουμε στην πόλη που μέχρι σήμερα φιλοξενεί τους  Μιθριδάτες Βασιλείς του Πόντου στα σπλάχνα των λαξευτών βράχων που στέκονται από πάνω της, την  ιστορική Αμάσεια, την γενέτειρα του μεγάλου Έλληνα Γεωγράφου του Στράβωνα. Ο περίπατος δίπλα στα ήρεμα νερά του Ίρη ποταμού και πάνω από τις λιθόκτιστες γέφυρες, θα συμπληρώσει το πρόγραμμα της ημέρας.

 

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012 (10η ημέρα)

Μετά την ξενάγηση στα κυριότερα μνημεία της πόλης, το φρούριο που βρίσκεται ψηλά στην ακρόπολη, τους πύργους των φρουρίων στις κορυφές των δύο λόφων, τα αρχαία τείχη της πόλης, τους λαξευτούς βασιλικούς τάφους των προγόνων του Μιθριδάτη του ΣΤ του Ευπάτορα, ξεκινάμε για την Suluova και από εκεί θα στρίψουμε αριστερά προς στην Μερζιφούντα.

Συνεχίζοντας θα περάσουμε έξω από το Gumushasikoy  Osmancik, κατευθυνόμενοι βορειοδυτικά στην περιοχή νότια της Κασταμονής προς την Βιθυνία, περνώντας κοντά από την Θεοδοσιάδα  (Tosya) και αφήνοντας πίσω την περιοχή της Μπολού φτάνουμε κοντά στην πόλη Duzce και περνάμε στην επαρχία του Σαγγάριου με κατεύθυνση την Νικομήδεια.

Όσο περισσότερο πλησιάζουμε στον Βόσπορο, τόσο  περισσότερο μειώνεται η ταχύτητά μας, καθώς η κίνηση προς τις γέφυρες είναι μεγάλη και σε κάποιο σημείο πάμε πλέον σημειωτών. Θα περάσουμε  από την παλιά κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου την Bogazici. Μπαίνοντας στην Ευρωπαϊκή πλευρά και αφού κινηθούμε παραλιακά στη θάλασσα του Μαρμαρά, θα περάσουμε μια από τις γέφυρες του Κεράτιου και θα ανεβούμε στην πλατεία Taksim που μας περιμένει το GREEN  PALLAS HOTEL.

 

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012 (11η ημέρα)

Αρχίσαμε να ετοιμάζουμε τα πράγματά μας, μα πριν φύγουμε από την Πόλη θα περάσουμε πρώτα από το Πατριαρχείο.

Στη συνέχεια πορευόμαστε στη ζωοδόχο πηγή του Μπαλουκλή ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα.  όπου υπήρχαν τα λεγόμενα “παλάτια των πηγών” στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη. Το όνειρο όμως τελείωσε, αφήνουμε πίσω μας την αιώνια Πόλη και παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής.  Αφήνουμε πίσω μας την Αγία Σοφία, τον Ιππόδρομο, την Υψηλή πύλη, το Τοπ Καπί , τα Θεοδοσιανά τείχη, τον Κεράτιο, την αγορά των μπαχαρικών (Αιγυπτιακή αγορά), την ρημαγμένη Ελληνική συνοικία του Πέραν και χιλιάδες άλλα μνημεία στενά δεμένα με την μοίρα του Ελληνικού γένους. Ταξιδεύουμε προς την Δυτική Ελλάδα, όπως θα έλεγε και ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης, πλάι στην Προποντίδα μέχρι το ύψος της Ραιδεστού  προσπερνώντας και πάλι την Συλήβρια και μια σειρά από παλιές Ελληνικές παραλιακές πόλεις . Αργότερα θα προσπεράσουμε τα Μάλγαρα,  την Κεσάνη και τα Ίψαλα, φτάνοντας στους Κήπους.

Το ταξίδι από και πέρα καθώς ολοένα και περισσότερο πλησιάζουμε στα σπίτια μας γίνεται πιο χαλαρό και στις 9 το βράδι έχουμε φτάσει στην Εληά της Βέροιας.

 

Κυριάκος Θεοδωρίδης