Με μία συνάντηση και ένα τηλέφωνο ο πρόεδρος του ΑΟΡΓ ΒΕΡΟΙΑΣ, κ. Ευθύμιος Χωματάς, έκλεισε το δάσκαλο μπαλέτου της Εθνικής Ομάδας ατομικού της χώρας μας, Γιάννη Μάρτο.

Ο καταξιωμένος χορογράφος από τη Θεσσαλονίκη είχε και άλλες προτάσεις, όμως προτίμησε τον ΑΟΡΓ ΒΕΡΟΙΑΣ, γιατί, όπως είπε στον πρόεδρο, γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια τη σωστή δουλειά που γίνεται στον ΑΟΡΓ ΒΕΡΟΙΑΣ. Ηταν μάλιστα χαρακτηριστική η φράση του: «Είστε η μελλοντική μεγάλη δύναμη της ρυθμικής γυμναστικής στη χώρα μας».

Ποιος είναι ο Γιάννης Μάρτος?

Ο Γιάννης Μάρτος γεννήθηκε στις 23-5-1969. Το 1979 μπήκε στην ακαδημία χορού του συστήματος VAGANOVA (ρώσικο σύστημα) όπου τελείωσε το 1987. Το έτος 1989 μέχρι το 1991 χόρεψε στην όπερα La Scala του Μιλάνο. Χόρεψε έργα του κλασσικού ρεπερτορίου, ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ, ΖΙΖΕΛ, ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ και άλλα. Το 1992 τον κάλεσαν στο χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Συνεργάστηκε σχεδόν 17 χρόνια. Πήρε μέρος σε όλες τις παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου. Όλα αυτά τα χρόνια πήρε μέρος σε πολλά Διεθνή φεστιβάλ χορού εκπροσωπώντας τη χώρα του. Δίδασκε πολλά χρόνια, μαθαίνοντας στα παιδιά την τέχνη του χορού. Σκηνοθέτησε και χορογράφησε πολλά happening. Εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν σε διάφορες επιτροπές για διαγωνισμούς χορού σε Γυμνάσια και Λύκεια. Από το 2008 εργάζεται σαν δάσκαλος χορού στο σύλλογο ρυθμικής γυμναστικής «Πανθεσσαλονίκειος» ενώ από τον Απρίλιο του 2011 συνεργάζεται με την εθνική ομάδα της ρυθμικής γυμναστικής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το μπαλέτο είναι η βάση του αθλήματος της Ρυθμικής Γυμναστικής και έχει πολύ μεγάλη σημασία ο τρόπος που διδάσκεται και το πρόσωπο που το κάνει. Και σ’ αυτόν το τομέα ο ΑΟΡΓ ΒΕΡΟΙΑΣ για φέτος κάνει το καλύτερο δυνατό, αφού εντάσσει στην ήδη πολύ καλή και επιτυχημένη προπονητική του ομάδα έναν καταξιωμένο άνθρωπο του μπαλέτου και της ρυθμικής γυμναστικής.

Αν όλα πάνε καλά, τότε η πόλη μας με τον ΑΟΡΓ ΒΕΡΟΙΑΣ θα πρωταγωνιστήσει με ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες και σ’ ένα άλλο άθλημα (ατομικό), που μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό, όσο τα ομαδικά αθλήματα του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, του βόλλεϋ και από τα ατομικά του στίβου, αλλά ήταν παρόν σ’ όλες τις μεγάλες διοργανώσεις (πανευρωπαϊκά, παγκόσμια, ολυμπιάδες) τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με διακρίσεις και μετάλλια. Φέτος η ομάδα ρυθμικής γυμναστικής ανσάμπλ της χώρας μας του Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ήταν στην ένατη θέση.

Βέβαια και οι επιτυχίες του ΑΟΡΓ ΒΕΡΟΙΑΣ τα τελευταία χρόνια ήταν πανελλαδικά εξαιρετικές. Το 2007 και 2008 αναδείχθηκε δεύτερος καλύτερος σύλλογος στην Ελλάδα από τους συλλόγους που καλλιεργούν το άθλημα της ρυθμικής γυμναστικής. Το 2009 ήταν τέταρτος και φέτος είναι πολύ κοντά και πάλι στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Αυτό είναι βέβαια ανεπίσημο (η επίσημη αξιολόγηση της Ε.ΓΟ. για τους συλλόγους δεν έχει βγει ακόμη), όμως με υπολογισμούς που γίνονται κάθε χρόνο μπορεί κάποιος γνώστης αυτής της πραγματικότητας να το υπολογίσει.

Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στην Εθνική ομάδα της χώρας μας τρεις αθλήτριές του και βέβαια η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η φετινή, που στην κατηγορία των παγκορασίδων πήρε 2 χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό, επτά ατομικά μετάλλια, ενώ στην πρώτη οκτάδα των αγώνων είχε έξι αθλήτριες.

Ο πρόεδρος του ΑΟΡΓ ΒΕΡΟΙΑΣ κ. Ευθύμιος Χωματάς τόνισε: «Ολες αυτές οι επιτυχίες δεν ήρθαν τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της σωστής και μεθοδικής δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια και το κυριότερο δεν είναι παροδικές. Θα υπάρχει συνέχεια και μάλιστα ακόμη καλύτερη με την προσθήκη ενός βασικού παράγοντα για τη ρυθμική γυμναστική που είναι το μπαλέτο και μάλιστα αυτής ή αυτού που το κάνει. Η δουλειά του Γιάννη Μάρτου είναι γνωστή σ΄ όλη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι ατομικά το επίπεδο των αθλητριών μας θ’ ανέβει και τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα. Για τον λόγο αυτό κάνω έκκληση στους αρμόδιους φορείς να μας δώσουν αυτό που δικαιούμαστε, δηλαδή, χώρο και χρόνο προπόνησης για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας, που για φέτος είναι ακόμη πιο υψηλοί. Να μας δώσουν την δυνατότητα μέσα από τις επιτυχίες του συλλόγου μας να προβληθεί η πόλη μας σ’ έναν πολύ σημαντικό τομέα της κοινωνίας μας που είναι ο αθλητισμός».


Σοφία Παπαδοπούλου