Με τη διαμόρφωση ενός σχεδίου συμφωνίας ολοκληρώθηκαν, το βράδυ της Παρασκευής, οι εργασίες της πρώτης συνάντησης Ελλήνων και Γερμανών Αυτοδιοικητικών, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΕΔΚΜ στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή επτά στελεχών της Γερμανικής και 52 της Ελληνικής πλευράς.

Ανάμεσά τους, ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Γερμανίας και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βάδης Βιρτεμβέργης κ. Ρότζερ Κέλεν, οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Θεσσαλίας, Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ.κ. Ρίζος Κομίτσας, Παρασκευή Βρυζίδου, Σίμος Δανιηλίδης και Κώστας Σιμιτζής, Δήμαρχοι, επιστημονικά στελέχη των ΠΕΔ, των Δήμων και Αναπτυξιακών Εταιρειών. (Δείτε εδώ την πλήρη λίστα των συμμετεχόντων).

Το κείμενο, που περιγράφει το πλαίσιο της συνεργασίας, τους τομείς στους οποίους θα προωθηθούν ενέργειες, τεχνικά ζητήματα, υποχρεώσεις και ευθύνες των δύο πλευρών, θα εγκριθεί μέσα στο επόμενο διάστημα από τα Διοικητικά Συμβούλια των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και αμέσως μετά (εντός του Οκτωβρίου) θα τεθεί σε εφαρμογή.

Την πρωτοβουλία συντονίζει από γερμανικής πλευράς το Γενικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των ενεργειών της «Ελληνο- Γερμανικής Συνέλευσης».

Δηλώσεις συμμετεχόντων
«Για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό να βοηθήσουμε όπου μπορούμε τους έλληνες συναδέλφους μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Γερμανίας, όπου τέθηκε το θέμα, υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον αλλά και η βούληση δεκάδων συναδέλφων που έσπευσαν να μας δηλώσουν ότι προσφέρονται εθελοντικά να συνδράμουν σε αυτή τη συνεργασία. Σε αυτό το πρώτο μας ταξίδι ενημερωθήκαμε για τα βασικά ζητήματα και κάναμε τις πρώτες προετοιμασίες. Είμαι βέβαιος, λόγω του κλίματος και της συμμετοχής που είδαμε εδώ ότι θα προχωρήσουμε και στο επόμενο διάστημα θα πετύχουμε σπουδαία αποτελέσματα», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Ρότζερ Κέχεν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Σίμος Δανιηλίδης τόνισε ότι «το κυριότερο στοιχείο είναι ότι οι συνάδελφοί μας προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την ελληνική Αυτοδιοίκηση μέσα στην συγκυρία της κρίσης που περνά η χώρα μας. Υπάρχει σοβαρό έδαφος για τη συνεργασία αυτή: η μεταφορά τεχνογνωσίας, η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων για τα επιτεύγματα στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα τα οποία ήδη χρησιμοποιεί η γερμανική αυτοδιοίκηση. Στόχος φυσικά είναι πάντα η καλύτερη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα των δημοτικών υπηρεσιών με μικρότερο κόστος για να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης. Είναι σημαντικό να γνωρίσουμε τρόπους που χρησιμοποιήθηκαν εκεί για να μειωθεί η γραφειοκρατία ή για να απορροφώνται από τις δομές της Αυτοδιοίκησης περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι. Ειδικά, η ανταπόκριση των γερμανών συναδέλφων να συμβάλουν όσο μπορούν στην αντιμετώπιση της αρνητικής δημοσιότητας που υπάρχει για την Ελλάδα και τους Έλληνες στην χώρα τους, αλλά και η δέσμευσή τους να εργαστούν για να ενδυναμώσουν τον τουρισμό είναι πάρα πολύ σημαντική».

Ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Βόλφγκανγκ Χέσλερ- Όμπενμάιερ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί με τη συνάντηση αυτή ανταποκρίνεται σε πολλά αιτήματα που είχε τους προηγούμενους μήνες για βοήθεια και συνεργασία από έλληνες Δημάρχους.

Η Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας κ. Βρυζίδου σημείωσε ότι θα ήταν αναγκαίο η συνεργασία αυτή να επεκταθεί και σε επίπεδο υπουργείων, ώστε η ελληνική Δημόσια Διοίκηση να βρει τρόπους για να εκσυγχρονισθεί και να πατάξει τη γραφειοκρατία.

Στην πολύ καλή συνεργασία με τη γερμανική πλευρά, που έχει αναπτύξει η Καβάλα λόγω της αδελφοποίησής της με τη Νυρεμβέργη αναφέρθηκε ο Δήμαρχος της πόλης και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης κ. Σιμιτσής, που τόνισε ότι όλοι έχουμε να κερδίσουμε πολλά από το πρακτικό πνεύμα των Γερμανών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κομίτσας, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σχεδόν όλη η χώρα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, για να παρατηρήσει ότι σε αυτόν υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια συνεργασίας.

Το Κείμενο της Συμφωνίας.
Στο κείμενο συμφωνίας αναγράφεται μεταξύ άλλων ότι η ελληνική πλευρά, μέσα από τις δικές της εσωτερικές διαδικασίες, θα καταλήξει στις θεματικές εκείνες στις οποίες επιθυμεί να έχει ενημέρωση από εξειδικευμένα στελέχη, αιρετούς ή επιστήμονες (Παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός, Νεολαία, ύδρευση- αποχέτευση, βιολογικοί καθαρισμοί, διαχείριση λυματολάσπης, συγκομιδή, αποκομιδή, μεταφορά, διαχείριση και ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων, κοινωνική πρόνοια, προστασία περιβάλλοντος, κατάρτιση προσωπικού, οργάνωση- Διοίκηση δημοτικών υπηρεσιών, κλπ).

Η γερμανική πλευρά θα επιλέγει τα πρόσωπα τα οποία με δική της ευθύνη θα αποστέλλει στην Ελλάδα για τις επαφές (ημερίδες, συναντήσεις, συνέδρια, επισκέψεις κλπ) τις οποίες θα διοργανώνουν οι αντίστοιχες ΠΕΔ σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους και φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Αύριο Δευτέρα με επιστολή προς όλους τους Δήμους- μέλη τους οι τέσσερις ΠΕΔ θα ζητήσουν να καταγραφούν τα πεδία στα οποία οι Δήμοι επιθυμούν να περιληφθούν στις θεματικές συνεργασίες.

Φωτογραφίες από την συνάντηση μπορείτε αν κατεβάσετε δωρεάν από εδώ.

ΥΓ: Αύριο Δευτέρα, στις 4.30 μ.μ. συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση το ΔΣ της ΠΕΔΚΜ.