Στον καταπράσινο και γραφικό Βελβεντό Κοζάνης πραγματοποιήθηκε φέτος με μεγάλη ε¬πιτυχία η καλοκαιρινή κατα¬σκήνωσή της 5ης Κοινότητας Ανιχνευτών Βέροιας με τον «Πολύφυτος 2012» από τις 13 έως 19 Ιουλίου 2012.
Στο ξεχωριστό αυτό για τις φυσικές του ομορφιές τοπίο, οι Ανιχνευτές και οι βαθμοφόροι του 5ου Συστήματος Προσκόπων Βεροίας απόλαυσαν τις βουτιές στα κρυστάλλινα νερά των καταρρακτών Βελβεντού πραγματοποιώντας πα¬ράλληλα μια σειρά από πλούσιες δράσεις και εξορμήσεις.
Κάθε ημέρα της δράσης είχανε την ευκαιρία να κάνουμε πεζοπορίες στους γύρω ορεινούς όγκους με τους ομωνύμους ορεινούς οικισμούς «Παλαιογρατσάνου», «Αγ. Κυριακής», «Καταφυγίου» και «Πολυφύτου» και να «μαγευτούνε» από τις υπέροχες εικόνες και τα μοναδικά μονοπάτια του ορεινού όγκου μιας και κάθε συναίσθημα είναι μοναδικό όταν κατακτάς βουνοκορφή. Μετά από κάθε όμορφη και κουραστική ημέρα ερχόταν η αποζημίωση τους. Οι κοινές εμπειρίες και τα αληθινά χαμόγελα, η απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου, τα ενδιαφέρονται μνημεία, η αξιόλογη πολιτιστική κίνηση, η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων, αποτελέσαν για καθένα από εμάς ενα υπέροχο συναίσθημα.
Το πρόγραμμα των ερευνών μας περιελάμβανε επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους του “Βασιλάρα ράχη”, του “Γρατσάνη” και του “Μπράβα” .. Στην συνέχεια οι έρευνες μας πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Βελβεντό όπου τα αξιόλογα Βυζαντινά, μεταβυζαντινά και νεότερα μνημεία μαρτυρούν τη σημαντική ανάπτυξη του τόπου κατά τη νεότερη εποχή. Μέσα στο χωριό ακολούθησαν έρευνες-επισκέψεις στους τοπικούς συνεταιρισμούς ροδάκινου, στο Παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο (όπου μας έγινε παρουσίαση πάνω στων παρασκευή παραδοσιακών γλυκών) ,στο τοπικό Οινοποιείο (όπου επισκεφτήκαμε τους χώρους παρασκευής – αποθήκευσης ελληνικών βιολογικών οίνων, στο Σύλλογο Περιβαλλοντικής Μέριμνας Βελβεντού και τέλος ο κύκλος των ξεναγήσεων έκλεισε με την επίσκεψη υπέροχο Λαογραφικό Μουσείο……….
Οι συνεχείς μας επισκέψεις και οι έρευνες μέσα στο χωριό που πραγματοποιούσαμε πολύ συχνά είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουμε μια παρέα με τα παιδιά και τους γηραιότερους επισκέπτες της κεντρικής πλατείας του χωριού όπου μας αγκάλισαν με όλη τους την αγάπη. Οι συμμετέχοντες μας δέχθηκαν μα και ανταπέδωσαν στους κατοίκους του χωριού την αγάπη τους για την ελληνική περιφέρεια και τα υπέροχα χωριά μας. Η κατασκήνωση μας αυτή μα κάθε προσκοπική δράση στην ύπαιθρο αφήνει στον κάθε συμμετέχοντα όλες αυτές τις πολύτιμες εικόνες για να μπορέσει και αυτός με την σειρά του να συμπληρώσει το πάζλ της δύσκολης και κουραστικής καθημερινότητας που μας επιφορτίζει καθημερινά.

ΕΥΧΑΡΗΣΤΗΡΙΟ
Το 5ο Σύστημα Προσκόπων Βεροίας θα ήθελε να ευχαριστήσει για την πολύτιμη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση της δράσης τους εξής:
• Τους βαθμοφόρους κ.Γουναρά Αρτέμη αρχηγό της κατασκήνωσης τον κ.Στολτίδη και την Βαρακλή Νικολέτα υπαρχηγούς της κατασκήνωσης.
• Την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΥΜΩΝ Α.Ε. «ΑΣΠΙΣ Κ. ΔΕΔΕΣ»-Ζερβοχώρι Ημαθίας ΤΚ. 59034
• Τον «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ VAENΙ» Επισκοπή Νάουσας ΤΚ. 59200 http://www.vaeni-naoussa.gr/
• Το ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ «ΦΡΑΝΤΖΗΣ BAKERY» – ΜΙΑΟΥΛΗ 17 – Βέροια
• Το «ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΡΜΙΟ» – ΚΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 22- Βέροια
• Tον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Βελβεντού «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» Βελβεντό Κοζάνης και ιδιαίτερα την κ.Ρόκα Ευανθία
• Τον «Αγροτικό Συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού» και ιδιαίτερα τον κ.Κοτζακόλιο Αθανάσιο
• Την κ.Ανθή Κάπελα
• Τον κ.Παπαγιοβάννη Νικόλαο
• Την οικογένεια του κ.Παπαγιοβάννη Νικόλαου.

Αν θέλεις και εσύ να χαρείς και να ζήσεις αξέχαστες προσκοπικές στιγμές από κοντά τότε δεν έχεις παρά να επισκεφτείς την λέσχη μας στην οδό Γοργοποτάμου 7 κάθε Σάββατο 12:00-14:00 και 17:00-20:00 ή στο τηλ 2331062821 ή να επισκεφτείς την ιστοσελίδα μας στο www.proskopoi.gr ή να στείλεις email στο info@proskopoi.gr

Παντελίδης Ανέστης
Αρχηγός 5ου Συστήματος
Πρόσκοπων Βεροίας